Mój kącik bonsai. |
Autor |
Wiadomość |
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2013-04-14, 23:29 Mój kącik bonsai.
|
|
|
Interesuję się bonsai od wielu lat ale jakoś większość moich roślin jest porozrzucanych po podwórku na pieńkach. Od jakiegoś dawna marzyło mi się miejsce w którym mógłbym trzymać wszystkie krzaki. Taki mój bonsaiowy raj. Podzieliłem się pomysłem z moim tatą i w dwa dni złożyliśmy taki stół na moje drzewka. W rzeczywistości wyszły dwa stoły a ten widoczny będzie jeszcze powiększany bo chwilowo ma 2m długości a docelowo ma mieć 3m. Jest w stanie surowym ale już stoi . Trzeba będzie go jeszcze oczyścić papierem i polakierować. Stoły będą się pewnie wydłużały z czasem .
Jak zapewne zauważyli co poniektórzy modrzew się zmienił, jałowiec pierwszy z lewej też... Ten z prawej jakby podzielił się na pół... Z innymi muszę popracować a inne muszą jeszcze odpocząć i nabrać sił. Zdjęcia słabe ale może przez to trochę tajemnicze . Najważniejsze, że nie ma strat po zimie żadnych. Ale o tym już wkrótce
Poniżej zdjęcia z pracy nad stołem, na razie w początkowej fazie. Ciekaw jestem jakie są Wasze "bonsaiowe" zakątki . Niby nic a dało mi to dużo frajdy. Na pewno będę kontynuował temat.
Pozdrawiam serdecznie.
(Nie wiem co z tymi zdjęciami. Wklejałem w różnych kolejnościach a i tak kolejność jest zawsze taka sama). Nie zbuduję napięcia . |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
Ostatnio zmieniony przez peper50 2013-04-14, 23:34, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
paula91
paula
|
Wysłany: 2013-04-15, 08:28
|
|
|
Super pomysł Drzewka przepiękne, zazdroszczę.. Minie sporo czasu zanim nauczę się tego, co ty już umiesz i posiadasz w swojej kolekcji...
Co do poszerzania tego bonsaiowego raju polecam zastosowanie palet. Sama zorganizowałam sobie z nich swój "raj" i efekt jest naprawdę świetny, a wykonanie mniej czasochłonne
Nie mam teraz zdjęcia, ale wyszło coś w tym stylu: |
|
|
|
|
wro_bel
Przemysław Gąsior
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 30 Sie 2010 Skąd: Rokietnica
|
Wysłany: 2013-04-15, 09:11
|
|
|
Całkiem ładny zakątek - też bym taki sobie sprawił, ale niestety balkon mam za mały |
_________________ Mój blog |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
|
Wysłany: 2013-04-15, 10:00
|
|
|
paula91 napisał/a: |
Co do poszerzania tego bonsaiowego raju polecam zastosowanie palet. Sama zorganizowałam sobie z nich swój "raj" i efekt jest naprawdę świetny, a wykonanie mniej czasochłonne
|
Masz rację z palet to bym sobie w 15 minut ustawił stoły i to trzy razy takiej długości, ale takowych palet nie posiadam. A, że miałem beleczki które leżały to powstał stół za darmo . Nic wielkiego bo to zwykły stół i to jeszcze nie zrobiony na "gotowo" ale cieszy więc się podzieliłem .
Pozdrawiam. |
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
|
|
|
|
arek_wie
arek_wie
Pomógł: 2 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Paź 2007 Skąd: marciszów
|
Wysłany: 2013-05-09, 20:36
|
|
|
mój zakątek |
_________________ arek |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-05-09, 20:54
|
|
|
Pozwolę sobie zamieścić grafikę znalezioną gdzieś na zagranicznych forach bonsai. Niestety nie pamiętam źródła. W moim odczuciu świetnie oddaje sytuację ludzi, mających swoje bonsajowe zakątki na balkonach |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
|
Wysłany: 2013-05-09, 22:40
|
|
|
Widzę, że Arek też swój zakątek ma . Nandu można i tak xD. Każdy sobie radzi jak może .
Pozdrawiam. |
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2013-05-10, 06:30
|
|
|
Szczęściarze. Wszystko pod ręką. Żeby tak mieć musiałbym podlewać jak ten z grafiki Leny . |
|
|
|
|
wro_bel
Przemysław Gąsior
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 30 Sie 2010 Skąd: Rokietnica
|
Wysłany: 2013-05-10, 08:01
|
|
|
Gdyby żona mnie nie powstrzymywała przed zakupem każdego drzewka jakie wpadnie mi w oko i w którym widzę potencjalny materiał to mój balkon też by tak wyglądał zapewne Póki co wygląda tak:
Chociaż tak szczerze to rozważam zrobienie półki narożnej na wysokości 70-80 cm, aby mieć tak jakby podwójną przestrzeń, ale to dopiero jak już mi zabraknie normalnego miejsca (myślę, że jak przytnę tego szerokiego jałowca to trochę się on zmniejszy). |
_________________ Mój blog |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-05-10, 19:20
|
|
|
No dobra, to mój kącik . |
|
|
|
|
czarnyfm
Józek Blak
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 12 Gru 2012 Skąd: Sułkowice
|
Wysłany: 2013-05-29, 19:46
|
|
|
Witam z dzisiejszego wolnego dnia jestem bardzo zadowolony ponieważ skręciłem mały kącik oto on
nie jest to profesjonalny mebel ale cóż na ile umiałem na tyle zrobiłem |
Ostatnio zmieniony przez czarnyfm 2013-07-24, 19:58, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
|
Wysłany: 2013-06-08, 10:19
|
|
|
Ja popracowałem jeszcze trochę nad stołem. Jest zaimpregnowany a przy okazji zakwitł mi rozchodnik .
Widzę, że też macie swoje małe kąciki. I fajnie . Dzięki za podzielenie się zdjęciami.
Szkoda, że można dodawać tak małe zdjęcia nie widać kropeczek na kwiatkach ...
Jak coś to na blogu wrzucę większe .
Pozdrawiam. |
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
Ostatnio zmieniony przez peper50 2013-06-08, 10:22, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
czarnyfm
Józek Blak
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 12 Gru 2012 Skąd: Sułkowice
|
Wysłany: 2013-06-08, 12:16
|
|
|
Pięknie zakwitł a kropeczki widać bardzo dobrze |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2013-06-12, 06:11
|
|
|
No po impregnacji pierwsza klasa, a jak by te baliki z blatu dziabnąć na pół, odchudzić to by wyglądał jak z jakiegoś super drewna, tek, iroko, itp. GRATULACJE. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|