Trudne początki |
Autor |
Wiadomość |
Mati_00 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-26, 10:52 Trudne początki
|
|
|
Witam,
od paru lat noszę się z zamiarem posiadania własnego drzewka bonsai, jednak jakoś nigdy nie było czasu, środków itd. Jednak teraz są chęci, środki i czas...Ale nie wiadomo od czego zacząć. Proponowano mi zakupić lekko wyhodowane drzewko, jednak obawiam się, że drzewko po zmianie warunków mieszkaniowych może mieć problem z adaptacją, jak to rośliny mają w zwyczaju...
I dlatego znalazłem coś takiego na allegro: Nasiona i chciałbym zapytać czy jest to dobry pomysł na początek?
Czytałem Wasz artykuł o nasionkach i zdaje sobie sprawę z tego, że nim osiągnę taki efekt to pewnie minie kawał czasu, ale właśnie chciałbym zacząć od zera
Chciałbym też zapytać skąd można zdobyć nasionka do drzewka Sakura (drzewko wiśni) i czy nadaje się ono do hodowli.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Mati |
Ostatnio zmieniony przez Mati_00 2011-08-26, 10:58, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-08-26, 13:12
|
|
|
Możesz zakupić nasiona jeśli jesteś uparty lub i nasiona i jakąś starszą roślinę. Sam zobaczysz co lepsze dla Ciebie bo jedno nie wyklucza drugiego. Nasiona wiśni? Posadź sobie pestkę lub kup sadzonkę. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
Darol87
Kamil Darol
Pomógł: 8 razy Wiek: 37 Dołączył: 29 Mar 2009 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2011-08-26, 13:26
|
|
|
Drogi Mati_00 przeszukaj każde forum o tematyce Bonsai i zauważysz że od siewki posadzonej z nasiona praktycznie nikt nie zaczyna.
Lepiej kupić jakieś drzewko do domu jak sageretia, ficus czy ligustr i cieszyć sie drzewkiem niż patrzeć na siewkę 5-10 lat i czekać
Aklimatyzacja drzewka w nowym miejscu trwa około 2-3 tyg( w tym okresie pilnuje sie jedynie podlewania i zraszania ) a później wszystko ładnie rośnie.
Bonsai jest sztuką cierpliwości ale bez przesady |
|
|
|
|
Mati_00 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-26, 16:36
|
|
|
Rozumiem. Faktycznie chyba poslucham Waszej rady i zakupie sadzonke, lub lekko rozwiniete drzewko...
Gdzie najlepiej takie zakupic? W szkolce? Jesli tak to jest ktos w stanie polecic jakas w okolicy Gorzowa wlkp?
Bo tak to zostaje mi castorama i obi.
I jak wyglada sprawa z drzewem wisni, sadzonki mozna normalnie dostac? |
|
|
|
|
Mati_00 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-26, 17:02
|
|
|
Tak marudze o tej wisni poniewaz na tym drzewku zalezaloby mi najbardziej ze wzgledu na fascynacje feudalna Japonia, samurajami itd. |
|
|
|
|
Darol87
Kamil Darol
Pomógł: 8 razy Wiek: 37 Dołączył: 29 Mar 2009 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2011-08-26, 17:05
|
|
|
No a pomyślałeś że wiśnia jest drzewkiem na zewnątrz i będziesz się bawił w zimowanie jej poza domem ?
Poczytaj sobie o gatunkach i wpisz sobie gatunek w Google z dopiskiem Bonsai i popatrz w grafice może coś ci sie spodoba.
Najlepsze do domu które w zimie nie robią problemów (tylko nie wolno przesadzać z ogrzewaniem w domu ) są gatunki tropikalne jak :
sagaretia,ficus benjamin,ficus retusa,czy ligustr
Tu masz linka do gatunków i opisu - http://www.przyjacielebonsai.pl/hodowla.htm |
Ostatnio zmieniony przez Darol87 2011-08-26, 17:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mati_00 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-27, 10:46
|
|
|
No szczerze mówiąc nie pomyślałem o tym.
Poszperałem na allegro, bo w pobliżu nie mam niestety żadnej szkółki z tego co mi wiadomo i znalazłem takie drzewka, które mi się podobają:
- Fikus Panda
- Sageretia
- Jałowiec Chiński
- Świerk miniaturka (ale to też raczej outdoor?)
- Ficus Retusa
- Sosna Górska (outdoor?)
To są gotowe drzewka, ok. 20-30cm w doniczce.
Co bym musiał zakupić do nich jeszcze, jakie akcesoria? |
|
|
|
|
dragonww
Winiarski Wojtek
|
Wysłany: 2011-08-27, 11:01
|
|
|
Pierwsze dwa trzyma się w domu resztę na zewnątrz. Polecałbym ci ficusa. Tylko nie "marchewe". Ewentualnie jeszcze nawóz ale koniecznie poczytaj o ficusach. Podstawowe informacje: podlewanie, nawożenie, przycinanie, drutowanie, przesadzanie itp. |
_________________ Wojtek Winiarski |
|
|
|
|
Mati_00 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-27, 11:59
|
|
|
Sageretia
albo
Fikus
bardziej skłaniam się ku Sageretii z tego względu, że wizualnie mi się bardziej podoba. |
|
|
|
|
kono1111
Pomógł: 2 razy Wiek: 29 Dołączył: 17 Sie 2011 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2011-08-27, 12:58
|
|
|
Witam. Polecam sageretie ze względu na to, iż w krótkim czasie można ją ładnie uformować. Uważam, że jeśli chciałbyś posiadać wisienkę to według mnie zimowanie drzewek nie jest wielkim problemem ( na jedna wisienkę wystarczy skrzyneczka wypełniona np. piaskiem zakrywającym doniczkę a cała skrzyneczka na wysokości korony drzewa otoczona folią). Niema co rezygnować z outdoor'ów. Zachęcam do hodowli sakury- sam mam taki zamiar od wiosny;)
Pozdrawiam serdecznie |
_________________ Konrad |
|
|
|
|
Mati_00 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-27, 13:29
|
|
|
Problemjest taki ze nie mam ogrodu a jedynie maly skwer przed blokiem...a z niego lubia ginac co drozdrozsze i ladniejsze rosliny |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-08-27, 13:50
|
|
|
Ludzie i na balkonach zimują trzeba się tylko dobrze za to zabrać |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
Mati_00 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-27, 19:07
|
|
|
Ha! Balkonu tez nie mam moze jak sie wyprowadze na swoje to w Sakure zainwestuje |
|
|
|
|
Mati_00 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-28, 01:56
|
|
|
Co bym musiał do Sageretii zakupić na początek? Jaka doniczka, ziemia, nawóz? |
|