Karmona drobnolistna Motylki :) |
Autor |
Wiadomość |
Motylka [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-12, 22:55 Karmona drobnolistna Motylki :)
|
|
|
Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu interesuję się tematem BONSAI.Dzwewko mam od 2 dni.Wiem, że poki co musi się zaklimatyzować. Mój bonsai to karmona drobnolistna. Ma ucięty pień i chciałabym wiedzieć, co będę mogła zrobić z moim drzewkiem. Jak będę je mogła formować. Doradźcie mi proszę.
Jedna strona drzewka
Druga strona drzewka
|
|
|
|
|
Motylka [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-15, 18:20
|
|
|
halo halo CZy nikt mi nie podpowie od czego bedę miała zacząć? |
|
|
|
|
krzysiek_custo [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-16, 01:53
|
|
|
Z drzewkami tego typu jest dosyć małe pole manewru. Osobiście uważam, że można by z tego okazu wyciągnąć miotełkę. Na więcej bym nie liczył przynajmniej w przeciągu najbliższych 5 lat. Pozdro |
|
|
|
|
Motylka [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-16, 12:29
|
|
|
Czy mówiąc miotełka masz na myśli Styl Hokidachi (styl miotlasty)? |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-03-16, 12:30
|
|
|
Z tej rośliny możesz zrobić niemal wszystko. Nikt Ci nie doradza, bo to nie ma większego sensu. Jesli nie masz rośliny przed sobą, nic sensownego nie da się napisać.
Generalnie - jest to drzewko liściste, jesli zapewnisz odpowiednie warunki, to możesz je nawet ogolić na zero (zostawiając sam pień) i budować roslinę od nowa. |
|
|
|
|
Motylka [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-16, 12:35
|
|
|
Tylko że moja przygoda z bonsai zaczęła sietydzień temu więc ja tak naprawdę nie wiem co mogłabym z nim zrobić.Póki co niech sie zaaklimatyzuje.Po tym czasie przytnę gałązki. Oczywiście bede dużó czytać o stylach i może wtedy się Was poradzę. |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-03-16, 12:43
|
|
|
I bardzo fajnie, ze od takiej rosliny zaczęłaś, poznasz zasady pielęgnacji, podstawy kształtowania i będziesz mogła zabrać się za coś bardziej ambitnego. Z tej karmony cuda nie będzie, choćby ze względu na ucięty pień, ale do poznania podstaw bonsai jest ok. |
|
|
|
|
Marus [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-26, 11:59
|
|
|
hello, mam takie same drzewko i tez zaczynam sie bawic od tygodnia powodzenia |
|
|
|
|
Motylka [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-20, 22:43
|
|
|
Moje drzewko troszeczkę poprzycinałam. Mam nadzieje że się zagęści. Ale mam pytanie Czy w przypadku karmony byłoby możliwe wyjęcie korzeni na wierzch .Oczywiście wiem że nie jest to szybki zabieg ale czy system korzeniowy karmiony jest odpowiedni do tego typu modyfikacji |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2008-04-21, 10:51
|
|
|
oczywiscie ze mozesz wypchnac troche korzenie na zewnatrz ale to zalezy jakie one sa! Na wierzch mozna wyeksponowac tylko grubsze korzenie! Wiec jesli bedziesz przesadzala drzewko usun wierzchnia warstwe gleby i zerknij jak one wygladaja! Po wyjeciu drzewka z donicy rozluznij bryle korzeniowa dookola i poprzycinaj korzenie! Tylko nie usuwaj calej ziemi z bryly korzeniowej!
Ach tak jesli juz przesadzilas drzewko to oczywiscie ze nie musisz przesadzac ponownie! |
_________________ Pozdrawiam! |
Ostatnio zmieniony przez kristofer001 2008-04-21, 10:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Motylka [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-22, 23:43
|
|
|
Drzewka jeszcze nie przesadzałam i nie wiem tak naprawde kiedy mam to zrobić.Nie wiem także ile lat ma drzewko.Czy da się jakoś określić wiek drzewka? i stwierdzić kiedy najwyższa pora przesadzić je do większej doniczki? |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-23, 05:15
|
|
|
Ponownie (bo już były całe wątki na ten temat): nie, nie da się określić wieku rołśiny na oko.
Przesadzenia wymaga rołśina która ma więcej korzeni niż podoża w bryle korzeniowej. |
|
|
|
|
Motylka [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-24, 11:20
|
|
|
ok dzieki. |
|