Ficus Benjamina "Natasha" |
Autor |
Wiadomość |
Bartłomiej [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-16, 21:26 Ficus Benjamina "Natasha"
|
|
|
Witam:)
Niestety tak się złożyło, że mój pierwszy post na tym forum odnosi się do choroby mojej roślinki:(
Witam serdecznie wszystkich
Ficus jest z IKEA... po aklimatyzacji i przesadzeniu od 1 tygodnia. Po tym zabiegu już wystartował z nowymi pędami.
Mieszanka ziemia:żwir (1:1) wraz z drenażem i żwirkiem 3-4mm.
Nie mam pojęcia co to za szkodnik, a wierzcie mi, że przejrzałem na prawdę sporo postów odnośnie chorób. Zamieszczam zdjęcia niestety nie najlepszej jakości (taki aparat). Zdjęcia przedstawiają spodnią stronę liści.
Nie jest tego dużo ale chciałbym jak najszybciej zareagować z odpowiednią terapią:)
Uploaded with ImageShack.us
Proszę o pomoc
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Bartłomiej 2010-11-16, 21:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ItalianCopper
Mateusz
|
Wysłany: 2010-11-16, 21:30
|
|
|
Mnie to wygląda na rodzaj tarcznika. Można dostać na to paskudztwo dobre opryski nawet w aerozolu. U mnie poskutkowało po dwóch opryskach. |
Ostatnio zmieniony przez ItalianCopper 2010-11-16, 21:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-11-17, 06:41
|
|
|
Zdjęcia rzeczywiście kiepskie, daj mu trochę chemii na tarczniki, powinno pomóc. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
Bartłomiej [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-18, 16:34
|
|
|
No nic zobaczymy... Usunąłem większość ognisk szkodników przycinając zakażone liście. Następnie spryskałem środkiem szkodnikobójczym:) i zobaczymy co to będzie
Mam nadzieję, że pomoże ponieważ Benjamina bardzo ładnie przeszedł aklimatyzację oraz przesadzanie... stracił do słownie kilka liści i zaczął się pięknie rozwijać.
Dziękuję bardzo za zainteresowanie i okazaną pomoc Panowie
EDIT I
Czy jak przeprowadziłem oprysk aerozolem to jak długo mam zaniechać spryskiwania części zielonych wodą? |
Ostatnio zmieniony przez Bartłomiej 2010-11-18, 16:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ItalianCopper
Mateusz
|
Wysłany: 2010-11-18, 19:41
|
|
|
Według mnie spokojnie na następny dzień możesz go normalnie zraszać. Co miało zadziałać to już na pewno zadziałało. |
_________________ Jeżeli nie wiesz co to jest baner reklamowy zapraszam do zapoznania się z ofertą drukarni wielkoformatowej. |
|
|
|
|
Bartłomiej [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-26, 22:01
|
|
|
Dziękuję Wam bardzo Tobie ItalianCopper i Tobie Slowikp mieliście rację oboje po oprysku poprawa o 95% dzisiaj (po tygodniu) zastosowałem jeszcze raz oprysk tym specyfikiem w celu dobicia ewentualnych szkodników:)
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|