Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KARMONA-Prośba o podpowiedź początkującemu!!!
Autor Wiadomość
ghotti1
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-27, 11:01   KARMONA-Prośba o podpowiedź początkującemu!!!

Witam wszystkich.Dostałem w prezencie drzewko Bonsai-Karmonę.Przez trzy tygodnie roślinka wypuściła dość długie młode pędy.Podpowiedzcie mi co mam z nimi zrobić a szczególnie z tym najdłuższym!Przyciąć je?Czy ten długi pęd zostawić aby nadać drzewku (w przyszłości) nowy wyższy kształt?Jeśli przyciąć to na jakiej wysokości.Załączam fotki!
Z góry dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam!!!
Ostatnio zmieniony przez ghotti1 2007-09-27, 11:07, w całości zmieniany 1 raz  

Anarhis 

Wysłany: 2007-09-27, 11:43   Re: KARMONA-Prośba o podpowiedź początkującemu!!!

ghotti1 napisał/a:
Przyciąć je?Czy ten długi pęd zostawić aby nadać drzewku (w przyszłości) nowy wyższy kształt?Jeśli przyciąć to na jakiej wysokości.!!!

To zależy co chcesz osiągnąć. Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś. Jeśli chcesz mieć ją wyższą daj jej narazie rosnąć. Jeśli chcesz zostawić tej wysokości to przytnij. Ale jak chcesz wiedzieć gdzie ciąć i w jaki sposób to musisz się troche wysilić i poszukać na forum odpowiednich tematów. Pozdrawiam

zabolekk
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-02, 17:48   

Ja bym przycioł te pędy w połowie i poczekał aż z nich wyrosną inne po to aby zwiększyć wielkość korony drzewka :)
Ostatnio zmieniony przez zabolekk 2007-10-02, 17:49, w całości zmieniany 1 raz  

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-10-02, 17:57   

jeżeli jednak będziesz chciał przedłużyć pień i znacznie zwiększyć wysokość drzewko to musisz wybrać odpowiednią gałązkę na przedłużenie pnia i jej na razie nie ruszać jeśli chodzi o ten najdłuższy odrost to go usuń bo i tak z niego nic nie zrobisz obetnij go na poziomie korony tak by nie wystawał po za nią

Nitager
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-03, 10:03   

Proponowałbym zapodać inną fotkę - ująć drzewko z boku, aby było dobrze widać pień i konary. Przy ujęciu z góry widac tylko koronę i nie daje ona pojęcia o tym, jak jest ukształtowane drzewko.
Jeśli dołączysz odpowiednioa fotkę, na pewno tutejsi spece podpowiedzą Ci, jak je ukształtować, aby wygladało ładnie.

Odpowiedz do tematu