Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bukszpan wieczniezielony - jakies pomysły na to drzewko?
Autor Wiadomość
Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-01-10, 14:01   Bukszpan wieczniezielony - jakies pomysły na to drzewko?

Witam. Jako iż jestem początkujący jeszcze, chciałbym abyście doradzili mi najbardziej pasujący styl do mojego bukszpanu, bylo to yamadori pozyskane na poczatku listopada, poobcinalem tylko podschnięte gałązki i go zimowałem, mysle, ze bedzie z nim wszystko ok, bo jak na razie opadły mu tylko dwa listki od początku zimy. Chce dać mu jeszcze jeden rok spokoju i potem sie wziasc za niego. Mi pasuje do niego styl pochylony od wiatru i miotełka, ma bardzo ładne nebari wg. mnie.

Oto fotki.

Aha, stoi na balkonie, balkon mam od strony południowej i jest cały obity panelami tak wiec nie wieje na nim wogole, a jak wieje od południa to i tak go panele osłaniaja całkiem.
Ostatnio zmieniony przez Amen 2008-01-11, 11:14, w całości zmieniany 3 razy  

wog
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-10, 16:02   

delete
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-22, 17:43, w całości zmieniany 1 raz  

Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-01-10, 16:08   

Nie mialem niestety wiekszej donicy, bo znajomy robil porzadki na dzialce przed zima w listopadzie i go wykopał, chcial wywalic ale dal mi niestety nie bylem na to przygotowany:) korzenie nie zostaly bardzo naruszone, moze te drobniutkie troche, co to susza fizjologiczna? Niestety nie wiem gdzie w moijej okolicy sa warsztaty (Świętokrzyskie - okolice tarnobrzegu i sandomierza). To zgrubienie nie wyglada zle na zywo, chce go ksztaltowac raczej przez przycinanie, moze lekko cos pochylic drutem. Moze jakies wirty zaproponujecie? Przepraszam za jakosc zdjec ale byly robione telefonem.

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2008-01-10, 19:34   

Witam. Ja bym lekko odgiol te galązki na boki.

www.jpg
Plik ściągnięto 4418 raz(y) 49,2 KB

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2008-01-10, 20:36   

Kris , myślę że teraz nie ma mowy o jakimkolwiek gięciu , roślina jeszcze się nie ukorzeniła w nowej glebie , jedynym zabiegiem jaki jest możliwy to redukcja masy zielonej wiosną , a teraz osłonięcie donicy przed mrozami a liści przed wiatrem . Jeszcze jedno , roślina jest dość niedbale posadzona (wystające na powierzchnię korzenie ) i nieco zbyt płytko osadzona . od połowy lutego chroń ja przed ostrym słonkiem aż do całkowitego rozmarznięcia bryły korzeniowej , no i ta osłona przed wiatrem to dość ważne :roll: :-) ;-)

Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-01-10, 23:34   

Wiec tak, co do korzeni na zewnatrz, no inaczej sie nie dalo, drzewko ma baaaardzo gęstą masę korzeniową i nie zmiescilo sie dobrze do doniczki na głębokość bo korzenie te stwardniałe rosły pod kątem w dół. Co do wiatru, nawet w wichury u mnie na balkonie mozna siedziec, jest całkiem osłąnięty, jedynie martwie się doniczką bo zybko robi sie bardzo zimna - jest ceramiczna. Wszelakie prace planuje na rok 2009

00seba
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-11, 09:50   

korzenie trzeba zabezpieczyć, usyp kopczyk tak aby zakryć te widoczne korzenie a potem możesz to obłożyć mchem tak aby ci ziemia przy podlewaniu nie wypływała za doniczkę. a co do formowania to zgadzam się z jackiem, koniecznie trzeba mocno przyciąć a potem budować roślinę z nowych przyrostów. jeżeli chcesz formować gałązki bukszpanu (te zdrewniałe) to nie polecam odciągów tylko drutowanie bo bukszpan ma dość łamliwe gałęzie szczególnie łatwo je wyłamać przy pniu.

Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-01-11, 11:14   

Dodaje zdjecia pokazujace ruch pnia i galezi.

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-11, 12:22   

Po pierwsze: zabezpiecz go tak jak mówią koledzy, zwłaszcza te korzenie na wierzchu, i przestań go przenosić z zimna do ciepła i z powrotem, bo to mu szkodzi! Obawiam się zresztą, że jeśli upychałeś mu korzenie do za małej doniczki po wykopaniu, to na wiosnę i tak może być po zabawie...

Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-01-11, 13:50   

Nie upychałem, napisalem tylko ze rosly pod kątem i doniczka miala za maja srednice aby go inaczej zasadzic. W domu sie wietrzyło, ława stoi koło balkony, wynioslem go na ławe, 2 minuty i zdjecia gotowe, wiem ze nie wolno wnosic outdoorow do domu szczegolnie w zimie, bo wiem co to moze spowodowac. Korzenie juz przysypane. Nie jestem tak bardzo glupi :) niecierpliwy strasznie ale glupi raczej nie :)

00seba
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-13, 00:07   

na razie daj mu już spokój bo możesz rozhartować roślinę a jak przyjdą w lutym ostre ostatnie mrozy jak to się już ze dwa lata temu zdarzyło (mogę się mylić :) ) to ci padnie i po ptakach . jak jesteś niecierpliwy to pooglądaj sobie w necie troszkę relacji z formowań roślin, pomyśl jak ma twój bukszpan wyglądać, wiosna już za pasem a wtedy do ogrodniczego i kup sobie ze 2-3 roślinki do formowania , wówczas nie będziesz taki w gorącej wodzie kąpany ;) (tak poza tym to kto taki na początku nie był hehehhe )

Odpowiedz do tematu