|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
czy moja karmona oszalała ??? |
Autor |
Wiadomość |
hrabia13 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-17, 23:22 czy moja karmona oszalała ???
|
|
|
Witam.
Ostatniej zimy kupiłem w hipermarkecie karmonę. Było to około stycznia. Na przełomie lutego i marca zaczęła kwitnąć, co oczywiście bardzo mnie ucieszyło Drzewko nie było w najlepszym stanie, ale własnie z tego powodu postanowiłem się nim zaopiekować
Problem tkwi w tym, że mamy już 18 października, a ona dalej kwitnie bardzo mnie to cieszy, ale od momentu jak zakwitła to owszem wypuściła parę liści i na tym koniec - same kwiaty Czekam na jakąś gałązkę czy coś, ale nic uparła się i puszcza same kwiatki.
Czy to normalne
pozdrawiam |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2007-10-18, 10:49
|
|
|
u mnie tak samo mam problem z jedna jak ja dostalem to kwitnie przez caly rok a ta druga owszem kwitnie ale i rosnie niewiem czemu tak jest a warunki maja takie same |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-10-18, 15:33
|
|
|
Winę tu ponosi skład gleby , lub nawozu , jest w nich zbyt wiele pierwiastków pobudzających kwitnienie (nie pamiętam o które z nich chodzi , ale to łatwo znaleźć ) a za mało azotu , który pobudza wzrost roślin , jednak w tym okresie (jesień , początek zimy )nie polecam zwiększać stężenia azotu w glebie , spowodowałoby to nadmierne wyciąganie się roślin czyli nie naturalny wzrost długich cherlawych witek , z dużą odległością między liśćmi , co z kolei powoduje niedobór światła dziennego w tymże okresie . Zabawę z delikatnym nawożeniem roślin nawozem ze zwiększonym składem azotu można zaczynać dopiero w okolicy lutego -marca |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
hrabia13 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-13, 00:38
|
|
|
Minęło znowu trochę czasu, moja roślinka dalej sobie kwitnie. Nawet opadło jej ostatnio parę liści i chyba kolejne tez mu opadną , ale nic się nie zmienia - dalej kwitnie.
Zastanawiam się też czy to normalne, że liście robią sie żółte, a następnie opadają - drzewko przecież jest indoor. Wiem że jesień już jest, a nawet śnieg leży co może byc oznakiem zimy, może to wpływa nadrzewko. Lecz liście opadają, a karmona kwitnie dalej
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-11-13, 12:46
|
|
|
Postaraj się obrywać pąki kwiatowe , kwitnienie ją osłabia , co do opadania liści to ma albo zbyt chłodno , albo za dużo lejesz jej wody (zbyt często) |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
zsedc [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-03, 19:28
|
|
|
hrabia13 proszę o wnioski i rady u mnie to samo!
ADMIN jr: dobrze byłoby tu opisać najpierw co do tej pory zrobiłęś, czyli do jakich rad się zastosowałeś. Po uzupełnieniu informacji skasuj mój komentarz |
|
|
|
|
hrabia13 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-12, 22:43
|
|
|
Oberwałem kwiaty i od pewnego czasu już wiecej ich nie ma. Nie spowodowało to jednak wzrostu gałązek
A co do liści to dalej opadają Nie podlewam za dużo, ani nie jest mu za chłodno, a systematycznie traci liście żadnych nowych przyrostów nic ....
Do tego u mojej dziewczyny rosną kolejne 2 karmony i dokładnie to samo im się dzieje
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|