|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
nasiona cedru syberyjskiego |
Autor |
Wiadomość |
BigOs [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-05, 12:23 nasiona cedru syberyjskiego
|
|
|
witam, zdaje soebie sprawe, ze byc moze temat, ktory chcialbym poruszyc nie dokonca sie nadaje na to forum , ale moze akuratnie ktos z Was ma jakies doswiadczenie i moglby mi cos doradzic. Chodzi mi o to, ze przypadkiem wszedlem w posiadanie nasion cedru syberyjsckiego i w zwiazku z tym chcialbym sie Was zapytac czy macie jakies doswiadczenie w wysiewie nasion tego gatunku, a zwlaszcza o sposob stratyfikacji, dlugos tego procesu i rodzaj podloza do jakiego go wysiewac. Dodam jeszcze ze szyszki, z ktorych pozyskalem nasiona, lezaly w suchym i cieplym pomieszczeniu conajmniej dwa lata.
Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Michal |
|
|
|
|
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-10, 13:42
|
|
|
"Przez pierwszych 10 lat cedr rośnie powoli, osiągając jedynie wysokość 1,5 metra. Natomiast w przyszłości odmiana jest wstanie odwdzięczyć się za okazaną jej opiekę hodowlaną.Cedr bardzo dobrze czuje się na prywatnych działkach, w pobliżu zabudowań. W wieku 30 lat osiąga wysokość 9 metrów, formuje obfitą koronę, która osiąga 3 metry średnicy. Cedr syberyjski rozmnaża się przede wszystkim przez nasiona. Nasiona cedru najlepiej przywieźć z terenów niskogórskich i równinnych z Syberii Zachodniej. Przy hodowaniu tej odmiany w części europejskiej, są wskazane wiosenne terminy wysiewu/kwiecień, pierwsza połowa maja/.W tym celu nasiona przygotowują /stratyfikują/ przetrzymują w chłodzie, nie mniej niż 3 miesiące, pilnując następnych etapów.
Nasiona moczy się we wodzie przez trzy doby, zmieniając codziennie wodę. Dobre nasiona w tym czasie pęcznieją i opadają na dno naczynia. Na powierzchni zostają puste nasiona, które należy wyrzucić. Dobre nasiona wkładają w roztwór nadmanganianu potasu. Następnie nasiona miesza się z wilgotnym podłożem /piasek, torf, trociny, susz iglaków/ w proporcji jeden do dwóch /1 część nasion, 2 części substratu/, przetrzymują w chłodzie /w lodówce lub pod śniegiem/.Gdy nasion jest niewiele, można je włożyć do woreczka z kilku warstw bawełnianej tkaniny. Ważne jest, żeby przez cały czas przechowywania w zimnie, nasiona były wilgotne. One dobrze zachowują wilgoć pod śniegiem, a w lodówce należy co jakiś czas nawilżać. Nasiona w woreczkach można ułożyć w worki z polietylenu, nie zamykając ich szczelnie.
Przed wysiewem nasiona wybiera się z substratu, znowu odkaża w mocnym roztworze nadmanganianu potasu /okres doby/, osusza się przed wysiewem. Wysiewać je najlepiej w szklarniach lub inspektach, w lekkim torfowo-glebowym podłożu. Tu posiewy są dobrze zabezpieczone przed ptakami. W tych komfortowych warunkach, zwiększone jest kiełkowanie nasion, a roślinki rosną półtora-dwa razy szybciej ,niż na otwartym gruncie/pod gołym niebem/. Przed wysiewem dobrze by było, na dnie posiewnych bruzd wprowadzić nawozy w przeliczeniu na 1 metr: superfosfat 1 gram, nawozy potasowe 0,5 grama, lub popiołu 2 gramy, wymieszanych z 20 gramami torfu. Odległość między bruzdami powinna wynosić 15-20 cm. Norma wysiewu 30 gram, czyli od 120-15 nasion na 1 metr kwadratowy. Głębokość sadzenia wynosi 3 cm. Powierzchnię wysiewu należy przykryć do 1 cm lekką ściółką /torf, opiłki, lub innym pokrewnym materiałem/.W sezonie należy 3-4 razy spulchnić glebę. Do pojawienia się masowych kiełkowań/10-12 dni/wymagane jest podlewanie. Następnie sadzonki rozwijają wystarczająco głęboki system korzeniowy.
Dla ochrony posiewu przed infekcyjnym zakażeniem, bruzdki z nasionami należy podlać 0,4% roztworem nadmanganianu potasu/blado różowy/. Przy pojawieniu się grzyba fuzarium, źdźbło czerwienieje, powstaje otoczka ściągająca i one padają i usychają. Przez pierwsze dwa tygodnie od 1 do 3 razy sadzonki pryska się 0,4% roztworem nadmanganianu potasu do 10 litrów na 1 metr.
Po 3 latach przed rozpoczęciem aktywnego wzrostu sadzonki przesadzają do drewnianych korytek w odległości 40 cm, gdzie je dohodowują od 3-5 lat, aby otrzymać mocniejsze sadzonki. Przed rozpoczęciem wegetacji, dopuszczalne jest przechowywanie wykopanych sadzonek w chłodzie, do dwóch tygodni. Pęczki sadzonek/50-100 sztuk/pakuje się w wilgotne worki, z grubego naturalnego włókna. Owijają folią i umieszczają w piwnicy, lub zaspie śniegowej, wcześniej przygotowanej i pokrytej warstwą trocin.
Sadzonki można wyhodować również z otulonymi korzeniami, czyli torfowych, plastykowych, lub innych przygotowanych do hodowli sadzonek kontenerach, głębokości nie mnie niż 8 cm i objętościowo do 300 cm. Te pojemniki wypełniają mieszanką torfu i gliny/1 do 1/,z dodaniem na jedno wiadro tej mieszanki /czyli 10 litrów/, 50 gramów superfosfatu,25 gram soli potasowej.250 gram wapna. Te pojemniki wypełniają mieszanką w połowie kwietnia i ustawiamy w szklarniach. Po stratyfikacji nasiona cedru trzeba przemyć, potrzymać przez 1 dobę w 0,4% roztworze nadmanganianu potasu i zostawić na 7-10 dni w wilgotnym piasku albo wilgotnym worku, żeby wykiełkowały. Kiedy nasiona wykiełkują trzeba je wsadzić po jednym do każdego kontenera, przysypując je 1 centymetrowa warstwą torfu, piasku, albo trocin i podlewają 0,5 % roztworem nadmanganianu potasu /5 l na 1 m powierzchni kontenerów/."
Wystarczyło poszukać Google wszystko Ci powie ...
Wojtek Zborowski (znalezione gdzieś na necie )
MOD: Jeśli jest to cytat, to koniecznie powinineś podać żródło i autora, lub przynajmniej jedno z dwóch.
Tak jest Kapitanie planeto xD |
Ostatnio zmieniony przez Senemorion 2007-04-11, 18:51, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
BigOs [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-11, 07:19
|
|
|
wielkie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, nestepnym razem bede bardziej wytrwaly w googlowaniu |
|
|
|
|
animan [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-08, 19:46
|
|
|
Senemorion napisał/a: |
Wystarczyło poszukać Google wszystko Ci powie ...
Wojtek Zborowski (znalezione gdzieś na necie )
|
Znaleziony przez Ciebie opis dotyczy tylko cedru syberyjskiego, czy też CEDRUS LIBANI? Próbowałem pytać tego Zborowskiego, ale jakoś się nie kwapi z odpisaniem.
Kupiłem sobie nasionka cedrus libani i jutro chcę zacząć proces stratyfikacji.
Ciekawe, czy wszystko muszę zrobić tak samo przy tej odmianie. Mógłbyś mi doradzić? |
Ostatnio zmieniony przez animan 2007-11-08, 19:49, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-11, 21:12
|
|
|
Nie wiem, naprawdę To było tyle czasu temu, że już nie kojarzę .. Poszukaj ...
Jednak to chyba zasadnicza różnica, gdyż cedr syberyjski to co innego niż cedr libański ... Cedr libański rośnie w okolicy Libi, czyli to gorący "chłopak" A cedr syberyjski to zimny "chłopak" całkiem inna strefa klimatyczna ... |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2007-12-02, 11:01
|
|
|
Witam. Czy możecie podać prawidłową nazwę tego cedru syberyjskiego? Mam na dzialce drzewko (cedr syberyjski) to nazwa z tłumaczenia z rosyjskiego (sibirskaja kiedra) Pinus cembra v sibirica. Jest to piękna sosna 5-cio igłowa. Nasiona przywiózł mi znajomy z Syberii. Początkowy wzrost był powolny, ale gdzieś od 5 roku ruszyły jak szalone. Nasiona sam wysiewałem po rocznej stratyfikacji. Dziś drzewka mają ok. 2m wysokości i są bardzo ładne. Chodzi mi o to czy są dwie różne rośliny o tej samej nazwie – cedr syberyjski. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|