Kilka pytań o wiąz drobnolistny. |
Autor |
Wiadomość |
arczi [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-12-29, 19:24 Kilka pytań o wiąz drobnolistny.
|
|
|
Witam wszystkich! Miejsce zamieszczenia mojego tematu świadczy, że dopiero zaczynam swoją przygodę z hodowlą bonsai. Niedawno otrzymałem w prezencie drzewko - zelkova serrata. Otrzymałem je chyba w najgorszym momencie - zimą... Niestety, drzewko spędziło trochę czasu na mrozie, bo osoba, która je kupiła, nie wiedziała, że mróz dla wiązów szkodzi, więc nie wyglądało najlepiej. W domu postawiłem je na oknie aby zapewnić dobre oświetlenie. temperatura w pomieszczeniu to około 20 stopni. Drzewko miało na sobie jakieś... 15% liści z czego większość z nich była po prostu sucha i stopniowo odpadała. z tego co wyczytałem w internecie, wiąz przechodzi taki stan zimą, tzn zrzuca liście. Martwi mnie jednak fakt, iż po prostu z zielonych stały się suche i spadły, zamiast stopniowo zmieniać swoją barwę np. na żółtą i wtedy opadać. na początku myślałem, że problem leży w słabym podlaniu, jednak drzewko zostało odpowiednio nawodnione (woda lekko wypłynęła otworami drenażowymi). zabieg powtórzyłem po około 2 dniach, gdy wierzchnia warstwa ziemi zaczęła być sucha. zraszam liście raz w ciągu dnia, wieczorem, co chyba jednak ma na celu raczej poprawę wyglądu niż jakąkolwiek poprawę "zdrowia" drzewka. na szczęście wiąz zaczął wypuszczać w wielu miejscach jaskrawe, zielone listki, oraz pączki na gałązkach. Ucieszyłem się z tego powodu, bo już myślałem, że bonsai, które otrzymałem w prezencie po prostu zostało przemrożone i umiera. Teraz kilka pytań:
zamierzam drzewko przesadzić wczesną wiosną. Czy dobrze do tego celu nada się akadama, przy czym na dnie wyłożę siateczkę i kermazyt 3mm? W planach mam też zakup odżywki Bio Gold w postaci granulek.
Czy przesadzić może jednak drzewko teraz? Bo cieniutkie korzenie zaczęły "wyłazić" otworami drenażowymi? Może należy pozbyć się starej ziemi, rozczesać korzenie i przyciąć je o około 1/3 długości?
poniżej zamieszczam kilka zdjęć:
http://img191.imageshack....57/pict6910.jpg
http://img710.imageshack....88/pict6911.jpg
http://img51.imageshack.us/img51/2167/pict6914.jpg
http://img51.imageshack.us/img51/4839/pict6916.jpg
http://img109.imageshack....65/pict6917.jpg
z góry dziękuję za wszystkie porady. |
Ostatnio zmieniony przez arczi 2009-12-29, 19:30, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2009-12-31, 14:35 Re: Kilka pytań o wiąz drobnolistny.
|
|
|
arczi napisał/a: | Niedawno otrzymałem w prezencie drzewko - zelkova serrata. |
To w końcu wiąz czy zelkova?Ze zdjęć wynika że wiąz.
Mam nadzieję że tam gdzie robiłeś zdjęcia drzewko postawiłeś tylko na chwilę,bo jest tam ciemno.
Nie przesadzaj teraz - nie ta pora,a już na pewno nie przycinaj korzeni - drzewko ogólnie jest w złej kondycji,a przycięcie korzeni by je dobiło.
Co do podłoża to wiosną możesz przesadzić do akadamy,a jeśli chodzi o keramzyt to osobiście uważam że nie jest konieczny bo akadama i tak jest baaardzo przepuszczalnym podłożem,ale nie zaszkodzi - więc jak uważasz.
I w przyszłym roku bardzo uważaj z nawożeniem.Poczekaj aż ruszy wegetacja,drzewko zaaklimatyzuje się w nowym podłożu i dopiero jak zobaczysz że kondycja się poprawiła możesz zacząć delikatnie nawozić.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
arczi [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-01, 16:32
|
|
|
drzewko stało tam tylko w celu zrobienia zdjęć normalnie cały dzień stoi na parapecie przy odsłoniętym oknie, aby zimą zapewnić mu możliwie jak nawięcej światła o tej porze roku. dzięki za rady PS: na kartce dołączonej do doniczki było napisane: zelkova. czyli to jest chyba jednak brzostownica japońska. no i drzewko już powypuszczało masę zielonych, pięknie rozwijających się listków więc myślę że teraz może być już tylko lepiej. |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
|
|
|
|
arczi [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-01, 18:40
|
|
|
wbrew, jak się okazuje "fachowemu" napisowi na karteczce, po dokładniejszym przyjrzeniu się liściom, jest to wiąz. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-01-02, 13:56
|
|
|
Nie wydajerobnolistn się wam, że zelkowa to właśnie wiąz drobnolistny fachowcy www.bonsai.pl |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
|
Wysłany: 2010-01-02, 14:15
|
|
|
Podałem ci stronkę pana W Pietraszko, sprawdź tam. |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
Wysłany: 2010-01-02, 14:26
|
|
|
Widziałem to.Ale nawet A.Płochocki w "Bonsai - sztuka miniaturyzacji drzew" na str.168 podaje wymagania uprawy brzostownicy japońskiej (zelkova serrata),a na str.184 wymienia wiąz drobnolistny (ulmus parviflora) wśród gatunków wykorzystywanych na bonsai,do których wymagań nie udało mu się dotrzeć.Tak więc wg Płochockiego to nie jest to samo.
Może wypowie się w tej kwestii jakiś fachowiec??
edit:
porównaj sobie systematykę obu gat.:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zelkova
http://en.wikipedia.org/wiki/Elm
Oba gat.należą do rodziny wiązowatych,ale to nawet nie jest ten sam rodzaj,nie mówiąc już o gatunku.
Z całym szacunkiem dla p.Pietraszki,ale uważam że na jego str.jest błąd. |
Ostatnio zmieniony przez lukipela 2010-01-02, 14:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2010-01-02, 14:33
|
|
|
Nie jestem fachowcem ale dorzuce nieco.
Zelkova i ulmus (wiąz) należą do tej samej rodziny Ulmaceae (wiązowate) jednak to są dwie różne rośliny.
Zgadzacie się? |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
Wysłany: 2010-01-02, 14:37
|
|
|
No właśnie - ubiegłeś mnie |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
|
Wysłany: 2010-01-02, 15:44
|
|
|
moja wypowiedź miała brzmieć zupełnie inaczej, ale znów coś z klawiaturą jak widać coś poprzestawia, chodziło mi oto, że nawet fachowcy mają problem z rozpoznaniem tych gatunków i sprzedają zelkove jako wiąz,
za nie porozumienie przepraszam
Szczęśliwego Nowego Roku
tak to miało być |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
Wysłany: 2010-01-02, 16:56
|
|
|
No to chyba że tak
Szczęśliwego Nowego Roku |
|
|
|
|
arczi [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-02, 23:16
|
|
|
"Oba gaturnki są z tej samej rodziny ulmaceae i maja bardzo podobne wymagania co do uprawy, więc szukając info o pielęgnacji zelkowy (która zdecydowanie rzadziej się zdarza) możesz śmiało czytać o pielęgnacji wiązów. "
ufff, cieszę się z tego zdania a drzewko to zdecydowanie wiąz, ponieważ nie ma tak gęstego "uząbkowania" liści i nie mają one zdecydowanie "ostrego" zakończenia, tylko okrągłe. Wniosek jest oczywisty: nie warto sugerować się nazwą na plakietce kupionego drzewka, tylko zapytać się specjalistów.
dziękuję wszystkim za wypowiedzi i również życzę szczęśliwego nowego roku wszystkim bonsaistom i dobrych efektów hodowlii naszych drzewek. |
|
|
|
|
|