Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brązowienie igieł
Autor Wiadomość
Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-03-11, 11:50   Brązowienie igieł

Witam.

Czy brązowienie/żółknięcie igieł jałowca jest normalne? kupilem go w "centrum ogrodniczym" niedawno wybudzily sie po zimie, Mial dość sucho w doniczce. Podejrzewam, ze jest to taki pozimowy kolor z powodu wiekszego zapotrzebowania na wode, a drógi powód zbyt niska wilgotność powietrza.

Drugie pytanie.

Jeśli z gałęzi spadną wszystkie igły to one odrosną czy gałąź obumrze?

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-11, 12:29   

Najprawdopodobniej został zasuszony. Igły uż raczej nie odrosną, sprawdź czy gałązka żyje. Trudno coś więcej powiedzieć bez zdjęcia.

Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-03-11, 12:59   

Kanik
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-11, 14:46   

Amen mam jałowca chińskiego od 3 miesięcy, na początku igły brązowiały bardzo szybko. Zaczeły opadać gałązki. Potem troche to brązowienie zwolniło, ale nadal coraz większa część drzewka jest brązowa. Więc teraz tylko czekam czy coś się zmieni.... bo sam nie wime co moge zrobić.

Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-03-11, 14:54   

U mnie to tylko takie zażółknięte te igiełki są ale nie uschnięte. Gałązki sa żywe i raczej zdrowe.

Podlałem obficie, nie stoją w pełnym słońcu, zeby sie nie popaliły i zobaczymy:)

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-03-11, 15:04   

Amen napisał/a:
nie stoją w pełnym słońcu, zeby sie nie popaliły i zobaczymy:)
i to jest blad , postaw roslinke w pelnym sloncu zeby miala jak najwiecej swiatla , o tej porze roku nie ma jeszcze takiego slonca by moglo popalis igielki

Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-03-11, 15:08   

Akurat u mnie jest wysoka temperatura, juz sa pierwsze szkody u bukszpana :) stoja w sloncu ale po takim kątem aby ich nie popaliło:)

Jeśli rzeczywiście igły odpadną i gałąź obumrze to jedynym wyjściem będzie zrobienie uu góry jina. Mam nadzieje, ze to jednak z niedoboru wody :)
Ostatnio zmieniony przez Amen 2008-03-11, 15:08, w całości zmieniany 1 raz  

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2008-03-11, 16:44   

Chyba nie chcesz powiedzieć, że w marcu masz upały.

Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-03-11, 16:56   

Nie, nie chce ale dziś u mnie była bardzo wysoka temperatura jak na marzec :) tzn. kurtka niepotrzebna, człowiek w bluzie sie pocił

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-03-11, 20:51   

Amen napisał/a:
Akurat u mnie jest wysoka temperatura, juz sa pierwsze szkody u bukszpana
cos mi sie wydaje ze te szkody to chyba nie przez slonce sa spowodowane . jezeli to przez slonce to w najgoretsze dni to pewnie bukszpan stanie w plomieniach

Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-03-11, 22:51   

Przestawiłem go na balkonie na parapet i liście troche się pomarszczyły i nic poza tym :)

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-12, 00:36   

Po pierwsze bukszpany lubią miejsca zacienione i wilgotne, więc dlatego nie powinno się ich wystawiać na zbyt duże słońce. Jeżeli dysponujesz słonecznym miejscem bukszpan się pomarszczy, ale iglaki nie(oczywiście o tej porze roku). Po drugie wydaje mi się, że niedawno formowałeś to drzewko i to z tego powodu obumiera gałąź. Prawdopodobnie przesadziłeś z drutowaniem i mamy efekt. Jeżeli to nie przez formowanie to wystaw go na słońce jak radzi Pawel18 i podlewaj jak ziemia zacznie przesychać. Powinno wystarczyć. Pozdro :jupi:

Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-03-12, 10:40   

Nie, drutowanie nie jest powodem. Po prostu byl juz taki kupiony, a nie zauwazylem bo byl gęsty, pęwnie też powodem moze malo swiatla. Na razie mu sie troche polepszyło, mam nadzieje, że bedzie ok :)

Co do bukszpanu cały czas stoi w leciutko zacienionym miejscu, a wystarczylo na chwile postawic na slonko aby się pomarszczył :) przez noc doszedl do siebie :)

Odpowiedz do tematu