|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Zimowanie Klonu Burgera |
Autor |
Wiadomość |
Mariano
|
Wysłany: 2013-09-21, 21:26 Zimowanie Klonu Burgera
|
|
|
Z racji tego iż powoli myślę nad pomysłem na kwaterę zimową mojego klonu mam pytanie.
Czy dobrym sposobem przezimowania tego gatunku jest dołowanie drzewa a korony nakrycie agrowłókniną ? Słyszałem że tego gatunek jest wrażliwy na mróz, ale nie moge znaleść nigdzie dokładniejszych informacji na temat tego gatunku. Czy ktoś kto ma doświadczenie z Burgerem mógłby podzieliś sie spostrzeżeniami i sugestiami ? Z góry dziękuję |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2013-09-23, 05:38
|
|
|
Tak pomysł dobry. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
czepek
|
Wysłany: 2022-12-16, 14:31
|
|
|
Klon Burgera, zwany też Acer platanoides, jest gatunkiem drzewa iglastego, które może być uprawiane w klimacie umiarkowanym. W zależności od regionu, w którym rośnie, może być narażone na mrozy zimą. Aby przygotować klon Burgera do zimowania, należy wykonać następujące czynności:
Zabezpieczenie korzeni: Przed przymrozkami warto okryć korzenie drzewa agrowłókniną lub specjalnym materiałem do okrywania roślin, aby chronić je przed mrozem.
Odpowiednie nawodnienie: Warto zadbać o odpowiednie nawodnienie drzewa przed nadejściem mrozów, aby zapobiec wysychaniu i pękaniu pni.
Ochrona przed szkodnikami: Warto sprawdzić, czy na drzewie nie znajdują się szkodniki, takie jak mszyce czy korniki, i podjąć odpowiednie kroki, aby je zwalczyć.
Ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi: Warto chronić drzewo przed uszkodzeniami mechanicznymi, takimi jak uderzenia wiatru czy śniegu, poprzez odpowiednie podwiązanie gałęzi lub okrycie ich agrowłókniną.
Odpowiednia pielęgnacja: W okresie zimowym należy zapewnić drzewu odpowiednią pielęgnację, taką jak regularne podlewanie i nawożenie, aby zapewnić mu optymalne warunki wzrostu.
Jeśli zastosuje się te środki ostrożności, klon Burgera powinien przetrwać zimę bez większych problemów i być gotowy do dalszego wzrostu wiosną.
_________________________________ |
Ostatnio zmieniony przez MaciekMM 2023-04-05, 12:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2023-04-05, 12:22
|
|
|
czepek napisał/a: | Klon Burgera, zwany też Acer platanoides, jest gatunkiem drzewa iglastego |
Poprawka co do nazwy łacińskiej Acer buergerianum i do tego raczej nie iglaste. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|