Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
WIĄZ styczniowy
Autor Wiadomość
pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-02-27, 14:36   

dokladnie Bix nie ma sensu robic iglaka z lisciaka i na odwrot . nie lepiej ulozyc jakos te galazki i zrobic z niego tradycyjnego wolno stojacego lisciaka ?? pien jest jeszcze bardzo chudziutki , ale przeciez ma jeszcze cas by przyrac na masie . moze cos takiego

kristofer001 
Krzysztof K.

Wysłany: 2008-02-27, 21:13   

a czy ja cos pisalem o pocieciu go? Napisalem aby mocno przyciac korone aby sie zagescila! a co do tej korony to mozna pisac i pisac i tak sie niezgodzimy wiec niech wlasciciel oceni i uksztaltuje drzewko z wlasnej mysli i pomyslu!

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-02-27, 21:21   

mi sie wydaje ze narazie nie ma co zageszczac bo i tak jest gesto . pierwsze w kolejnosci jest ulozenie rosliny , w ksztalt jaki ma kiedys osiagnac , dopiero pozniej mozna przyciac to co niepotzrebne

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2009-02-08, 11:50   

Minął rok.
Ostatnio zmieniony przez seedkris 2009-02-08, 11:52, w całości zmieniany 1 raz  

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2009-02-08, 12:24   

Nie myślał Pan o stworzeniu jakiegoś ruch na pniu? Te korzenie fajnie by wyglądały na skale. Nie wiem czy przeglądał Pan relację z wystawy w Tabanan na Bali, ale jest tam bardzo interesujące drzewo. W obecnym stanie korzenie są trochę za bardzo wyeksponowane i stają się centralnym punktem rośliny. Osobiście wyciąłbym zbędne pędy z pnia a pozostałe pozostawił bez cięcia na co najmniej 2 sezony żeby roślina nabrała masy. Jakie są Pana plany w stosunku do niej?

Heh, zapomniałem dodać foty :lol: To "żem" podsunął koncepcje ;-)
Oto zdjęcie drzewa, o którym mówię.
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2009-02-09, 13:54, w całości zmieniany 2 razy  

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2009-02-08, 12:38   

Witam. Przez miniony sezon wiaza tylko przycinałem. Nie było korekty korony. Plany to usunięcie całej korony wiosną. Chcę zostawić tylko korzenie i 2cm pędu. Przyszła korona będzie bardzo mała. Taka aby współgrała z tymi korzeniami.
Znowu mam ten sam problem z zimowaniem. Zapowiadali ostrą zimę i to drzewko schowałem do piwnicy. Tam jak zwykle jest zbyt ciepło i ruszyło w styczniu. Inne wiązy stoją sobie na balkonie niczym nie okrywane. Co do ruchu pnia to będę tworzył nowy pień. Myślę ze od wiosny- tylko czy od tej?

kristofer001 
Krzysztof K.

Wysłany: 2009-02-28, 20:32   

Witam! A moze zainteresuje Cie taka skala? Jest zrobiona z cementu, drobnego piasku, bialego cementu i pigmentu dla uzyskania odpowiedniego odcienia!

Tu jest link jak wyglada drzewko, a nawet dwa!
http://ibonsaiclub.forumo...-maple-t269.htm

A tu jak powstaje taka wlasnie skala
http://bonsaistudio.forum...php?f=12&t=1329

Wlasciciel pisze, ze nauczyl sie tego wiele lat temu jak jego kolega przywiozl tasme VHS :-) z Chin.
Ostatnio zmieniony przez kristofer001 2009-02-28, 20:37, w całości zmieniany 1 raz  

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2009-03-03, 21:28   

Z taką syntetyczną skalą bym sobie jakoś poradził. Wiosną poszukam odpowiedniego odłamka skalnego na składnicy kamieni ogrodowych. Tu mam do Was pytanie o kolor i fakturę takiej skały. Jaki kolor będzie pasował do tej rośliny?

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2009-11-04, 16:37   

Witam. Minął kolejny sezon. Czasu brakło na zdecydowane cięcia. Jedynie przesadziłem do nieco większej podstawki. Przyrost minimalny.

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2010-09-23, 09:03   

Kończy się następny sezon. Tylko podlewałem. O cięciu pomyśle wiosną.

wog 

Wysłany: 2010-09-23, 13:39   

Kolor kamienia ciemny , porowaty, pospieszyłbym się z podjeciem decyzji, korzenie z roku na rok beda coraz bardziej twardePo osadzeniu na kamien wsadzilbym na co najmniej dwa sezony do duuzej donicy. Korzonki musza dokladnie przylegac do kamienia, Duża donica i papu spowoduja ze korzenie sie wzmocnia a pien przyrosnie na masie, prze te dwa lata nawet bym go nie cial zeby mial z czegi budowac mase,, w koncu to lisciak mozna zoelen zbudowac na nowo, aze to wiaz to w dwa lata bedzie pieknie zarosniety nowymi galazkami, raze 4 sezony

Odpowiedz do tematu