KARMONA-Prośba o podpowiedź początkującemu!!! |
Autor |
Wiadomość |
ghotti1 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-27, 11:01 KARMONA-Prośba o podpowiedź początkującemu!!!
|
|
|
Witam wszystkich.Dostałem w prezencie drzewko Bonsai-Karmonę.Przez trzy tygodnie roślinka wypuściła dość długie młode pędy.Podpowiedzcie mi co mam z nimi zrobić a szczególnie z tym najdłuższym!Przyciąć je?Czy ten długi pęd zostawić aby nadać drzewku (w przyszłości) nowy wyższy kształt?Jeśli przyciąć to na jakiej wysokości.Załączam fotki!
Z góry dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam!!! |
Ostatnio zmieniony przez ghotti1 2007-09-27, 11:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Anarhis
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 20 Lip 2007 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 2007-09-27, 11:43 Re: KARMONA-Prośba o podpowiedź początkującemu!!!
|
|
|
ghotti1 napisał/a: | Przyciąć je?Czy ten długi pęd zostawić aby nadać drzewku (w przyszłości) nowy wyższy kształt?Jeśli przyciąć to na jakiej wysokości.!!! |
To zależy co chcesz osiągnąć. Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś. Jeśli chcesz mieć ją wyższą daj jej narazie rosnąć. Jeśli chcesz zostawić tej wysokości to przytnij. Ale jak chcesz wiedzieć gdzie ciąć i w jaki sposób to musisz się troche wysilić i poszukać na forum odpowiednich tematów. Pozdrawiam |
_________________ Wszystko ma swoje dwie strony...
Grzegorz Sz... |
|
|
|
|
zabolekk [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-02, 17:48
|
|
|
Ja bym przycioł te pędy w połowie i poczekał aż z nich wyrosną inne po to aby zwiększyć wielkość korony drzewka |
Ostatnio zmieniony przez zabolekk 2007-10-02, 17:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-10-02, 17:57
|
|
|
jeżeli jednak będziesz chciał przedłużyć pień i znacznie zwiększyć wysokość drzewko to musisz wybrać odpowiednią gałązkę na przedłużenie pnia i jej na razie nie ruszać jeśli chodzi o ten najdłuższy odrost to go usuń bo i tak z niego nic nie zrobisz obetnij go na poziomie korony tak by nie wystawał po za nią |
|
|
|
|
Nitager [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-03, 10:03
|
|
|
Proponowałbym zapodać inną fotkę - ująć drzewko z boku, aby było dobrze widać pień i konary. Przy ujęciu z góry widac tylko koronę i nie daje ona pojęcia o tym, jak jest ukształtowane drzewko.
Jeśli dołączysz odpowiednioa fotkę, na pewno tutejsi spece podpowiedzą Ci, jak je ukształtować, aby wygladało ładnie. |
|
|
|
|
|