Kształtowanie niedawno ukorzenionych sadzonek |
Autor |
Wiadomość |
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-09, 08:10 Kształtowanie niedawno ukorzenionych sadzonek
|
|
|
Witam
Około maja/czerwca zrobiłem sadzonki wiąza i udało się że puściły korzenie, niedawno przesadziłem je do nowych, większych doniczek i wciąż bardzo szybko rosną. Teraz mam prośbe o pomoc w ich kształtowaniu, chciałbym też wiedzieć o jakis propozycjach odnośnie stylu w jakich moge je prowadzić. Za wszystki odpowiedzi serdecznie dziekuję. Mam dwie sadzonki, oto ich zdjecia
|
Ostatnio zmieniony przez Konrad 2008-08-09, 08:55, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-09, 10:02
|
|
|
poczekaj do wiosny i zrób silne cięcie, potem jeszcze jeden sezon silnego wzrostu, znowu silne cięcie i potem dopiero coś niecoś kształtuj |
|
|
|
|
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-09, 10:14
|
|
|
czyli teraz pozostawić samym sobie te sadzonki? bo myślałem że może już coś trzeba pomału nad nimi myśleć żeby później nie było za poźno? |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-08-09, 10:20
|
|
|
myslec mozna ale zeby cos dzialas to zdecydowanie za szybko . |
|
|
|
|
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-09, 20:41
|
|
|
tak, daj im rosnąć do wiosny wiosną zrób silne cięcie itd |
|
|
|
|
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-10, 10:23
|
|
|
tzn zastanawiałem się czy może lekko podeprzec je by rosły w kierunku w którym bym chciał? jest sens czy raczej nie i wszystko to sie skoryguje na wiosne? bo chcialbym juz nimi zajmowac sie profesjonalnie i by cos z nich fajnego wyszlo |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-08-10, 12:07
|
|
|
po co masz teraz cos podpierac jak moze przeciez na wiosne wszystki drutem skorygowac , za duzo nie zgrubieja wiec bedziesz mogl jes poskojnie wygiac nawet bardzo cieniutkim drutem |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2008-08-10, 13:09
|
|
|
Można je posadzić do ogrodu na 2-3lata. W żyznej ziemi na słonecznym stanowisku pnie silnie pogrubieją. Jeśli to jest wiąz drobnolistny to będzie wymagał okrycia na zimę. W gruncie też można prowadzić cięcia korygujące przyszła koronę. Bez jakichkolwiek cięć przyrost na grubość będzie najszybszy. Różnica w tempie wzrostu między rośliną w domu w doniczce a rośliną w gruncie wg. moich obserwacji ma się jak 1 do 5. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-10, 18:42
|
|
|
seedkris nie wiedziałem że jest aż taka różnica, muszę swoje sadzonki do gruntu wsadzić, a czy przy wykopywaniu ich to będzie najprawdopodobniej wiosna podcinać korzenie sporo czy tylko trochę |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
|
Wysłany: 2008-08-10, 22:58
|
|
|
Witam. Na 1 rok przed wykopaniem można zrobić obrączkowanie pędu (pnia) u nasady. Wtedy stary system korzeniowy będzie można usunąć całkowicie. Mam kilka wiązów w doniczkach i kilka w odkrytym gruncie - różnica jest olbrzymia. |
|
|
|
|
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-11, 07:49
|
|
|
a mógł byś pokazać na osobnym temacie jak się to obrączkuje na zasadzie zdjęć jeśli to jest możliwe |
|
|
|
|
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-13, 20:34
|
|
|
a co do nawożenia sadzonek to kiedy i w jakich ilościach? tak samo jak ze zwykłym drzewkiem? i do kiedy je nawozimy? |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
|
Wysłany: 2008-08-14, 06:32
|
|
|
Witam. Fotek nie robiłem. Obrączka jest wykonana z drutu miedzianego. Ten drut należy mocno zacisnąć na pniu u samej nasady. W tym celu drewko wiosną lekko odkopujemy i odsłaniamy nasadę pnia. Opaskę z drutu zaciskamy w miejscu gdzie wyrastają najwyższe korzenie. Nasadę pnia obsypujemy próchniczą ziemią. Dbamy o stalą wilgotność tej warstwy. Jesienią całość wykopujemy i widzimy dwa systemy korzeniowe. Jeden stary sięgający głęboko w głąb podłoża i drugi nowy powyżej obrączki raczej plaski, powierzchniowy. Stary system usuwamy pod samą obrączką. Miejsce cięcia należy starannie zabezpieczyć od chorób grzybowych. Można z tą operacją zaczekać do wiosny i odkopać jak tylko ziemia odmarznie. Termin jesienny jest nieco lepszy, gdyż do wiosny spora rana po korzeniu częściowo się zagoi. Pozostaje problem z zimowaniem. Przy jesiennym wykopaniu lepiej zimować w miejscu bezmroźnym. Oczywiście koronę też należy mocno ograniczyć przez silne cięcie. |
|
|
|
|
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-14, 08:50
|
|
|
dz wielkie seedkris a co do nawożenia to tak samo jak ze zwykłymi drzewkami nawozimy tak jak jest napisane na opakowaniu nawozu, a kiedy należy wkopać drzewko bądź sadzonkę do gruntu i ile można trzymać tą obręcz na tym pniu pod korzeniami |
Ostatnio zmieniony przez Trium 2008-08-14, 08:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-14, 11:07
|
|
|
ale od kiedy rozpocząc nawożenie? a co do wsadzenia do gruntu to można to teraz to robić czy nie przypadkiem lepiej na wiosne? i jakie miejsce najlepsze dla takich sadzonek? |
|
|
|
|
|