Bez - karłowacenie listków |
Autor |
Wiadomość |
JoeEigo [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:40 Bez - karłowacenie listków
|
|
|
( Wątek z 9.06.2006, ze starej wersji forum. Ewentualne wyjaśnienia oznaczono brązową kursywą ).
Jak sie karłuje liscie bo nie moge wyszukać w waszej wyszukiwarce prosze o oidpowiedz. |
|
|
|
|
White_mtb [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:41
|
|
|
dam Ci dobrą rade!
znajdz najpierw sobie drzewko i zacznij je hodować bo DEFOLIACJE(czyli usówanie liści) będziesz mógł na tym drzewku robić po paru latach - jeżeli piszemy o usówaniu wiekszości liści na drzewku (po to aby kolejne był coraz zmniejsze)
a zwykle jezeli na drzewku mamy zbyt duze liscie to poprostu je odrywamy (5,10 listków -w zależności od tego ile ma korona)i kolejne rosną mniejsze -tak sie je ukarłowaca
- mysle ze tyle jak na początek Ci wystarczy bo osoba początkująca najpierw musi poznać morfologie rośliny i procesów zyciowych,potrzeb itp itd a dopiero potem sie brać za bonsai |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
|
|
|
|
White_mtb [Usunięty]
|
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:42
|
|
|
Nie sprowadzajmy jednak procesu zmniejszania liści do samej tylko defoliacji.
Rzecz w tym że roślina im dłużej jest formowana i przycinana (a jej bryła korzeniowa ma ograniczone pole rozrostu), tym bardziej postępujący jest również sam proces karłowacenia wszystkich części drzewka; od pnia począwszy poprzez główne gałęzie, gałązki, pędy, na liściach skończywszy. Lata hodowli we właściwych warunkach same przyniosą efekt w postaci zmniejszaonych listków wyrastających z pędów ulegających powolnej remifikacji (karłowaceniu). defoliacja jest jedynie dodatkowym zabiegiem, który - dodajmy - może być wykonywany bezpiecznie jedynie na wybranych gatunkach i w sytuacji kiedy drzewko jest zupełnie zdrowe i silne. |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:43
|
|
|
Całkowicie się z tym zgodzę jednak wierzę że to już każdy nawet początkujący powinien wiedzieć. Chodzby z obserwacji przyrody. Np. skarłowaciałe drzewa na skalnych półkach, a nawet drzewa rosnące na mórach. |
|
|
|
|
JoeEigo [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:47
|
|
|
mam juz ten bez tylko jest wysoki jakies 1.5 metra ma nie wiem czy moge go uciąć? nqa samej górze są tylko liście i jak obetne to nie będzie miało wogóle liści. Czy moge go sciać mimo to że zetne wszystkie liscie? Chyba trzeba ja będzie schować przed wiatrem i dużym słoncem prawda?. |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:48
|
|
|
Jak go wykopałeś z gruntu to poczekaj z obcinaniem aż zobaczysz czy się wogóle przyjoł. |
|
|
|
|
JoeEigo [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:48
|
|
|
Jest problem schnie mi chyba sie nie przyjoł:/ |
|