Sadzonka Sosny |
Autor |
Wiadomość |
Miecia [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-03, 21:38 Sadzonka Sosny
|
|
|
Witam znowu. Mam teraz kolejne pytanie....
Chciałam przynieśc sobie z lasu sadzonkę sosenki i tak tez zrobiłam.... Po drodze znalazłam tez gałązke która bardzo mi się podoba... Ale mama mówi ze nie da sie jej ukorzenić... a Wy co o tym myślicie.... Jest to możliwe, czy trzeba od razu dzrzewo mieć, czy może z nasiona.... Mam nadzieję ze znajdziecie rade na to bo ta gałązka naprawde mi sie podoba. niby zwykla ale ja chce z niej drzewko.... |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-02-03, 21:55
|
|
|
Krótko i na temat. Nie. |
|
|
|
|
Miecia [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-04, 10:47
|
|
|
No trudno. Widać sosenki nie są mi przeznaczone;P
mimo to dzieki za ta krótką aczkolwiek dołującą odpowiedz. Pozdrawiam |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2008-02-04, 15:54
|
|
|
Witam. Najprostszym i najtańszym sposobem rozmnażania sosen jest wysiew nasion. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-02-04, 15:56
|
|
|
a ja dodam ze jesli chcesz tak bardzo miec sosenke to najlatwiej ci bedzie jechac do szkolki i tam sobie jakas wybrac |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2008-02-04, 18:17
|
|
|
A jak chcesz chodowac sosenke z nasionka to poczekasz sobie troche zanim bedzie drzewkiem bonsai jakies skromne 10 latek! |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Miecia [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-05, 15:01
|
|
|
Dzieki za kolejne rady:) Może będe probowac z nasionek a może wezmę od kogoś znajomego sadzonke:) Mama mi mówiła ze ciocia ma, wiec kto wie:D
A nie wiecie jak syuacja wygląda z jałowcem?? Sadzonka czy ukorzenianie??;) |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-02-05, 16:01
|
|
|
zdecydowanie sadzonka . nie sa drogie i nie bedzie problemu z jej dostaniem w szkolkach . ukorzenic ciezko , mozna to zrobic przez odkla powietrzny ale to bedzie chwile trwalo . slyszalem ze mozna tez w wodzie ale nie wiem jak tam to wyszlo i jaki procent sie ukorzenil , wiec polecam sadzonke |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2008-02-06, 06:29
|
|
|
paweł napewno nie sosnę |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
|
|
|
|
Miecia [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-07, 12:15
|
|
|
Dzieki za rady:) Jednak lepiej sie zapytak kogoś kto sie na tym zna:P Ja robiłabym pewnie wszystko na odwrót:P
Zaraz na wiosne będe robic z sadzonkami
Pozdrawiam |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2008-02-21, 11:29
|
|
|
Proponuje jechać do szkółki tylko nie takiej z tujami tylko do leśników. Tam sadzoneczki kupuje się za grosze, tylko że one mają parenaście centymetrów. Potem do ziemi na pare latek i mamy drzewko. To lepsze niż nasionka. Na alegro też widziałem balotowane sadzonki różnych iglaczków wychodzi za sztukę 2-3 zł tylko potam trzeba do ziemi niech tyją. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
Miecia [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-21, 20:19
|
|
|
Dzieki za rade:) wypatrzylam na allegro fajna aukcje z duza iloscia różnych gatunkow drzew:) (tez typowo takie na bonsai) Sadzonki nei duze i taniuchne:) Tylko czekam na wiosne zeby zamowic:) (mama do ogrodu a ja na bonsai) ale jakos wiosna sie trzyma z daleka:/
a i jeszcze jedno... Wsadzilam gałazke sosny do ziemi z ukorzeniaczem i wydaje mi sie ze korzenie puścila... wyciagłam ja z ziemi zeby wyrzucic a tu poatrze a takei cos male biale jest... wsadzilam spowrotem i teraz czekam... mozeliwe ze to korzonki?? i czy ewnetualnie moze cos z tego byc jak ja te aglazke wyciagnelam z ziemi..... |
Ostatnio zmieniony przez Miecia 2008-02-21, 20:34, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-02-21, 22:15
|
|
|
Nie , to nie jest możliwe , a może to białe to grzyby , albo może robaczki Po prostu sosny w taki sposób nie da się ukorzenić |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Miecia [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-23, 15:06
|
|
|
Dzieki za odp.... No trudno:P Ale wolalam sie upewnic:P
Ja wszystkiego musze sie upewnic zanim cos wyrzyce:P Zwlaszcza jesli chodzi o roslinki Zawsze jest mi ich szkoda |
|
|
|
|
|