|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Klon jawor - czy warto? |
Autor |
Wiadomość |
Maciej M.
Juniperus
|
Wysłany: 2014-02-03, 09:49 Klon jawor - czy warto?
|
|
|
CzeĹÄ,
Jako Ĺźe za oknem 10 stopni na plus, poganiajÄ
c lekko wiosnÄ poniĹźej fotki klona, ktĂłry roĹnie sobie pod moim balkonem.
Drzewo ma jakies 50cm wysokoĹci i podwĂłjny pieĹ ktĂłry u nasady ma dobre 15cm Ĺrednicy.
Od dĹuĹźszego czasu zastanawiam siÄ nad jego przygarniÄciem
mam wÄ
tpliwoĹci, jednak malejÄ
one za kaĹźdym razem kiedy widzÄ jak panowie od "utrzymania" zieleni karczujÄ
wszystko jak leci kosami spalinowymi... na pniu drzewko ma sporo ĹladĂłw wĹaĹnie po spotkaniach z wirujÄ
cÄ
ĹźyĹkÄ
.
Klon jest juĹź zminiaturyzowany, liĹcie sÄ
conajmniej o poĹowÄ mniejsze od stanardowego rozmiaru. Nie wiem czy to zasĹuga zacienionego stanowiska (roĹnie pod dwoma braÄmi wysokoĹci 15-20m) czy moĹźe wspomnianych kosiarzy ale wyglÄ
da caĹkiem caĹkiem.
Zastanawiam siÄ tylko, w perspektywie przyszĹego golenia, czy klony Ĺatwo puszczajÄ
z uĹpionych pÄ
kĂłw?
ProszÄ o opiniÄ i porady bo termin ewentualnych przenosin drzewka juĹź tuĹź tuĹź. |
_________________ At the end of all seeking. . . the Seeker is the one sought |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2014-02-04, 22:13
|
|
|
Nie powiem Ĺźe siÄ nie nadaje , jednak ja nie zawracaĹ bym sobie nim zbytnio gĹowy , gdyby to byĹ przynajmniej wiÄ
z , lub grab , albo co jeszcze lepiej buk , to nawet przez chwilÄ bym siÄ nie zastanawiaĹ .
Dlaczego tak piszÄ ? a to z 2 podstawowych powodĂłw , a mianowicie gĹĂłwnie z powodu grubych , mĹodych przyrostĂłw , no i jeszcze nieco zbyt wielkich liĹci (w dobrych warunkach w donicy , na pewno wrĂłcÄ
szybko do naturalnych rozmiarĂłw )
Z drugiej jednak strony jawor Ĺwietnie siÄ wybarwia jesieniÄ
, co moĹźe stanowiÄ niezĹÄ
atrakcjÄ roĹliny w przyszĹoĹci
WiÄc wybĂłr , lub teĹź lepiej napiszÄ , ostatecznÄ
decyzjÄ pozostawiam Tobie samemu |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
jareckiM66
|
Wysłany: 2014-02-05, 15:45
|
|
|
Tak jak wyĹźej napisaĹ Jacek ksztaĹtowanie tego gatunku drzewa na przyszĹe bonsai ma i swoje plusy (ciekawie wybarwiajÄ
ce siÄ jesieniÄ
liĹcie, a ja dodaĹbym jeszcze interesujÄ
co ĹuszczÄ
cÄ
siÄ i wybarwionÄ
korÄ) jak i minusy (oprĂłcz wczeĹniej podanych przez Jacka grubych przyrostĂłw rĂłwnieĹź i wielkoĹÄ liĹci wahajÄ
ca siÄ od 8 do nawet 16-18cm). JednakĹźe sam okaz, jak widaÄ jest na zaĹÄ
czonych zdjÄciach, jest bardzo obiecujÄ
cy do zrobienia z niego duĹźego bonsai (do 100cm - jap. Ogata-bonsai), gdzie wtedy proporcje przyrostĂłw jak i liĹci w stosunku do pozostaĹych czÄĹci drzewa i jego wielkoĹci nie bÄdÄ
siÄ aĹź tak znaczÄ
co rzucaĹy siÄ w oczy. Problemem, jaki moĹźe pojawiÄ siÄ w późniejszym czasie bÄdzie wybĂłr odpowiedniej wielkoĹci donicy, no ale jest to temat na przyszĹoĹÄ (jeĹli oczywiĹcie zdecydujesz siÄ na pozyskanie tego drzewa). Co zaĹ siÄ tyczy pÄ
czkĂłw ĹpiÄ
cych u tego akurat gatunku, to trudno mi coĹ na ten temat powiedzieÄ. Inne gatunki klonĂłw np. klon polny, dobrze reaguje na ciÄcie i wybija z pÄ
kĂłw ĹpiÄ
cych (jest dziÄki temu czasami wykorzystywany na ĹźywopĹoty). Nie chcÄ jednak wprowadzaÄ Ciebie w bĹÄ
d i kategorycznie stwierdziÄ Ĺźe jawor Ĺwietnie wybija ze "ĹpiochĂłw" i Ĺźe nie masz siÄ czym martwiÄ do ostrym ciÄciu gaĹÄzi. MoĹźesz sprĂłbowaÄ wykonaÄ ten zabieg na jednej z gaĹÄzi i patrzeÄ jak on siÄ zachowa po takim zabiegu. Pozdr. Jarek Ĺťuk. |
|
|
|
|
nitjsefni [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-05, 21:19
|
|
|
Ja ĹapaĹbym za ĹopatÄ, kopaĹ i ÄwiczyĹ na nim! Mi siÄ podoba, ale co ja tam wiem.. jestem mĹody i niedoĹwiadczony |
|
|
|
|
Maciej M.
Juniperus
|
Wysłany: 2014-02-19, 19:32
|
|
|
Cześć,
Bioroąc pod uwagę liczne minusy tego gatunku i ograniczoną jednak ilość miejsca na balkonie, zdecydowałem na razie nie kopać tego krzaka.
Mam teraz na oku dwa jałowce, duże communisy i jeden chyba z chińskich ze starej działki od kumpla, na którą już niedługo wjedzie ciężki sprzęt i wszystko zrówna z ziemią. To przeważyło.
No a z tym klonem, zobaczymy na jesień
Niemniej, dziękuję za opinie. |
_________________ At the end of all seeking. . . the Seeker is the one sought |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|