Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fikus Retusa XeoProduction
Autor Wiadomość
Xeo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-02, 17:06   Fikus Retusa XeoProduction

Dostałem na święta Fikusa Retusa i z tego co sie do wiedziałem to w tym okresie kazda roslina ma spowolniony wzrost.....wyjeżdzając na sylwestra pozostawiłem go na 3 dni w mieszkaniu, przed wyjazdem podlałem i zrosiłem całą korone pozostawiając go na oknie....i co sie okazało jak wróciłem....ku mojemu zdziwieniu wyrosło mu kilka nowych pędów ale co mnie najbardziej zdziwiło to ze najdłuższe maja po 4-6 cm....czy możliwa jet tak szybka aklimatyzacja.....u mnie stoi 7 dni a wcześniej przejechało kawał drogi gdyż zakupione było w Gdyni i z tego co sie dowiedziałem jest to wersja marketowa....tak sie zastanawiam co ma wpływ na tak rozwój mojego drzewka? ....w mieszkaniu jest ciepło bo temperatura wacha sie w okolicach 24-26 stopni, powietrze w mieszkaniu jest nawilżane nawilżaczani wodnymi zawieszonymi na grzejniu przynajmniej dwa razy dziennie jest wietrzone a drzewko wtedy jest odstawiam zdaleka od okna by nie złapało grypki :mrgreen:
Pozdrawiam i czekam na sugestie :-D
=Xeo=
Ostatnio zmieniony przez Xeo 2007-01-02, 17:08, w całości zmieniany 1 raz  

Qbik
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-02, 17:40   

Jest to możliwe bo ficusy to niezłe twardziele. Moje fikusy też mają teraz nowe przyrosty. Z obcinaniem czekaj do wiosny.

Xeo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-05, 10:34   

Witam :-)
Nadeszła wiosna i mój fiucusik wybił sie do góry przez ten czas.....i zastanawiam sie co dalej...jako że jestem początkującym Bonsaistom proszę o poradę :-D
Moje nurtujące pytania:
1. Przesadzanie, czy to już ta pora czy jeszcze poczekać, jeśli już to jak dobrać odpowiednią ziemie i jak sie do tego zabrać)
2. Co z przycinaniem korzeni bo wiem że przy przesadzaniu przycina się je w szczególnoiści że korzenia zaczynają wychodzić nad ziemię
3. Co z naworzeniem....przed przesadzeniem czy już teraz mam nawozić, jeśli tak to jaka dawka i podstawowe pytanie jaki nawóz?
4. Kolejne pytanie laika dotyczy sprawy przycinania i drutowania (czekać i można już sie do tego zabierać?)
Zamieszczam fotki drzewka, sorka za jakość ale nie posiadam w tej chwili aparatu cyfrowego a zdjęcia robiłem telefonem....

1.jpg
Plik ściągnięto 9280 raz(y) 78,31 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 9280 raz(y) 71,97 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 9280 raz(y) 84,32 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 9280 raz(y) 78,19 KB

5.jpg
Plik ściągnięto 9280 raz(y) 50,4 KB

6.jpg
Plik ściągnięto 9280 raz(y) 45,9 KB

7.jpg
Plik ściągnięto 9280 raz(y) 48,38 KB

8.jpg
Plik ściągnięto 9280 raz(y) 46,09 KB

9.jpg
Plik ściągnięto 9280 raz(y) 87,27 KB

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2007-04-05, 13:11   

1. Jeśli drzewko wymaga przesadzania to zabierz się za to jak najszybciej, bo niedługo będzie już za późno, wiosna w domu jest już od dawna.
2. Przyciąć możesz, ale nie za dużo.
3. Jeśli będziesz przesadzał to nawożenie rozpocznij 4 tygodnie po tym zabiegu. Jeśli nie będziesz przesadzał to możesz już zacząć, ale roztworem nawozu o mniejszym stężeniu (a później stopniowo zwiększaj stężęnie do podanego na opakowaniu nawozu).
4. Jeśli przesadzisz to poczekaj jakiś dłuższy okres czasu (około 2 miesiące do przycinania, a drutowanie lepiej zostawić).

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-05, 13:31   

Akurat jeśłi chodzi o spowolnienie wzrostu fikusa zimą, to sprawa nie jest tak jednoznaczna.

Wzrost roślin byłby spowolniony wtedy, gdyby temperatury zimą były dużo niższe niż winnych porach roku. Ale w domach mamy kaloryfery, więc ficusy rosną normalnie. Wyciągają się jedynie nadmiernie, bo światła mało, dni krótkie i pochmurne. Z tego też powodu nie ma większego znaczenia, czy przesadzasz akurat fikusa trzymanego w domu teraz, w sierpniu czy w lecie: nie ma on tak wyraźnego cyklu rocznego jak drzewa z naszego klimatu, które przesadza się wiosną, zanim "zainwestują" całą zgromadzoną energię w nowe liscie i pędy.
Ficus CAŁY ROK wypuszcza nowe liście, cały okrągły rok rosną mu gałęzie. Pochodzi ze strefy tropikalnej, a tam drzewa nie zrzucają liści na zimę. tak więc "za późno" nie będzie na przesadzanie, starczy ci czasu najpierw na poczytanie na forum, jak się do tego zabrać, a informacji na ten temat było tu mnóstwo.
Ostatnio zmieniony przez AnnaDorota 2007-04-05, 13:34, w całości zmieniany 1 raz  

Xeo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-14, 18:23   

Mam problem z żółkniejącymi liściami...może wiecei jaka może byc tego przyczyna.....jutro zamieszcze fotke tego liścia.......

Xeo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-16, 10:33   

Dorzucam zdjęcia...poradźće co z tym zrobić bo codziennie gubi po kilka listków i nie wiem co jest tego winą.

16-04-07_0828+.jpg
najlepsze zdjęcie choć trochę małe
Plik ściągnięto 9207 raz(y) 5,54 KB

16-04-07_1118+.jpg
Plik ściągnięto 9207 raz(y) 5,44 KB

16-04-07_1123+.jpg
Plik ściągnięto 9207 raz(y) 22,7 KB

Metro
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-16, 15:06   

Ja też mam fikusa. Żółkły mu liście gdy brakowało wody. Albo reaguje tak na przesadzenie i skrócenie korzeni (jeśli go ostatnio przesadzałeś). Jakby kolejna aklimatyzacja do nowych warunków. Pozdr.

Xeo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-16, 15:55   

Wody ma pod dostatkiem (codziennie go podlewam i zraszam) a co do przesadzania to mam dopiero to w planach (brak czasu). Zastanawiam się czy może byc przyczyną właśnie nie przesadzenie bo wdac korzenie na powierzchnii może ma juz za ciasno w dolnicze....

Metro
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-16, 18:24   

to może w tym jest problem! Te kwiaty też nie lubią być przelane. Ja swój podlewam przez zamaczanie na 5 minut (całej doniczki) aż nie wylecą bąbelki powietrza. Podlewam go tak w odstępach dwu, trzech dniowych, codziennie go zraszam. Może tego sposobu spróbuj. Metoda ta jest opisana na forum. Pozdrawiam

Xeo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-16, 18:55   

hm...ciekawe...zarzuć linka jak możesz....

Metro
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-16, 19:10   

http://www.przyjacielebon...opic.php?t=1850
to jest ta stronka. metoda nazywa się "Przez zanurzenie" pozdr.

Metro
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-16, 20:29   

a właśnie! może przyślij fotki tych wystających korzeni. Fikusy wypuszczeją tkz. korzenie powietrzne, te nie muszą być w ziemi. Ważne jest jednak aby przesadzić drzewko po zakupie w sklepie. Często, a właciwie zawsze te rośliny nie mają odpowiedniej ziemi a korzenie ich są pozduszane. pozdr.

Xeo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-20, 09:25   

Mam kolejny problemik....chodzi o biały nalot na pniu u jego nasady....wyglada jak grzyb bądź co podobnego....niestety nie posiadam zdjęc jedynie co to przesyłam zdjęcie z zaznaczonym miejscem nalotu....

1_159.jpg
Plik ściągnięto 9122 raz(y) 31,65 KB

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2007-04-20, 09:33   

A czy zacząłeś podlewać to drzewko przez zanurzenie :?:

Odpowiedz do tematu