Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
nasiona cedru syberyjskiego
Autor Wiadomość
BigOs
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-05, 12:23   nasiona cedru syberyjskiego

witam, zdaje soebie sprawe, ze byc moze temat, ktory chcialbym poruszyc nie dokonca sie nadaje na to forum :-P , ale moze akuratnie ktos z Was ma jakies doswiadczenie i moglby mi cos doradzic. Chodzi mi o to, ze przypadkiem wszedlem w posiadanie nasion cedru syberyjsckiego i w zwiazku z tym chcialbym sie Was zapytac czy macie jakies doswiadczenie w wysiewie nasion tego gatunku, a zwlaszcza o sposob stratyfikacji, dlugos tego procesu i rodzaj podloza do jakiego go wysiewac. Dodam jeszcze ze szyszki, z ktorych pozyskalem nasiona, lezaly w suchym i cieplym pomieszczeniu conajmniej dwa lata.

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam :-D

Michal

Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-10, 13:42   

"Przez pierwszych 10 lat cedr rośnie powoli, osiągając jedynie wysokość 1,5 metra. Natomiast w przyszłości odmiana jest wstanie odwdzięczyć się za okazaną jej opiekę hodowlaną.Cedr bardzo dobrze czuje się na prywatnych działkach, w pobliżu zabudowań. W wieku 30 lat osiąga wysokość 9 metrów, formuje obfitą koronę, która osiąga 3 metry średnicy. Cedr syberyjski rozmnaża się przede wszystkim przez nasiona. Nasiona cedru najlepiej przywieźć z terenów niskogórskich i równinnych z Syberii Zachodniej. Przy hodowaniu tej odmiany w części europejskiej, są wskazane wiosenne terminy wysiewu/kwiecień, pierwsza połowa maja/.W tym celu nasiona przygotowują /stratyfikują/ przetrzymują w chłodzie, nie mniej niż 3 miesiące, pilnując następnych etapów.

Nasiona moczy się we wodzie przez trzy doby, zmieniając codziennie wodę. Dobre nasiona w tym czasie pęcznieją i opadają na dno naczynia. Na powierzchni zostają puste nasiona, które należy wyrzucić. Dobre nasiona wkładają w roztwór nadmanganianu potasu. Następnie nasiona miesza się z wilgotnym podłożem /piasek, torf, trociny, susz iglaków/ w proporcji jeden do dwóch /1 część nasion, 2 części substratu/, przetrzymują w chłodzie /w lodówce lub pod śniegiem/.Gdy nasion jest niewiele, można je włożyć do woreczka z kilku warstw bawełnianej tkaniny. Ważne jest, żeby przez cały czas przechowywania w zimnie, nasiona były wilgotne. One dobrze zachowują wilgoć pod śniegiem, a w lodówce należy co jakiś czas nawilżać. Nasiona w woreczkach można ułożyć w worki z polietylenu, nie zamykając ich szczelnie.

Przed wysiewem nasiona wybiera się z substratu, znowu odkaża w mocnym roztworze nadmanganianu potasu /okres doby/, osusza się przed wysiewem. Wysiewać je najlepiej w szklarniach lub inspektach, w lekkim torfowo-glebowym podłożu. Tu posiewy są dobrze zabezpieczone przed ptakami. W tych komfortowych warunkach, zwiększone jest kiełkowanie nasion, a roślinki rosną półtora-dwa razy szybciej ,niż na otwartym gruncie/pod gołym niebem/. Przed wysiewem dobrze by było, na dnie posiewnych bruzd wprowadzić nawozy w przeliczeniu na 1 metr: superfosfat 1 gram, nawozy potasowe 0,5 grama, lub popiołu 2 gramy, wymieszanych z 20 gramami torfu. Odległość między bruzdami powinna wynosić 15-20 cm. Norma wysiewu 30 gram, czyli od 120-15 nasion na 1 metr kwadratowy. Głębokość sadzenia wynosi 3 cm. Powierzchnię wysiewu należy przykryć do 1 cm lekką ściółką /torf, opiłki, lub innym pokrewnym materiałem/.W sezonie należy 3-4 razy spulchnić glebę. Do pojawienia się masowych kiełkowań/10-12 dni/wymagane jest podlewanie. Następnie sadzonki rozwijają wystarczająco głęboki system korzeniowy.

Dla ochrony posiewu przed infekcyjnym zakażeniem, bruzdki z nasionami należy podlać 0,4% roztworem nadmanganianu potasu/blado różowy/. Przy pojawieniu się grzyba fuzarium, źdźbło czerwienieje, powstaje otoczka ściągająca i one padają i usychają. Przez pierwsze dwa tygodnie od 1 do 3 razy sadzonki pryska się 0,4% roztworem nadmanganianu potasu do 10 litrów na 1 metr.
Po 3 latach przed rozpoczęciem aktywnego wzrostu sadzonki przesadzają do drewnianych korytek w odległości 40 cm, gdzie je dohodowują od 3-5 lat, aby otrzymać mocniejsze sadzonki. Przed rozpoczęciem wegetacji, dopuszczalne jest przechowywanie wykopanych sadzonek w chłodzie, do dwóch tygodni. Pęczki sadzonek/50-100 sztuk/pakuje się w wilgotne worki, z grubego naturalnego włókna. Owijają folią i umieszczają w piwnicy, lub zaspie śniegowej, wcześniej przygotowanej i pokrytej warstwą trocin.

Sadzonki można wyhodować również z otulonymi korzeniami, czyli torfowych, plastykowych, lub innych przygotowanych do hodowli sadzonek kontenerach, głębokości nie mnie niż 8 cm i objętościowo do 300 cm. Te pojemniki wypełniają mieszanką torfu i gliny/1 do 1/,z dodaniem na jedno wiadro tej mieszanki /czyli 10 litrów/, 50 gramów superfosfatu,25 gram soli potasowej.250 gram wapna. Te pojemniki wypełniają mieszanką w połowie kwietnia i ustawiamy w szklarniach. Po stratyfikacji nasiona cedru trzeba przemyć, potrzymać przez 1 dobę w 0,4% roztworze nadmanganianu potasu i zostawić na 7-10 dni w wilgotnym piasku albo wilgotnym worku, żeby wykiełkowały. Kiedy nasiona wykiełkują trzeba je wsadzić po jednym do każdego kontenera, przysypując je 1 centymetrowa warstwą torfu, piasku, albo trocin i podlewają 0,5 % roztworem nadmanganianu potasu /5 l na 1 m powierzchni kontenerów/."

Wystarczyło poszukać ;) Google wszystko Ci powie ... ;-)

Wojtek Zborowski (znalezione gdzieś na necie :D )
MOD: Jeśli jest to cytat, to koniecznie powinineś podać żródło i autora, lub przynajmniej jedno z dwóch.

Tak jest Kapitanie planeto xD
Ostatnio zmieniony przez Senemorion 2007-04-11, 18:51, w całości zmieniany 2 razy  

BigOs
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-11, 07:19   

wielkie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, nestepnym razem bede bardziej wytrwaly w googlowaniu ;-) :lol: :mrgreen:

animan
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-08, 19:46   

Senemorion napisał/a:

Wystarczyło poszukać ;) Google wszystko Ci powie ... ;-)

Wojtek Zborowski (znalezione gdzieś na necie :D )

Znaleziony przez Ciebie opis dotyczy tylko cedru syberyjskiego, czy też CEDRUS LIBANI? Próbowałem pytać tego Zborowskiego, ale jakoś się nie kwapi z odpisaniem.
Kupiłem sobie nasionka cedrus libani i jutro chcę zacząć proces stratyfikacji.
Ciekawe, czy wszystko muszę zrobić tak samo przy tej odmianie. Mógłbyś mi doradzić?
Ostatnio zmieniony przez animan 2007-11-08, 19:49, w całości zmieniany 3 razy  

Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-11, 21:12   

Nie wiem, naprawdę ;) To było tyle czasu temu, że już nie kojarzę .. Poszukaj ...

Jednak to chyba zasadnicza różnica, gdyż cedr syberyjski to co innego niż cedr libański ... Cedr libański rośnie w okolicy Libi, czyli to gorący "chłopak" ;) A cedr syberyjski to zimny "chłopak" całkiem inna strefa klimatyczna ...

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2007-12-02, 11:01   

Witam. Czy możecie podać prawidłową nazwę tego cedru syberyjskiego? Mam na dzialce drzewko (cedr syberyjski) to nazwa z tłumaczenia z rosyjskiego (sibirskaja kiedra) Pinus cembra v sibirica. Jest to piękna sosna 5-cio igłowa. Nasiona przywiózł mi znajomy z Syberii. Początkowy wzrost był powolny, ale gdzieś od 5 roku ruszyły jak szalone. Nasiona sam wysiewałem po rocznej stratyfikacji. Dziś drzewka mają ok. 2m wysokości i są bardzo ładne. Chodzi mi o to czy są dwie różne rośliny o tej samej nazwie – cedr syberyjski.

Odpowiedz do tematu