Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co mam z nim zrobić
Autor Wiadomość
sylwek1804
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-18, 11:08   

Hej!
Dostałem dzisiaj w prezencie fikusa bonsaia i nie wiem co nim zrobić...
Czy już mam go przesadzić? (on jest w takiej normalniej doniczce, a nie w płaskiej...)
Jak go przyciąć?
On jest jakiś dziwny, ma taki gruby i korzeń i chyba był na nim zaszczepiony...

Obraz 014.jpg
Plik ściągnięto 5060 raz(y) 11,92 KB

Obraz 008.jpg
Plik ściągnięto 5059 raz(y) 9,59 KB

Obraz 009.jpg
Plik ściągnięto 5058 raz(y) 10,09 KB

Obraz 010.jpg
Plik ściągnięto 5058 raz(y) 10,94 KB

Obraz 011.jpg
Plik ściągnięto 5058 raz(y) 9,91 KB

Obraz 012.jpg
Plik ściągnięto 5058 raz(y) 11,17 KB

Obraz 013.jpg
Plik ściągnięto 5058 raz(y) 12,26 KB

Ostatnio zmieniony przez sylwek1804 2008-05-18, 11:10, w całości zmieniany 2 razy  

Golden 
Golden

Wysłany: 2008-05-21, 13:40   

Nie w pierwszym roku trzeba stopniowo co jakieś 3 miesiące przycinać korzenie, żeby roślina mogła ,,odsapnąć" po stratach, bo jak się przytnie za dużo od razu to będzie po drzewku. Na razie nie trzeba prycinać góry. Ten korzeń jest jak najbardziej normalny dla tego gatunku.

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-05-21, 13:48   

Golden co ty za brednie wypisjesz , co trzy miesiace przycinac korzenie stopniowo w pierwszym roku ?? pomysl co piszesz . przeciez wtedy to trzeba by bylo przesadzac roslinke 4 razy w roku a to doprowadzi do pewnej smierci . narazie nic z drzewkiem nie rob . na wiosne 2009 roku wyczesz porzadnie korzenie i przytnij od spodu o jedna trzecia , to pozwoli co posadzic roslinke do plytszego pojemnika , ten proces trzeba robic stopniowo a nie od razy z glebokiego pojemnika do plaskiego . wraz z przycinaniem korzeni trzeba zredukowac mase zielona drzewka . te korzenie to nie calkiem takie normalne , sa po prostu przerosniete , co bardzo szpeci drzewko , masz po prostu marchewke a nie bonsai

Golden 
Golden

Wysłany: 2008-05-21, 14:09   

Jak mi się nie chciało długo czekać to przycinałem co 3 miesiące mojego beniamina. Fakt, że troche liści stracił ale nic poważnego mu się nie stało ( nawoziłem go biohumusem bardzo często ). Takie drzewka jak to, ostatnio zrobiły się modne bo ludzie, którzy się nie znają na bonsai kupują wszystko co jest małe i grube. Kilku moich znajomych też się chwaliło, że mają bonsai a to bonsai to krótko ścięty pal z kilkoma wiotkimi gałazkami. A te fikusy widzę teraz w prawie każdym sklepie.

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-05-21, 14:27   

Paweł spokojnie. Golden ma jakieś nowatorskie metody, ale wiedz, że Kimurę na poczatku (i cały czas) się krytykowało, bo wymyślał coś nowego. Nadal nie jest uznawany w Japonii przez wielu mistrzów, ale wkońcu najsłynniejszy bonsai na świecie wyszedł spod jego rąk. Może i nam rośnie nasz polski Kimura :?: ;-) Ja czekam cierpliwie na dalsze rady.

Wracając do tematu to drzewko nadaje się jak dla mnie na wystawę Bonsai, Suiseki and Adenium Exhibition w Tabanan gdzie były prezentowane różne stwory porobione z takich przerośniętych korzeni. Mnie on przypomina dinozaura :mrgreen:
Jedynie odkład Cię ratuje przy nim
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-05-21, 14:34, w całości zmieniany 1 raz  

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-05-21, 14:39   

to ty miales wiecej szczescia niz rozumu , daruj ze to mowie ale taka prawda. nie dosc ze obcinales co chwile to w dodatku jeszcze nawoziles . po takim przycinaniu korzeni trzeba poczekac z miesiac , poltora i dopiero wtedy mozna nawozic . znam bonsaistow ktorzy po przycieciu korzeni nie nawoza przez caly sezon .

Golden 
Golden

Wysłany: 2008-05-21, 14:56   

To naturalny nawóz i całkowicie bezpieczny dla roślin. Może i miałem więcej szczęścia niż rozumu, ale chyba mogę się podzielić doświadczeniami prawda???

Golden 
Golden

Wysłany: 2008-05-21, 14:59   

A tak przy okazji Ronin mógłbyś pokazać to zdjęcie nasłynniejszego bonsai na świecie? ( oczywiście jak masz ) zawsze się zastanawiałem jak wygląda najładniejszy bonsai świata :-)

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-05-21, 15:18   

Ta, zaraz zrobię bo stoi u mnie w szklarni ;-)

Masahiko Kimura - "Dragon" klasyk, dla wielu najsłynniejszy i najpiękniejszy i w ogóle naj z pewnych względów.

Golden 
Golden

Wysłany: 2008-05-21, 15:23   

Heh, chodziło mi o fotke z neta, ale jak masz w szklarni to dawaj :lol: Dzięki za info zaraz sobie poszukam jak ten cud wygląda :-D

Golden 
Golden

Wysłany: 2008-05-21, 15:30   

To jest to drzewko? http://www.shohin-europe....ra/DSC02511.jpg

lui.jbc
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-21, 18:21   

Ja znalazłem coś takiego dla mnie to jest dość dziwny okaz :kontrowersyjny"

4771a.jpg
Plik ściągnięto 4916 raz(y) 29,86 KB

Golden 
Golden

Wysłany: 2008-05-21, 19:09   

Bardzo oryginalny. Wiele tych jałowców ma dziwaczne kształty. Ciekawe jak długo to musi rosnąć, żeby miało taki gruby pień

sylwek1804
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-22, 09:24   

Aha no to dzięki.
Więc mam teraz nie przsadzać ani nie obcianć, aż do nastepnej wiosny?
Mam zraszać mu koronę codziennie??
Parapet na południowym oknie, to dobrze dla niego? (pod oknem nie ma grzejnika)

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-05-22, 09:44   

Nie musisz czekać do wiosny z przesadzaniem. Odczekaj z miesiąc (chociaż przy fikusie nie jest to aż tak konieczny okres) i przesadź go jeżeli stwierdzisz, że bryła jest już przerośnięta. Ziemia przepuszczalna. Ja stosuję ziemia żwir 1:1 i lecą do góry jak dzikie. Podlewam poprzez „podsączanie” raz na kilka dni. Metoda podsączania jest o tyle dobra, ze masz pewność, że nawodniłeś glebę. Wstawiasz donicę do większego naczynie zalanego wodom tak żeby woda była równo z krańcem donicy (jeżeli gleba jest wyżej niż krawędzie donicy to musisz ją podlać normalnie, bo woda wyżej nie podejdzie-fizyka niestety) i czekasz aż woda zacznie wypływać górą. Metoda lepsza o tyle, że nie wypłuczesz ziemi. Podciąć możesz a nawet sądzę, że będziesz musiał. Rozchyl gałęzie na boki na razie i podetnij na 4 oczka gałęzie. Pobudzisz go do wypuszczania nowych pędów. Donice obracaj co jakiś czas-ja obracam co tydzień-dwa.
Jeżeli zdecydujesz się na odkład to najprostszym sposobem będzie nałożenie czegoś-donica z obciętym dnem. rura pcv- na niego i obsypanie ziemią pnia. Wypuści nowe korzenie nawet bez ukorzeniacza. Dla lepszego efektu możesz zdrapać trochę korę i posypać ukorzeniaczem. Ziemia też przepuszczalna i ważne żebyś utrzymywał dużą wilgotność tam.
Teraz postaw fikusa na tacce z keramzytem zalanym wodą-woda nie może dotykać donicy. Oszczędzisz tym sobie nadgarstki a i efekt będzie lepszy niż zraszanie. W celu pobudzenia go -podpędzenia- do życia po szoku transportu nałóż na niego jakiś przeźroczysty worek, butelkę z minimalnym przewiewem. Wietrz 1-2 razy dziennie po 10 minut. Tyle. Chyba streściłem wszystko po trochu ;-)
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-05-22, 09:47, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu