Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bonsai w wodzie
Autor Wiadomość
Zamyślony
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-18, 13:04   Bonsai w wodzie

Witam serdecznie mam pytanie do wszystkich na forum. Planuję stworzyć wodnego bonsai :-D Czy ktoś z użytkowników posiada może drzewko bonsai liściaste które albo uschło albo jest na wykończeniu :( ?? ?

Jeśli tak to byłbym zainteresowany ewentualnym kupnem takiego drzewka?(najchętniej okolice Warszawy,lub sama stolica ;) )

Ewentualnie może wie ktoś z koleżanek i kolegów gdzie mogę dostać takie drzewka już na "wykończeniu"

Pozdrawiam i proszę o ewentualne informacje na PW :beer:

Freestyler
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-18, 15:05   

a na czym by te wodne bonsai miało wyglądać?

Zamyślony
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-18, 15:16   

Obsadzenie mchami wodnymi.Nom i odpowiednie przycinanie później porastających mchów na kształt "bonsai".

wog
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-18, 19:37   

delete
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 07:53, w całości zmieniany 1 raz  

secio 
Piotr Nowak

Wysłany: 2010-01-18, 20:09   

Wątpię żeby to drzewko ( nawet wykończone ) się nie przelało. Po jakimś czasie będzie źle. Bo jak sobie to wyobrażasz woda w doniczce...? ok może być a co z otworem drenażowym...? będziesz musiał dolewać wodę, i jak już wcześniej napisałem przeleje się.

Herpestes 

Wysłany: 2010-01-18, 21:05   

Zamyślony napisał/a:
Nom i odpowiednie przycinanie później porastających mchów na kształt "bonsai".

Z mchu raczej bonsai nie zrobisz

Zamyślony
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-18, 22:07   

Wysuszone,wykitowane drzewko chce wygotować w wodzie z sola a poźniej zaaranżować coś z niego w akwarium w stylu drzewka bonsai :) ;-)

SirDejw 
Dawid Markiewicz

Wysłany: 2010-01-18, 23:21   

Rozumiem o co ci chodzi ale z tego co sie orientuję to musi być stosunkowo twarde drzewo. Sam szkielet jesteś w stanie usadowić w akwarium ale z tym mchem to już przesada. Ja nie mam niczego co aktualnie by umierało :P

gope
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-19, 01:46   

Fajny pomysł, realizacja jak najbardziej możliwa.
Dodam, że nie jesteś pierwszy, forest aquariums są coraz bardziej popularne, równiez w Polsce.
Polecam odwiedziny na stronie AFA (LINK) i obejrzenie galerii.
Choć z Bonsai nie ma to wiele wspólnego to efekty mogą być równie spektakularne.

Co do Twojego pytania o drzewko, radzę ci jednak wyszukać materiału w lesie, ciekawy korzeń, martwa gałąź itp będzie łatwiejsza do zdobycia niż czyjaś umierająca roślina.

Czekamy na efekty Twojej pracy. Powodzenia!

aqua 1.jpg
Plik ściągnięto 11508 raz(y) 34,76 KB

aqua 2.jpg
Plik ściągnięto 11508 raz(y) 112,96 KB

Ostatnio zmieniony przez gope 2010-01-19, 01:52, w całości zmieniany 2 razy  

Herpestes 

Wysłany: 2010-01-19, 10:00   

Bardzo fajne :spoko:

Zamyślony
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-19, 12:21   

gope :) Super foty. Jak mi coś wyjdzie to na pewno umieszcze fotki ;) .

A swoja droga macie jakieś do polecenia drzewko bonsai, które wytrzyma w bardzo ciepłym i suchym mieszkaniu przez cały rok ?
Ostatnio zmieniony przez Zamyślony 2010-01-19, 12:23, w całości zmieniany 1 raz  

gope
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-19, 13:49   

Ligustr, grubosz, fikusy itd, choć fikusom trzeba zapewnić choć trochę wyższą wilgotność powietrza.
Jeśli chcesz łączyć akwaria z indoor bonsai (raczej pseudo bonsai :) ), widziałem projekty z uzyciem fikusów, gdzie akwarium zostało użyte jako display i miejsce, gdzie roślina ma perfekcyjne warunki do wzrostu. Wilgotność w zamkniętym zbiorniku (oczywiście bez wody ;-) ) jest 100 procentowa, fikus majacy choćby kilka świetlówek nad sobą dosłownie rośnie w oczach, puszczając nowe pędy i korzenie powietrzne gdzie popadnie. Myślę, że jest to o wiele lepsze rozwiązanie dla rośliny niż stawianie jej na parapecie, a umiejscowienie takiego akwarium-szklarni na ścianie ma duże walory dekoracyjne. Można zaaranżować piękny zbiornik z roślinami tropikalnymi, który będzie ozdobą każdego wnętrza. Oczywiście im większa ta nasza oranżeria, tym większy efekt dekoracyjny. Należy pamiętać, żeby roślinom zapewnić wentylację i jak najwięcej światła o spektrum potrzebnym do ich wzrostu.
Ok, to tyle na temat indoor "bonsai".
Ostatnio zmieniony przez gope 2010-01-19, 13:51, w całości zmieniany 1 raz  

adamski
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-16, 20:53   

zgadzam sie z przedmowca... widzialem kilka akwariow z korzeniami powietrznymi... bardzo fajna kompozycja z rybami labiryntowatymi. Natomiast jezeli chodzi o korzenie w akwarium to radzilbym uwazac i najpierw siegnac do literatury akwarystycznej... znalezienie i przygotowanie takiego korzenia to dosc skomplikowany proces... zakladajac oczywiscie, ze w akwarium beda plywaly ryby. Naprawde nie wystarczy znalezc kawalek galezi w lesie i wrzucic go do wody... sam kiedys zrobilem kilka fajnych korzeni na wlasny uzytek. No ale ze to forum bonsai jest to nie bede odbiegal od tematu.

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony przez adamski 2010-02-16, 20:54, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu