|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Bukszpan wieczniezielony - jakies pomysły na to drzewko? |
Autor |
Wiadomość |
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-01-10, 14:01 Bukszpan wieczniezielony - jakies pomysły na to drzewko?
|
|
|
Witam. Jako iż jestem początkujący jeszcze, chciałbym abyście doradzili mi najbardziej pasujący styl do mojego bukszpanu, bylo to yamadori pozyskane na poczatku listopada, poobcinalem tylko podschnięte gałązki i go zimowałem, mysle, ze bedzie z nim wszystko ok, bo jak na razie opadły mu tylko dwa listki od początku zimy. Chce dać mu jeszcze jeden rok spokoju i potem sie wziasc za niego. Mi pasuje do niego styl pochylony od wiatru i miotełka, ma bardzo ładne nebari wg. mnie.
Oto fotki.
Aha, stoi na balkonie, balkon mam od strony południowej i jest cały obity panelami tak wiec nie wieje na nim wogole, a jak wieje od południa to i tak go panele osłaniaja całkiem. |
Ostatnio zmieniony przez Amen 2008-01-11, 11:14, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-10, 16:02
|
|
|
delete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-22, 17:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-01-10, 16:08
|
|
|
Nie mialem niestety wiekszej donicy, bo znajomy robil porzadki na dzialce przed zima w listopadzie i go wykopał, chcial wywalic ale dal mi niestety nie bylem na to przygotowany:) korzenie nie zostaly bardzo naruszone, moze te drobniutkie troche, co to susza fizjologiczna? Niestety nie wiem gdzie w moijej okolicy sa warsztaty (Świętokrzyskie - okolice tarnobrzegu i sandomierza). To zgrubienie nie wyglada zle na zywo, chce go ksztaltowac raczej przez przycinanie, moze lekko cos pochylic drutem. Moze jakies wirty zaproponujecie? Przepraszam za jakosc zdjec ale byly robione telefonem. |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2008-01-10, 19:34
|
|
|
Witam. Ja bym lekko odgiol te galązki na boki.
www.jpg
|
|
Plik ściągnięto 4417 raz(y) 49,2 KB |
|
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-01-10, 20:36
|
|
|
Kris , myślę że teraz nie ma mowy o jakimkolwiek gięciu , roślina jeszcze się nie ukorzeniła w nowej glebie , jedynym zabiegiem jaki jest możliwy to redukcja masy zielonej wiosną , a teraz osłonięcie donicy przed mrozami a liści przed wiatrem . Jeszcze jedno , roślina jest dość niedbale posadzona (wystające na powierzchnię korzenie ) i nieco zbyt płytko osadzona . od połowy lutego chroń ja przed ostrym słonkiem aż do całkowitego rozmarznięcia bryły korzeniowej , no i ta osłona przed wiatrem to dość ważne |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-01-10, 23:34
|
|
|
Wiec tak, co do korzeni na zewnatrz, no inaczej sie nie dalo, drzewko ma baaaardzo gęstą masę korzeniową i nie zmiescilo sie dobrze do doniczki na głębokość bo korzenie te stwardniałe rosły pod kątem w dół. Co do wiatru, nawet w wichury u mnie na balkonie mozna siedziec, jest całkiem osłąnięty, jedynie martwie się doniczką bo zybko robi sie bardzo zimna - jest ceramiczna. Wszelakie prace planuje na rok 2009 |
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-11, 09:50
|
|
|
korzenie trzeba zabezpieczyć, usyp kopczyk tak aby zakryć te widoczne korzenie a potem możesz to obłożyć mchem tak aby ci ziemia przy podlewaniu nie wypływała za doniczkę. a co do formowania to zgadzam się z jackiem, koniecznie trzeba mocno przyciąć a potem budować roślinę z nowych przyrostów. jeżeli chcesz formować gałązki bukszpanu (te zdrewniałe) to nie polecam odciągów tylko drutowanie bo bukszpan ma dość łamliwe gałęzie szczególnie łatwo je wyłamać przy pniu. |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-01-11, 11:14
|
|
|
Dodaje zdjecia pokazujace ruch pnia i galezi.
|
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-11, 12:22
|
|
|
Po pierwsze: zabezpiecz go tak jak mówią koledzy, zwłaszcza te korzenie na wierzchu, i przestań go przenosić z zimna do ciepła i z powrotem, bo to mu szkodzi! Obawiam się zresztą, że jeśli upychałeś mu korzenie do za małej doniczki po wykopaniu, to na wiosnę i tak może być po zabawie... |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-01-11, 13:50
|
|
|
Nie upychałem, napisalem tylko ze rosly pod kątem i doniczka miala za maja srednice aby go inaczej zasadzic. W domu sie wietrzyło, ława stoi koło balkony, wynioslem go na ławe, 2 minuty i zdjecia gotowe, wiem ze nie wolno wnosic outdoorow do domu szczegolnie w zimie, bo wiem co to moze spowodowac. Korzenie juz przysypane. Nie jestem tak bardzo glupi niecierpliwy strasznie ale glupi raczej nie |
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-13, 00:07
|
|
|
na razie daj mu już spokój bo możesz rozhartować roślinę a jak przyjdą w lutym ostre ostatnie mrozy jak to się już ze dwa lata temu zdarzyło (mogę się mylić ) to ci padnie i po ptakach . jak jesteś niecierpliwy to pooglądaj sobie w necie troszkę relacji z formowań roślin, pomyśl jak ma twój bukszpan wyglądać, wiosna już za pasem a wtedy do ogrodniczego i kup sobie ze 2-3 roślinki do formowania , wówczas nie będziesz taki w gorącej wodzie kąpany (tak poza tym to kto taki na początku nie był hehehhe ) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|