Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sosna
Autor Wiadomość
WarLord
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-21, 16:48   Sosna

Mam młode sadzonki sosny ze szkołki są młode poniewaz nie maja jeszcze bocznych gałezi. Czy takie drzewko nadaje sie na bonsai ?? i czy np jesli teraz zasadze je do donicy to lepiej trzymac je w pomieszczeniu czy na dworze ? i kiedy je mozna zaczac kształotwac drutem ? jak sie dobrze ukorzeni itp ?

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-09-21, 17:12   

WarLord napisał/a:
Mam młode sadzonki sosny ze szkołki są młode poniewaz nie maja jeszcze bocznych gałezi. Czy takie drzewko nadaje sie na bonsai
nadają się ale jeszcze nie teraz b o są za młode
WarLord napisał/a:
i czy np jesli teraz zasadze je do donicy to lepiej trzymac je w pomieszczeniu czy na dworze
poczytaj troche o outdoorach sosna jest drzewem rodzimym i w naszym klimacie rośnie na dworze lepiej wsadź ją w grunt tam będzie czuła się lepiej niż w donicy oczywiście zabespiecz ją na zime
WarLord napisał/a:
i kiedy je mozna zaczac kształotwac drutem ? jak sie dobrze ukorzeni itp ?
drutowanie trzeba mieć na czym robić nie zależy to od tego czy drzewko się dobrze ukorzeni tylko od tego jak będzie miało rozbudowany pień i masę zieloną czyli czeka cię to za kilka lat najlepiej zapodaj fotke wtedy będzie nam łatwiej powiedzieć za ile mniej więcej będziesz mógł drutować

WarLord
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-21, 17:17   

co do sadzenia w grunt to czy nie za pózno ?? w koncu juz koniec wrzesnia a co do wielkosci sadzonki juz jakis czas siedza w wiadrze z ziemia (to czesc jaka mi została bo sobie sadziłem na placu) ich wysokosc to jakies hmm 20-35 cm srednica pnia to max 0,5 cm i jak mówie nie maja bocznych gałezi.

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-09-21, 17:23   

nie nie jest za póżno tylko wykop większą dziurę i wsadź tam sadzonki ale bez naruszania bryły korzeniowej

WarLord
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-21, 17:59   

hmm a wsadzic je tam wszystkie naraz ?? czy osobna dzióra dla kazdej sadzonki ??

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-09-21, 19:17   

radzę osobno bo późnioej jak się korzenie rozrosną a za kilka lat na pewno się rozrosną to ci się wszystkie poplątają i będziesz miał problem z ich rozłączeniem

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-09-21, 19:58   

Czy mi się zdaje , czy może one są na tzw. "goły korzeń " :?: jeśli tak to tylko grunt , i módl się by była tam strzępka mikoryzy (grzybni ), a nawet jeśli będzie to i tak masz bardzo marne szanse na przezimowanie roślin , bowiem sosny przesadza sie do około 10-12 września , ale warto spróbować , może będzie łagodna zima :roll: :-) ;-)

Odpowiedz do tematu