Ficus |
Autor |
Wiadomość |
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-20, 15:52 Ficus
|
|
|
Witam. Co myślicie o tym co przedstawiają fotki, co tu ująć a co dodać Będę wdzieczny za każdą sugestie. |
|
|
|
 |
pawel18
Paweł Głowiak

Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-08-20, 17:31
|
|
|
jeśli ja miałbym coś takiego w swojej kolekcji to pozwolilbym mu rosnąć jeszcze przez rok połtora a póżniej mocne cięcie natomiast teraz przycinałbym te niższe gałęzie ale to oczywiście moja wypowiedź a wypowiedzieć może się każdy i każdy może mieć swoje zdanie całkiem różniące się od pozostałych tak jak nieraz bywa " tyle pomysłów ilu bonsaistów " |
|
|
|
 |
Anarhis
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 20 Lip 2007 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 2007-08-20, 23:01
|
|
|
Za rok/półtora ta roślina nawet jeśli będzie miała pień 2x grubszy to nadal będzie patyczkiem więc to nic nie daje. Tak jak pisałem na innym forum - zostawić "kwiatek" na oknie i niech sobie rośnie laaata a w zamian zająć się czymś co przypomina drzewo w doniczce... jeśli mówimy o bonsai. |
_________________ Wszystko ma swoje dwie strony...
Grzegorz Sz... |
|
|
|
 |
Agula76 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-21, 11:52
|
|
|
Jeśli ma to być saikei hmm. To musisz poczytać przede wszystkim jak ma wyglądać.
Samo obłożenie mchem jeszcze tego nie czyni.
Z doświadczenia ( własnego) fikus starlight ( czyli odmiana dwubarwna) nie jest specjalnie pożądana w tego typu układzie. Nie wygląda bowiem naturalnie, a takie wrażenie ma sprawiać. Fikus natasha jest zdecydowanie lepszy ma w dodatku drobniejsze liście od beniamina. Następna sprawa to mech. Skończy się na tym, że chcąc go utrzymać przelejesz roślinę. I trzy "drzewka" ( tyle sie dopatrzyłam) to ciut za mało.
Pohoduj sobie toto jako ciekawostkę dla własnej przyjemności obserwowania, a przy następnych unikaj błędów.
Radzę wrzucić w wyszukiwarkę saikei
Pozzdrawiam
Aga |
|
|
|
 |
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-21, 12:09
|
|
|
Poza tym w płaskim pojemniku fikusy po prostu nie będą przybierały na grubość. Trochę urosną w górę, ale pień pozostanie taki sam. |
|
|
|
 |
pawel18
Paweł Głowiak

Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-08-21, 12:12
|
|
|
czyli w przyszłości proponowałbym ci je przesadzić do osobnych głębszych pojemnikow tak na kilka latek albo możesz je związać rafią w jedną calość i wadziś do jednego duzego pojemnika |
|
|
|
 |
|