|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
zimowanie wiąza - kwestia światła |
Autor |
Wiadomość |
azja [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-08, 13:48 zimowanie wiąza - kwestia światła
|
|
|
Witam wszystkich
Jestem szczęśliwą posiadaczką wiąza chińskiego, którego pierwszy raz zamierzam przezimować na balkonie (w zeszłym roku przebywał niestety w mieszkaniu), na którym żyje sobie spokojnie od wczesnej wiosny.
Przebrnęłam przez większość wątków dotyczących zimowania i postanowiłam, że zrobię to używając pudła kartonowego, styropianu i kory/trocin. Mam jednak jedno pytanie - co ze światłem? W podwieszonym wątku są opisane dwa rozwiązania zimowania - to z użyciem pudełka i wykonanej samodzielnie szklarni. O ile będąc w szklarni do drzewka dociera bardzo dużo światła, to zimując w wysokim pudełku roślina otrzymuje go niewielkie ilości, i to tylko na górze korony. Czy to wystarczy? |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2010-09-08, 13:57
|
|
|
Wystarczy. Trzeba tylko uważać na siarczyste mrozy, bo może nie wytrzymać. |
|
|
|
|
azja [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-08, 14:26
|
|
|
To wiem, poczytałam Was trochę już wcześniej
Dzięki za odzew! |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2010-09-08, 21:29
|
|
|
Wiąz zrzuca liście na zimę więc nie potrzebuję dużo światła.
Moje wiązy zimują w drewnianym konspekcie ocieplonym od środka styropianem i zamykanym od góry ramką z przezroczystą folią. Nie było żadnych problemów więc tej zimy będzie tak samo Gdy nie ma wielkich mrozów i dzień jest słoneczny to otwieram górę.
Pozdrawiam. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|