Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Carmona microphylla...
Autor Wiadomość
Eon
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-20, 12:36   Carmona microphylla...

Mam taki problem wszystkie nowe pedy wyrastają wyłącznie na koncach starych gałązek zamiast np w ich połowie co w rezultacie nadaje mojemu drzewku wygląd miotły. Wszystkie zamiast sie rozgałeziac rosną na długośc. Czy da sie z tym coś zrobic. Zle przycinam czy co? :help:

Edit: Przykład
http://www.bonsaiprimer.c...om/broomdev.gif
U mnie gałązki rosną tak jak na pierwszym obrazku a wolałbym zeby rosły jak na 2 albo 3.
Ostatnio zmieniony przez Eon 2007-07-20, 12:42, w całości zmieniany 1 raz  

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-07-20, 17:25   

wiecej szczegolow co to za drzewko ile ma lat ??napisz cos bo ciezko sie domyslec

Eon
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-20, 17:36   

Napisałem w temacie ze to Carmona microphylla (drobnolistna). Co do wieku drzewka to nie potrafie go okreslic. Drzewko kupiłem w styczniu ale wygląda na o wiele starsze (gruby zakrzywionypien i wysokość ponad 20cm)

Edit:
Wiem co przedstawia rysunek nie musisz mi tego wykładac. Problem w tym ze ta zasada nijak sie ma do mojego drzewka. Zamieszczam zdjecia mojego drzewka wraz z rysunkiem przedstawiającym miejsce i sposób w jaki puszcza ono nowe pedy... Zawsze przycinam w tym samym miejscu zaraz nad lisciem tak by go pozostawic ale nie wiem czy dobrze robie...
Ostatnio zmieniony przez Eon 2007-07-21, 16:44, w całości zmieniany 1 raz  

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-07-21, 11:17   

sorki moja wina :oops: temat zobaczylem jak wlaczalem i pozniej o nim zapomnialem i zobaczylem go dopiero po napisaniu postu a nie chcialem juz pisac jednego posta pod drugim moze najlepiej jak bys wrzucil fotki moze po prostu przycinaj te wszystki odrosty a ona powinna sie wtedy dobrze zagescic na boki ;-)

Anarhis
Gość
Wysłany: 2007-07-21, 12:21   

Ten rysunek pokazuje kolejne etapy przycinania drzewka. Jak przytniesz jedną gałązkę to wyrastają z niej dwie nowe, przytniesz te dwie - wyrastają 4 itd. To oczywiście duże uproszczenie no i oczywiście trzeba poczytać kiedy i w jaki sposób przycinać, bo to ważne.

Eon
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-21, 16:47   

Miałem napisac nowego posta zamiast edytowac poprzedniego bo teraz nie widac ze coś w temacie sie zmieniło. Tak wiec edytowałem mojego poprzedniego posta. Przepraszam za pomyłke. Czekam na odpowiedzi i podpowiedzi co mam robić...
Ostatnio zmieniony przez Eon 2007-07-21, 16:49, w całości zmieniany 1 raz  

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2007-07-21, 21:30   

Po prostu wypuszcza z pierwszego śpiącego pąku. Należałoby zmusić roślinę do puszczania z kilku pąków.

A przycinasz tak po jednej gałązce czy wszystkie na raz :?:
Ile liści zostawiasz na gałązce od poprzedniego rozgałęzienia :?:

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-07-22, 08:38   

Ogólna zasada silnego rozkrzewiania u niemal wszystkich roślin , w szczególności u liściastych to to , by roślina była w okresie silnego wzrostu i o dużej witalności , czyli dla zachowania pokroju tniesz z około 5-7 liści redukując do 2-3 liści , natomiast tnąc w celu silnego zagęszczenia musisz pozwolić roślinie nieco silniej porosnąć i tniesz najsilniejsze przyrosty niemal do zera ( niekiedy powinny one mieć nawet po 20 cm ) natomiast te słabsze normalnie , redukując do 2-3 liści (sezon jest po to by roślina rosła , natomiast dobry wygląd powinna osiągać tylko w okresie słabszego przyrostu , lub na planowaną wystawę ) :roll: ;-) :-)

Odpowiedz do tematu