|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Kakejiku |
Autor |
Wiadomość |
keylan [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-22, 16:38
|
|
|
Super Oraffu! Bardzo ładnie, zwłaszcza mi sie podobają te bambusy!
EnDik tak ta kaligrafia to bonsai 盆栽 (nie wiem czy zobaczycia trzeba mieć czcionki azjatyckie) pierwszy znak czytamy bon i oznacza tacke lub latarenkę używaną przy festiwalach drugi sai i oznacza plantacje, sadzenie... (nie mają wielu czytań na szczęście więc łatwo je zapamiętać )
Oraffu mała uwaga do chanzi(w japoni znanych jako kanji) czyli znaków chanów pisze się je nie z nadgarstka jak piórem nasze litery a z łokcia i ramienia, jeśli chcecie przetłumaczyć jakieś sentencje lub słowa na japoński albo w drugą stronę to zapraszam na PW z chęcią pomogę w miare moich skromnych możliwości -poza kaligrafiami wyjątkowo artystycznymi tych nie rozczytam -takie jak EnDiKa to tak). |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2009-02-22, 17:48
|
|
|
ooo widze że kolejna osoba z mojego województwa super!
Ja widze czcionki azjatyckie bo mam je zainstalowane. Ale jeśli ktoś nie ma zainstalowanych to nie będzie widział. Skąd znasz kaligrafie? |
|
|
|
|
Oraffu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-23, 08:50
|
|
|
keylan, wielkie dzięki.
EnDiK polecam stronę japonka.pl <-- tu można się podszkolić z japońskiego, kaligrafia też się może znajdzie. |
|
|
|
|
fidelpatcha
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 10 Kwi 2007 Skąd: Siemianowice
|
Wysłany: 2009-02-24, 21:27
|
|
|
To akurat nie kakejiku, ale wzorowane na bunjinga. Taki mój zimowy obrazek. Akryl i akwarela na papierze.
|
_________________ Damian S. |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2009-02-24, 21:34
|
|
|
Super Wzorowałeś się na sośnie z Sokolicy w Pieninach heh bardzo znana w sieci czy jak by to rysunku fidelpatch'y dodać jakąs kaligrafie i watawić w odpowiednią rame to było by to kakemono
Dzięki oraffu za stronke. Napewno mi się przyda |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2009-02-24, 22:44
|
|
|
uuuu no fajne ma taki cieply wyraz nie za ostry nie za bardzo lagodny taki w sam raz ! Kurcze pisalem, ze cos dodam, ale ten brak czasu jest wredny!!! |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
fidelpatcha
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 10 Kwi 2007 Skąd: Siemianowice
|
Wysłany: 2009-02-25, 07:40
|
|
|
No jak widać, inspirowane sosną z Sokolicy, którą wg mnie warto zobaczyć na żywo, a nie tylko w necie. Co do kakemono (kakejiku) - dodanie kaligrafii nie jest potrzebne, mnóstwo jest bez tego, tu by trzeba było znać technikę (skomplikowaną zresztą) odpowiedniego wykonania takiego zwoju. |
_________________ Damian S. |
Ostatnio zmieniony przez fidelpatcha 2009-02-25, 07:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Oraffu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-25, 11:30
|
|
|
Świetne fidelpatcha, tylko szkoda, że akrylem i akwarelami, a nie jak powinno być, czyli tuszem. |
|
|
|
|
keylan [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-02, 14:50
|
|
|
EnDiK napisał/a: | ooo widze że kolejna osoba z mojego województwa super!
Ja widze czcionki azjatyckie bo mam je zainstalowane. Ale jeśli ktoś nie ma zainstalowanych to nie będzie widział. Skąd znasz kaligrafie? |
Przepraszam za długie odstępy, rzadko tu zaglądam ale zapraszam na PW.
Nie tylko z województwa, w Piaskach mieszkają moi teściowie, mieszkali w Brzezicach, mama mojej dziewczyny była dyrektorką szkoły tam, więc chyba wiesz o kogo chodzi?
Kaligrafie znam o tyle o ile, uczę się Japońskiego 3ci rok więc wkuwam kanji, chciałem kaligrafować, mam nawet zestaw do kaligrafii (chiński co prawda ale dla początkującego różnica żadna) ale ręka mi drży za bardzo i raczej nie ma szans jej uspokojenia.
fidelpatcha SUPER! bardzo podobną sosenkę moja siostra sfotografowała w okolicach Choiniku koło Jeleniej Góry, jest tam pare niesamowicie powyginanych wiatrami sosenek na skałach.
Oraffu, technika techniką to nie ma takiego znaczenia, najważniejszy efekt. Nie żyjemy w dawnych Chinach czy Japonii by sie mocno stosować do ich tradycji, takie zapożyczenia i wariacje na temat moim zdaniem są bardzo fajne właśnie, za jakiś czas może z takich zapożyczeń wyrosnąć nowy styl. |
|
|
|
|
karlos [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-06, 14:00
|
|
|
Witam,też troche czytałem o kakemono,bo bardzo by mi pasowało na ścianie(mam pokój urządzony w stylu japońskim),jeśli chodzi o płótna na których jest przyklejony rysunek to według mnie powinno być z jedwabiu,pytałem o ceny jedwabnych tkanin w sklepie,kształtują sie od 6o nawet do 120 zł za metr bierzący tzn.1m#1,5m,a te najładniejsze to raczej są droższe.Mam kolege plastyka który chetnie podjął by sie zrobienia takiego dzieła,ale zastanawiam sie czy sie opłaca,bo ostatnio na allegro znalazłem dwa kakemona do sprzedania w cenie 150 i 160zł.
http://www.allegro.pl/lis...string=kakemono |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-06, 15:49
|
|
|
zdelete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 07:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
karlos [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-07, 07:28
|
|
|
Tak widziałem to,piekne dzieła sztuki,a jedna z tych galerii należy do pana D.Szpakowskiego człowieka który wie o kulturze japońskiej bardzo dużo.
Ale nadal niewiem czy robić czy kupić kakemono? |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-07, 14:58
|
|
|
delete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 07:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2009-11-07, 23:14
|
|
|
Zrobić, nie zrobisz. Chyba, że sprowadzisz sobie papier z Japonii. Inaczej to będzie tak bonsai posadzone go gruntu... |
|
|
karlos [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-08, 10:53
|
|
|
A jaki dokładnie to ma być papier,może sie znajdzie w jakimś sklepie dla plastyków.W katowicach jest dużo takich sklepów i to z dobrym i różnym asortymentem. |
Ostatnio zmieniony przez karlos 2009-11-08, 11:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|