|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Bonsai w wodzie |
Autor |
Wiadomość |
Zamyślony [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-18, 13:04 Bonsai w wodzie
|
|
|
Witam serdecznie mam pytanie do wszystkich na forum. Planuję stworzyć wodnego bonsai Czy ktoś z użytkowników posiada może drzewko bonsai liściaste które albo uschło albo jest na wykończeniu ?
Jeśli tak to byłbym zainteresowany ewentualnym kupnem takiego drzewka?(najchętniej okolice Warszawy,lub sama stolica )
Ewentualnie może wie ktoś z koleżanek i kolegów gdzie mogę dostać takie drzewka już na "wykończeniu"
Pozdrawiam i proszę o ewentualne informacje na PW |
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-18, 15:05
|
|
|
a na czym by te wodne bonsai miało wyglądać? |
|
|
|
|
Zamyślony [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-18, 15:16
|
|
|
Obsadzenie mchami wodnymi.Nom i odpowiednie przycinanie później porastających mchów na kształt "bonsai". |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-18, 19:37
|
|
|
delete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 07:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2010-01-18, 20:09
|
|
|
Wątpię żeby to drzewko ( nawet wykończone ) się nie przelało. Po jakimś czasie będzie źle. Bo jak sobie to wyobrażasz woda w doniczce...? ok może być a co z otworem drenażowym...? będziesz musiał dolewać wodę, i jak już wcześniej napisałem przeleje się. |
|
|
|
|
Herpestes
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 20 Mar 2008 Skąd: Stare Juchy
|
Wysłany: 2010-01-18, 21:05
|
|
|
Zamyślony napisał/a: | Nom i odpowiednie przycinanie później porastających mchów na kształt "bonsai". |
Z mchu raczej bonsai nie zrobisz |
|
|
|
|
Zamyślony [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-18, 22:07
|
|
|
Wysuszone,wykitowane drzewko chce wygotować w wodzie z sola a poźniej zaaranżować coś z niego w akwarium w stylu drzewka bonsai |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2010-01-18, 23:21
|
|
|
Rozumiem o co ci chodzi ale z tego co sie orientuję to musi być stosunkowo twarde drzewo. Sam szkielet jesteś w stanie usadowić w akwarium ale z tym mchem to już przesada. Ja nie mam niczego co aktualnie by umierało |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
gope [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-19, 01:46
|
|
|
Fajny pomysł, realizacja jak najbardziej możliwa.
Dodam, że nie jesteś pierwszy, forest aquariums są coraz bardziej popularne, równiez w Polsce.
Polecam odwiedziny na stronie AFA (LINK) i obejrzenie galerii.
Choć z Bonsai nie ma to wiele wspólnego to efekty mogą być równie spektakularne.
Co do Twojego pytania o drzewko, radzę ci jednak wyszukać materiału w lesie, ciekawy korzeń, martwa gałąź itp będzie łatwiejsza do zdobycia niż czyjaś umierająca roślina.
Czekamy na efekty Twojej pracy. Powodzenia!
aqua 1.jpg
|
|
Plik ściągnięto 11498 raz(y) 34,76 KB |
aqua 2.jpg
|
|
Plik ściągnięto 11498 raz(y) 112,96 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez gope 2010-01-19, 01:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Herpestes
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 20 Mar 2008 Skąd: Stare Juchy
|
Wysłany: 2010-01-19, 10:00
|
|
|
Bardzo fajne |
|
|
|
|
Zamyślony [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-19, 12:21
|
|
|
gope Super foty. Jak mi coś wyjdzie to na pewno umieszcze fotki .
A swoja droga macie jakieś do polecenia drzewko bonsai, które wytrzyma w bardzo ciepłym i suchym mieszkaniu przez cały rok ? |
Ostatnio zmieniony przez Zamyślony 2010-01-19, 12:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gope [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-19, 13:49
|
|
|
Ligustr, grubosz, fikusy itd, choć fikusom trzeba zapewnić choć trochę wyższą wilgotność powietrza.
Jeśli chcesz łączyć akwaria z indoor bonsai (raczej pseudo bonsai ), widziałem projekty z uzyciem fikusów, gdzie akwarium zostało użyte jako display i miejsce, gdzie roślina ma perfekcyjne warunki do wzrostu. Wilgotność w zamkniętym zbiorniku (oczywiście bez wody ) jest 100 procentowa, fikus majacy choćby kilka świetlówek nad sobą dosłownie rośnie w oczach, puszczając nowe pędy i korzenie powietrzne gdzie popadnie. Myślę, że jest to o wiele lepsze rozwiązanie dla rośliny niż stawianie jej na parapecie, a umiejscowienie takiego akwarium-szklarni na ścianie ma duże walory dekoracyjne. Można zaaranżować piękny zbiornik z roślinami tropikalnymi, który będzie ozdobą każdego wnętrza. Oczywiście im większa ta nasza oranżeria, tym większy efekt dekoracyjny. Należy pamiętać, żeby roślinom zapewnić wentylację i jak najwięcej światła o spektrum potrzebnym do ich wzrostu.
Ok, to tyle na temat indoor "bonsai". |
Ostatnio zmieniony przez gope 2010-01-19, 13:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamski [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-16, 20:53
|
|
|
zgadzam sie z przedmowca... widzialem kilka akwariow z korzeniami powietrznymi... bardzo fajna kompozycja z rybami labiryntowatymi. Natomiast jezeli chodzi o korzenie w akwarium to radzilbym uwazac i najpierw siegnac do literatury akwarystycznej... znalezienie i przygotowanie takiego korzenia to dosc skomplikowany proces... zakladajac oczywiscie, ze w akwarium beda plywaly ryby. Naprawde nie wystarczy znalezc kawalek galezi w lesie i wrzucic go do wody... sam kiedys zrobilem kilka fajnych korzeni na wlasny uzytek. No ale ze to forum bonsai jest to nie bede odbiegal od tematu.
Pozdrawiam, |
Ostatnio zmieniony przez adamski 2010-02-16, 20:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|