Sosna |
Autor |
Wiadomość |
WarLord [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-21, 16:48 Sosna
|
|
|
Mam młode sadzonki sosny ze szkołki są młode poniewaz nie maja jeszcze bocznych gałezi. Czy takie drzewko nadaje sie na bonsai i czy np jesli teraz zasadze je do donicy to lepiej trzymac je w pomieszczeniu czy na dworze ? i kiedy je mozna zaczac kształotwac drutem ? jak sie dobrze ukorzeni itp ? |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-09-21, 17:12
|
|
|
WarLord napisał/a: | Mam młode sadzonki sosny ze szkołki są młode poniewaz nie maja jeszcze bocznych gałezi. Czy takie drzewko nadaje sie na bonsai | nadają się ale jeszcze nie teraz b o są za młode WarLord napisał/a: | i czy np jesli teraz zasadze je do donicy to lepiej trzymac je w pomieszczeniu czy na dworze | poczytaj troche o outdoorach sosna jest drzewem rodzimym i w naszym klimacie rośnie na dworze lepiej wsadź ją w grunt tam będzie czuła się lepiej niż w donicy oczywiście zabespiecz ją na zime WarLord napisał/a: | i kiedy je mozna zaczac kształotwac drutem ? jak sie dobrze ukorzeni itp ? | drutowanie trzeba mieć na czym robić nie zależy to od tego czy drzewko się dobrze ukorzeni tylko od tego jak będzie miało rozbudowany pień i masę zieloną czyli czeka cię to za kilka lat najlepiej zapodaj fotke wtedy będzie nam łatwiej powiedzieć za ile mniej więcej będziesz mógł drutować |
|
|
|
|
WarLord [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-21, 17:17
|
|
|
co do sadzenia w grunt to czy nie za pózno w koncu juz koniec wrzesnia a co do wielkosci sadzonki juz jakis czas siedza w wiadrze z ziemia (to czesc jaka mi została bo sobie sadziłem na placu) ich wysokosc to jakies hmm 20-35 cm srednica pnia to max 0,5 cm i jak mówie nie maja bocznych gałezi. |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
|
Wysłany: 2007-09-21, 17:23
|
|
|
nie nie jest za póżno tylko wykop większą dziurę i wsadź tam sadzonki ale bez naruszania bryły korzeniowej |
|
|
|
|
WarLord [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-21, 17:59
|
|
|
hmm a wsadzic je tam wszystkie naraz czy osobna dzióra dla kazdej sadzonki |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
|
Wysłany: 2007-09-21, 19:17
|
|
|
radzę osobno bo późnioej jak się korzenie rozrosną a za kilka lat na pewno się rozrosną to ci się wszystkie poplątają i będziesz miał problem z ich rozłączeniem |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-09-21, 19:58
|
|
|
Czy mi się zdaje , czy może one są na tzw. "goły korzeń " jeśli tak to tylko grunt , i módl się by była tam strzępka mikoryzy (grzybni ), a nawet jeśli będzie to i tak masz bardzo marne szanse na przezimowanie roślin , bowiem sosny przesadza sie do około 10-12 września , ale warto spróbować , może będzie łagodna zima |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
|