Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klon palmowy - pytania i porady.
Autor Wiadomość
Kurzy
[Usunięty]

Wysłany: 2006-07-14, 18:49   

Dobra. Powiedzcie mi czy za 50zl oplacalo sie go kupic? :-P
Pozdro
:-)

Olon 
Olek Ochlak

Wysłany: 2006-07-14, 18:50   

Hmmm... Kurzy

"Opłacało" może tutaj dla każdego z nas oznaczac co innego. Zależy jaki Ty masz swój system wartościowania. W wypadku bonsai, ja uważam , że opłacało mi sie kupić drzewko wtedy, jeśłi okazuje sie, że drzewko jest zdrowe, przeżyło u mnie pierwszy okrągły rok, a jego posiadanie oglądanie i pielęgnacja sprawiły mi przyjemność i satyswakcję.

No i jak Ci tu odpowiedzieć na to pytanie , przy takim podejściu ?? ?
:-P

White_mtb
[Usunięty]

Wysłany: 2006-07-14, 18:51   

To sie okaze - na wiosne
Zobaczymy czy to odmiana Deshjo - ogólnie zobaczymy co to za gagatek i jak zarośnie
:-)

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2006-07-14, 18:52   

A ja powiem (ku pokrzepieniu serc) - że tak, za 50 zł toja bym go też kupiła, bo a duzo gałązek, za taką cene to tu u nas takie raszplaki sprzedają że..........

PS. Olonie, no po prostu pod obserwcją jesteś..... no żartuję, żartuję, nie bij!!
:mrgreen:

Izunia989
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-22, 16:51   

Witam wszystkich.

Mam PROBLEM :-( Kupiłam tą piękność (klon palmowy) Nie mając zielonego pojęcie co to jest i czego potrzebuje...
I tutaj rodzi się wielki problem :-( Mieszkam za granicą i pojechałam do polski na prawie 3 tygodniowy urlop, zostawiłam je bez opieki (bo niestety nie miał kto do niego zajrzeć :-( Kiedy je kupiłam było prześliczne, Całe w liściach a jak weszłam do domu po powrocie zastałam puste gałązki z 5 listkami na krzyż, reszta uschła i opadła... :shock:

Czy coś jeszcze z niego będzie??? :?:
Czy mogę się z nim pożegnać?? : :cry: :cry:

Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuje.

DSC09722.JPG
Tak wyglądało kiedy je kupiłam a teraz z tych pięknych liści zostały nie liczne :-(
Plik ściągnięto 2621 raz(y) 44,32 KB

zelkova
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-22, 17:33   

Klon palmowy trzymamy tylko i wyłącznie na zewnątrz czyli na dworze !.czy coś z niego będzie :cry: trudno powiedzieć- :-(

Izunia989
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-22, 18:04   

Po przeczytaniu nie jednego forum, już to wiem że jest on ogrodowy.

Niby ma pączki w miejscach gdzie opadły mu liście, lecz juz minęły jakieś 3tyg i nic :cry:

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2009-11-23, 12:49   

Dopiero wiosną będą się rozwijać. Jeśli jest żywy.

jarek
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-16, 10:35   

Witam.
Mam klona palmowego od tego lata. Czytając forum wszystko szło dobrze (prawie-niestety z braku ziemi do bonsai przesadziłem go do zwykłej ziemi do kwiatów i po jakimś czasie wyszły mi białe robaczki tak samo było z ziemią po kupnie klonu) aż do momentu wystawienia go na balkon. Zrobiłem taką ładną osłonę z kartonu okleiłem taśmą, owinąłem folią i go wystawiłem. Dzisiaj patrze a tu proszę dwie gałązki zbrązowiały a czubki zrobiły się lekko czarne. W miejscu gdzie mieszkam temp. w nocy jest w granicach+2 do +8. Pisaliście że problem jest poniżej zera. Może ktoś się orientuje o co chodzi. Z góry dziękuje. Pozdrawiam

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2009-12-16, 11:23   

Problemem może być zbyt wysokie pH ziemi. Może tam gdzie mieszkasz jest jeszcze za wcześnie na zimowe okrywanie?

Odpowiedz do tematu