Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ficus
Autor Wiadomość
krysztof
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-20, 15:52   Ficus

Witam. Co myślicie o tym co przedstawiają fotki, co tu ująć a co dodać :) Będę wdzieczny za każdą sugestie.

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-08-20, 17:31   

jeśli ja miałbym coś takiego w swojej kolekcji to pozwolilbym mu rosnąć jeszcze przez rok połtora a póżniej mocne cięcie natomiast teraz przycinałbym te niższe gałęzie ale to oczywiście moja wypowiedź a wypowiedzieć może się każdy i każdy może mieć swoje zdanie całkiem różniące się od pozostałych tak jak nieraz bywa " tyle pomysłów ilu bonsaistów "

Anarhis 

Wysłany: 2007-08-20, 23:01   

Za rok/półtora ta roślina nawet jeśli będzie miała pień 2x grubszy to nadal będzie patyczkiem więc to nic nie daje. Tak jak pisałem na innym forum - zostawić "kwiatek" na oknie i niech sobie rośnie laaata a w zamian zająć się czymś co przypomina drzewo w doniczce... jeśli mówimy o bonsai.

Agula76
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-21, 11:52   

Jeśli ma to być saikei hmm. To musisz poczytać przede wszystkim jak ma wyglądać.
Samo obłożenie mchem jeszcze tego nie czyni.
Z doświadczenia ( własnego) fikus starlight ( czyli odmiana dwubarwna) nie jest specjalnie pożądana w tego typu układzie. Nie wygląda bowiem naturalnie, a takie wrażenie ma sprawiać. Fikus natasha jest zdecydowanie lepszy ma w dodatku drobniejsze liście od beniamina. Następna sprawa to mech. Skończy się na tym, że chcąc go utrzymać przelejesz roślinę. I trzy "drzewka" ( tyle sie dopatrzyłam) to ciut za mało.
Pohoduj sobie toto jako ciekawostkę dla własnej przyjemności obserwowania, a przy następnych unikaj błędów.
Radzę wrzucić w wyszukiwarkę saikei
Pozzdrawiam
Aga

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-21, 12:09   

Poza tym w płaskim pojemniku fikusy po prostu nie będą przybierały na grubość. Trochę urosną w górę, ale pień pozostanie taki sam.

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-08-21, 12:12   

czyli w przyszłości proponowałbym ci je przesadzić do osobnych głębszych pojemnikow tak na kilka latek albo możesz je związać rafią w jedną calość i wadziś do jednego duzego pojemnika

Odpowiedz do tematu