Cesarskie drzewko |
Autor |
Wiadomość |
komandi22
|
Wysłany: 2012-02-04, 18:32 Cesarskie drzewko
|
|
|
Witam mam pytanie ponieważ jestem początkujacy a wiem ze nasiona to pic na wodę i rośnie to bardzo długo to czy Cesarskie drzewko szczęścia nadawało by się na własnię bonzaia ponieważ podobno rośnie to 2m w ciągu roku i jestem bardzo ciekaw czy tak samo szybko rosło by to jako własnię bonzai |
|
|
|
|
Mehi
|
Wysłany: 2012-02-04, 22:59
|
|
|
podaj lacinska nazwe tego czegos |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2012-02-04, 23:02
|
|
|
2 metry w ciągu roku? Nawet jeśli istnieje coś takiego, to jest to mierny materiał na bonsai. |
|
|
|
|
Archfiend
Bartłomiej
|
Wysłany: 2012-02-05, 11:55
|
|
|
Koledze chyba chodzi o tak popularne drzewko szczęścia.
Jest to chyba grubosz, dostępny na każdym parapecie polskiej szkoły.
Faktycznie prosty w hodowli, nie wymagający ,rośnie jak nieco nierozgarnięty, ale ile w ciągu roku nie wiem. Wiem tyle, że na bonsai jest dość popularny, szczególnie na początek. |
_________________ Zapraszam na http://www.drzewko-bonsai.pl oraz na FORUM |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-02-05, 14:09
|
|
|
Zapewne chodzi tutaj o paulownię puszystą. Wydje się, że ma toto za duże liście. |
|
|
|
|
Pawelr75
pawelr75
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 01 Sty 2012 Skąd: Krotoszyn
|
Wysłany: 2012-02-06, 20:06
|
|
|
Opis:
Chińczycy od wielu wieków sadzili cesarskie drzewko niedaleko domów aby przyciągnąć szczęście. Jedynie na Paulowni cesarskiej siadał mityczny ptak Feniks. Co ciekawe Paulownia ma zdolność odradzania się z korzeni po ścięciu lub spaleniu.
Jednak najbardziej widowiskową cechą rośliny są piękne, pachnące kwiaty.
Ze względu na niesamowicie szybki wzrost Paulownia cesarska to drzewo przyszłości. W optymalnych warunkach może osiągnąć ponad 5 metrów w pierwszym roku!!! (U nas maksymalnie 1-2 metry rocznie) Jest przy tym niezwykle wytrzymała i prosta w uprawie. Dorosłe drzewo dobrze znosi przesuszanie. Jej korzenie sięgają głęboko w ziemię więc pod drzewem można z powodzeniem sadzić inne rośliny. Wytrzymuje temperatury od -23C do ponad 40C!!! Jedynie młode 1-2 letnie sadzonki należy zabezpieczyć przed silnym mrozem.
Liście
Skupione na szczytach zeszłorocznych pędów, naprzeciwległe, bardzo duże o długości ok. 15 – 30 cm. Owalne, u nasady wcięte sercowate, całobrzegie. Z wierzchu matowe, ciemnozielone i aksamitne, pokryte krótkim włosiem, od spodu szare, filcowate. Ogonki liści nawet do 40 cm długości.
Kwiaty
Zebrane w wyprostowane, wiechowato rozgałęziono kwiatostany o wysokości ok. 40 cm z gałązkami bocznymi o długości 5 – 15 cm. Pączki kwiatowe są rudobrunatne lub brunatnoczerwone, owłosione, w tej postaci zimują. Kwiaty rozwijają się zanim drzewo wytworzy liście. Kwiaty naparstkowo-dzwonkowate, bardzo duże, na zewnątrz bladofioletowo-niebieskawe, wewnątrz z żółtymi prążkami. W Europie kwitnie w maju.
WNIOSKI
Ze wzgłędu na duże liście i kwiaty, materiał raczej kiepski na bonsai
pozdr. |
_________________ www.renesansman.blogspot.com |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|