Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Karmona drobnolistna Motylki :)
Autor Wiadomość
Motylka
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-12, 22:55   Karmona drobnolistna Motylki :)

Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu interesuję się tematem BONSAI.Dzwewko mam od 2 dni.Wiem, że poki co musi się zaklimatyzować. Mój bonsai to karmona drobnolistna. Ma ucięty pień i chciałabym wiedzieć, co będę mogła zrobić z moim drzewkiem. Jak będę je mogła formować. Doradźcie mi proszę.

Jedna strona drzewka

Druga strona drzewka

Motylka
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-15, 18:20   

halo halo CZy nikt mi nie podpowie od czego bedę miała zacząć?

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-16, 01:53   

Z drzewkami tego typu jest dosyć małe pole manewru. Osobiście uważam, że można by z tego okazu wyciągnąć miotełkę. Na więcej bym nie liczył przynajmniej w przeciągu najbliższych 5 lat. Pozdro

Motylka
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-16, 12:29   

Czy mówiąc miotełka masz na myśli Styl Hokidachi (styl miotlasty)?

szef 
Administrator
Robert Napieralski

Wysłany: 2008-03-16, 12:30   

Z tej rośliny możesz zrobić niemal wszystko. Nikt Ci nie doradza, bo to nie ma większego sensu. Jesli nie masz rośliny przed sobą, nic sensownego nie da się napisać.

Generalnie - jest to drzewko liściste, jesli zapewnisz odpowiednie warunki, to możesz je nawet ogolić na zero (zostawiając sam pień) i budować roslinę od nowa.

Motylka
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-16, 12:35   

Tylko że moja przygoda z bonsai zaczęła sietydzień temu więc ja tak naprawdę nie wiem co mogłabym z nim zrobić.Póki co niech sie zaaklimatyzuje.Po tym czasie przytnę gałązki. Oczywiście bede dużó czytać o stylach i może wtedy się Was poradzę.

szef 
Administrator
Robert Napieralski

Wysłany: 2008-03-16, 12:43   

I bardzo fajnie, ze od takiej rosliny zaczęłaś, poznasz zasady pielęgnacji, podstawy kształtowania i będziesz mogła zabrać się za coś bardziej ambitnego. Z tej karmony cuda nie będzie, choćby ze względu na ucięty pień, ale do poznania podstaw bonsai jest ok.

Marus
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-26, 11:59   

hello, mam takie same drzewko i tez zaczynam sie bawic od tygodnia :-P powodzenia

Motylka
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-20, 22:43   

Moje drzewko troszeczkę poprzycinałam. Mam nadzieje że się zagęści. Ale mam pytanie :?: Czy w przypadku karmony byłoby możliwe wyjęcie korzeni na wierzch :-| .Oczywiście wiem że nie jest to szybki zabieg ale czy system korzeniowy karmiony jest odpowiedni do tego typu modyfikacji :?:

kristofer001 
Krzysztof K.

Wysłany: 2008-04-21, 10:51   

oczywiscie ze mozesz wypchnac troche korzenie na zewnatrz ale to zalezy jakie one sa! Na wierzch mozna wyeksponowac tylko grubsze korzenie! Wiec jesli bedziesz przesadzala drzewko usun wierzchnia warstwe gleby i zerknij jak one wygladaja! Po wyjeciu drzewka z donicy rozluznij bryle korzeniowa dookola i poprzycinaj korzenie! Tylko nie usuwaj calej ziemi z bryly korzeniowej!

Ach tak jesli juz przesadzilas drzewko to oczywiscie ze nie musisz przesadzac ponownie!
Ostatnio zmieniony przez kristofer001 2008-04-21, 10:53, w całości zmieniany 1 raz  

Motylka
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-22, 23:43   

Drzewka jeszcze nie przesadzałam i nie wiem tak naprawde kiedy mam to zrobić.Nie wiem także ile lat ma drzewko.Czy da się jakoś określić wiek drzewka? i stwierdzić kiedy najwyższa pora przesadzić je do większej doniczki?

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-23, 05:15   

Ponownie (bo już były całe wątki na ten temat): nie, nie da się określić wieku rołśiny na oko.

Przesadzenia wymaga rołśina która ma więcej korzeni niż podoża w bryle korzeniowej.

Motylka
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-24, 11:20   

ok dzieki.

Odpowiedz do tematu