|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Fikus Retusa XeoProduction |
Autor |
Wiadomość |
Xeo [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-01-02, 17:06 Fikus Retusa XeoProduction
|
|
|
Dostałem na święta Fikusa Retusa i z tego co sie do wiedziałem to w tym okresie kazda roslina ma spowolniony wzrost.....wyjeżdzając na sylwestra pozostawiłem go na 3 dni w mieszkaniu, przed wyjazdem podlałem i zrosiłem całą korone pozostawiając go na oknie....i co sie okazało jak wróciłem....ku mojemu zdziwieniu wyrosło mu kilka nowych pędów ale co mnie najbardziej zdziwiło to ze najdłuższe maja po 4-6 cm....czy możliwa jet tak szybka aklimatyzacja.....u mnie stoi 7 dni a wcześniej przejechało kawał drogi gdyż zakupione było w Gdyni i z tego co sie dowiedziałem jest to wersja marketowa....tak sie zastanawiam co ma wpływ na tak rozwój mojego drzewka? ....w mieszkaniu jest ciepło bo temperatura wacha sie w okolicach 24-26 stopni, powietrze w mieszkaniu jest nawilżane nawilżaczani wodnymi zawieszonymi na grzejniu przynajmniej dwa razy dziennie jest wietrzone a drzewko wtedy jest odstawiam zdaleka od okna by nie złapało grypki
Pozdrawiam i czekam na sugestie
=Xeo= |
Ostatnio zmieniony przez Xeo 2007-01-02, 17:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-01-02, 17:40
|
|
|
Jest to możliwe bo ficusy to niezłe twardziele. Moje fikusy też mają teraz nowe przyrosty. Z obcinaniem czekaj do wiosny. |
|
|
|
|
Xeo [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-05, 10:34
|
|
|
Witam
Nadeszła wiosna i mój fiucusik wybił sie do góry przez ten czas.....i zastanawiam sie co dalej...jako że jestem początkującym Bonsaistom proszę o poradę
Moje nurtujące pytania:
1. Przesadzanie, czy to już ta pora czy jeszcze poczekać, jeśli już to jak dobrać odpowiednią ziemie i jak sie do tego zabrać)
2. Co z przycinaniem korzeni bo wiem że przy przesadzaniu przycina się je w szczególnoiści że korzenia zaczynają wychodzić nad ziemię
3. Co z naworzeniem....przed przesadzeniem czy już teraz mam nawozić, jeśli tak to jaka dawka i podstawowe pytanie jaki nawóz?
4. Kolejne pytanie laika dotyczy sprawy przycinania i drutowania (czekać i można już sie do tego zabierać?)
Zamieszczam fotki drzewka, sorka za jakość ale nie posiadam w tej chwili aparatu cyfrowego a zdjęcia robiłem telefonem....
1.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9278 raz(y) 78,31 KB |
2.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9278 raz(y) 71,97 KB |
3.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9278 raz(y) 84,32 KB |
4.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9278 raz(y) 78,19 KB |
5.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9278 raz(y) 50,4 KB |
6.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9278 raz(y) 45,9 KB |
7.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9278 raz(y) 48,38 KB |
8.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9278 raz(y) 46,09 KB |
9.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9278 raz(y) 87,27 KB |
|
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-04-05, 13:11
|
|
|
1. Jeśli drzewko wymaga przesadzania to zabierz się za to jak najszybciej, bo niedługo będzie już za późno, wiosna w domu jest już od dawna.
2. Przyciąć możesz, ale nie za dużo.
3. Jeśli będziesz przesadzał to nawożenie rozpocznij 4 tygodnie po tym zabiegu. Jeśli nie będziesz przesadzał to możesz już zacząć, ale roztworem nawozu o mniejszym stężeniu (a później stopniowo zwiększaj stężęnie do podanego na opakowaniu nawozu).
4. Jeśli przesadzisz to poczekaj jakiś dłuższy okres czasu (około 2 miesiące do przycinania, a drutowanie lepiej zostawić). |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-05, 13:31
|
|
|
Akurat jeśłi chodzi o spowolnienie wzrostu fikusa zimą, to sprawa nie jest tak jednoznaczna.
Wzrost roślin byłby spowolniony wtedy, gdyby temperatury zimą były dużo niższe niż winnych porach roku. Ale w domach mamy kaloryfery, więc ficusy rosną normalnie. Wyciągają się jedynie nadmiernie, bo światła mało, dni krótkie i pochmurne. Z tego też powodu nie ma większego znaczenia, czy przesadzasz akurat fikusa trzymanego w domu teraz, w sierpniu czy w lecie: nie ma on tak wyraźnego cyklu rocznego jak drzewa z naszego klimatu, które przesadza się wiosną, zanim "zainwestują" całą zgromadzoną energię w nowe liscie i pędy.
Ficus CAŁY ROK wypuszcza nowe liście, cały okrągły rok rosną mu gałęzie. Pochodzi ze strefy tropikalnej, a tam drzewa nie zrzucają liści na zimę. tak więc "za późno" nie będzie na przesadzanie, starczy ci czasu najpierw na poczytanie na forum, jak się do tego zabrać, a informacji na ten temat było tu mnóstwo. |
Ostatnio zmieniony przez AnnaDorota 2007-04-05, 13:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Xeo [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-14, 18:23
|
|
|
Mam problem z żółkniejącymi liściami...może wiecei jaka może byc tego przyczyna.....jutro zamieszcze fotke tego liścia....... |
|
|
|
|
Xeo [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-16, 10:33
|
|
|
Dorzucam zdjęcia...poradźće co z tym zrobić bo codziennie gubi po kilka listków i nie wiem co jest tego winą.
16-04-07_0828+.jpg najlepsze zdjęcie choć trochę małe |
|
Plik ściągnięto 9205 raz(y) 5,54 KB |
16-04-07_1118+.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9205 raz(y) 5,44 KB |
16-04-07_1123+.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9205 raz(y) 22,7 KB |
|
|
|
|
|
Metro [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-16, 15:06
|
|
|
Ja też mam fikusa. Żółkły mu liście gdy brakowało wody. Albo reaguje tak na przesadzenie i skrócenie korzeni (jeśli go ostatnio przesadzałeś). Jakby kolejna aklimatyzacja do nowych warunków. Pozdr. |
|
|
|
|
Xeo [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-16, 15:55
|
|
|
Wody ma pod dostatkiem (codziennie go podlewam i zraszam) a co do przesadzania to mam dopiero to w planach (brak czasu). Zastanawiam się czy może byc przyczyną właśnie nie przesadzenie bo wdac korzenie na powierzchnii może ma juz za ciasno w dolnicze.... |
|
|
|
|
Metro [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-16, 18:24
|
|
|
to może w tym jest problem! Te kwiaty też nie lubią być przelane. Ja swój podlewam przez zamaczanie na 5 minut (całej doniczki) aż nie wylecą bąbelki powietrza. Podlewam go tak w odstępach dwu, trzech dniowych, codziennie go zraszam. Może tego sposobu spróbuj. Metoda ta jest opisana na forum. Pozdrawiam |
|
|
|
|
Xeo [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-16, 18:55
|
|
|
hm...ciekawe...zarzuć linka jak możesz.... |
|
|
|
|
Metro [Usunięty]
|
|
|
|
|
Metro [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-16, 20:29
|
|
|
a właśnie! może przyślij fotki tych wystających korzeni. Fikusy wypuszczeją tkz. korzenie powietrzne, te nie muszą być w ziemi. Ważne jest jednak aby przesadzić drzewko po zakupie w sklepie. Często, a właciwie zawsze te rośliny nie mają odpowiedniej ziemi a korzenie ich są pozduszane. pozdr. |
|
|
|
|
Xeo [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-20, 09:25
|
|
|
Mam kolejny problemik....chodzi o biały nalot na pniu u jego nasady....wyglada jak grzyb bądź co podobnego....niestety nie posiadam zdjęc jedynie co to przesyłam zdjęcie z zaznaczonym miejscem nalotu....
1_159.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9120 raz(y) 31,65 KB |
|
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-04-20, 09:33
|
|
|
A czy zacząłeś podlewać to drzewko przez zanurzenie |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|