Carmona microphylla... |
Autor |
Wiadomość |
Eon [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-20, 12:36 Carmona microphylla...
|
|
|
Mam taki problem wszystkie nowe pedy wyrastają wyłącznie na koncach starych gałązek zamiast np w ich połowie co w rezultacie nadaje mojemu drzewku wygląd miotły. Wszystkie zamiast sie rozgałeziac rosną na długośc. Czy da sie z tym coś zrobic. Zle przycinam czy co?
Edit: Przykład
http://www.bonsaiprimer.c...om/broomdev.gif
U mnie gałązki rosną tak jak na pierwszym obrazku a wolałbym zeby rosły jak na 2 albo 3. |
Ostatnio zmieniony przez Eon 2007-07-20, 12:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pawel18
Paweł Głowiak

Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-07-20, 17:25
|
|
|
wiecej szczegolow co to za drzewko ile ma lat ??napisz cos bo ciezko sie domyslec |
|
|
|
 |
Eon [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-20, 17:36
|
|
|
Napisałem w temacie ze to Carmona microphylla (drobnolistna). Co do wieku drzewka to nie potrafie go okreslic. Drzewko kupiłem w styczniu ale wygląda na o wiele starsze (gruby zakrzywionypien i wysokość ponad 20cm)
Edit:
Wiem co przedstawia rysunek nie musisz mi tego wykładac. Problem w tym ze ta zasada nijak sie ma do mojego drzewka. Zamieszczam zdjecia mojego drzewka wraz z rysunkiem przedstawiającym miejsce i sposób w jaki puszcza ono nowe pedy... Zawsze przycinam w tym samym miejscu zaraz nad lisciem tak by go pozostawic ale nie wiem czy dobrze robie... |
Ostatnio zmieniony przez Eon 2007-07-21, 16:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pawel18
Paweł Głowiak

Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-07-21, 11:17
|
|
|
sorki moja wina temat zobaczylem jak wlaczalem i pozniej o nim zapomnialem i zobaczylem go dopiero po napisaniu postu a nie chcialem juz pisac jednego posta pod drugim moze najlepiej jak bys wrzucil fotki moze po prostu przycinaj te wszystki odrosty a ona powinna sie wtedy dobrze zagescic na boki |
|
|
|
 |
Anarhis
Gość
|
Wysłany: 2007-07-21, 12:21
|
|
|
Ten rysunek pokazuje kolejne etapy przycinania drzewka. Jak przytniesz jedną gałązkę to wyrastają z niej dwie nowe, przytniesz te dwie - wyrastają 4 itd. To oczywiście duże uproszczenie no i oczywiście trzeba poczytać kiedy i w jaki sposób przycinać, bo to ważne. |
|
|
|
 |
Eon [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-21, 16:47
|
|
|
Miałem napisac nowego posta zamiast edytowac poprzedniego bo teraz nie widac ze coś w temacie sie zmieniło. Tak wiec edytowałem mojego poprzedniego posta. Przepraszam za pomyłke. Czekam na odpowiedzi i podpowiedzi co mam robić... |
Ostatnio zmieniony przez Eon 2007-07-21, 16:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ogrodnik
Michał Krzyścin

Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-07-21, 21:30
|
|
|
Po prostu wypuszcza z pierwszego śpiącego pąku. Należałoby zmusić roślinę do puszczania z kilku pąków.
A przycinasz tak po jednej gałązce czy wszystkie na raz
Ile liści zostawiasz na gałązce od poprzedniego rozgałęzienia |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
 |
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 53 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-07-22, 08:38
|
|
|
Ogólna zasada silnego rozkrzewiania u niemal wszystkich roślin , w szczególności u liściastych to to , by roślina była w okresie silnego wzrostu i o dużej witalności , czyli dla zachowania pokroju tniesz z około 5-7 liści redukując do 2-3 liści , natomiast tnąc w celu silnego zagęszczenia musisz pozwolić roślinie nieco silniej porosnąć i tniesz najsilniejsze przyrosty niemal do zera ( niekiedy powinny one mieć nawet po 20 cm ) natomiast te słabsze normalnie , redukując do 2-3 liści (sezon jest po to by roślina rosła , natomiast dobry wygląd powinna osiągać tylko w okresie słabszego przyrostu , lub na planowaną wystawę ) |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
 |
|