Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czy moja karmona oszalała ???
Autor Wiadomość
hrabia13
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-17, 23:22   czy moja karmona oszalała ???

Witam.

Ostatniej zimy kupiłem w hipermarkecie karmonę. Było to około stycznia. Na przełomie lutego i marca zaczęła kwitnąć, co oczywiście bardzo mnie ucieszyło :-) Drzewko nie było w najlepszym stanie, ale własnie z tego powodu postanowiłem się nim zaopiekować :-D
Problem tkwi w tym, że mamy już 18 października, a ona dalej kwitnie :-| bardzo mnie to cieszy, ale od momentu jak zakwitła to owszem wypuściła parę liści i na tym koniec - same kwiaty Czekam na jakąś gałązkę czy coś, ale nic ;/ uparła się i puszcza same kwiatki.

Czy to normalne :?:
pozdrawiam

Daniel J. 
dawniej: yoker .pl

Wysłany: 2007-10-18, 10:49   

u mnie tak samo mam problem z jedna jak ja dostalem to kwitnie przez caly rok a ta druga owszem kwitnie ale i rosnie niewiem czemu tak jest a warunki maja takie same

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-10-18, 15:33   

Winę tu ponosi skład gleby , lub nawozu , jest w nich zbyt wiele pierwiastków pobudzających kwitnienie (nie pamiętam o które z nich chodzi , ale to łatwo znaleźć ) a za mało azotu , który pobudza wzrost roślin , jednak w tym okresie (jesień , początek zimy )nie polecam zwiększać stężenia azotu w glebie , spowodowałoby to nadmierne wyciąganie się roślin czyli nie naturalny wzrost długich cherlawych witek , z dużą odległością między liśćmi , co z kolei powoduje niedobór światła dziennego w tymże okresie . Zabawę z delikatnym nawożeniem roślin nawozem ze zwiększonym składem azotu można zaczynać dopiero w okolicy lutego -marca :roll: :-) ;-)

hrabia13
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-13, 00:38   

Minęło znowu trochę czasu, moja roślinka dalej sobie kwitnie. Nawet opadło jej ostatnio parę liści i chyba kolejne tez mu opadną :-| , ale nic się nie zmienia - dalej kwitnie.

Zastanawiam się też czy to normalne, że liście robią sie żółte, a następnie opadają - drzewko przecież jest indoor. Wiem że jesień już jest, a nawet śnieg leży co może byc oznakiem zimy, może to wpływa nadrzewko. Lecz liście opadają, a karmona kwitnie dalej :?: ;/

Pozdrawiam

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-11-13, 12:46   

Postaraj się obrywać pąki kwiatowe , kwitnienie ją osłabia , co do opadania liści to ma albo zbyt chłodno , albo za dużo lejesz jej wody (zbyt często) :roll: :-) ;-)

zsedc
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-03, 19:28   

hrabia13 :) proszę o wnioski i rady u mnie to samo!

ADMIN jr: dobrze byłoby tu opisać najpierw co do tej pory zrobiłęś, czyli do jakich rad się zastosowałeś. Po uzupełnieniu informacji skasuj mój komentarz

hrabia13
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-12, 22:43   

Oberwałem kwiaty i od pewnego czasu już wiecej ich nie ma. Nie spowodowało to jednak wzrostu gałązek :-|
A co do liści to dalej opadają :-/ Nie podlewam za dużo, ani nie jest mu za chłodno, a systematycznie traci liście ;/ żadnych nowych przyrostów :cry: nic ....

Do tego u mojej dziewczyny rosną kolejne 2 karmony i dokładnie to samo im się dzieje :-?

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu