|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Przycinanie azalii |
Autor |
Wiadomość |
fidelpatcha
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 10 Kwi 2007 Skąd: Siemianowice
|
Wysłany: 2007-05-14, 07:10 Przycinanie azalii
|
|
|
Witam
Czy można przyciąć azalię, która częściowo kwitnie, a częściowo jest ulistniona. Tak się składa, że moja azalia najpierw na drobnych gałązkach wypuściła liście (2-3 tyg temu), a teraz na grubszych gałązkach dopiero rozwija kwiaty - na grubych oczywiście liści jeszcze brak. Dla pewności nastawiałem się na pozostawienie jej nietkniętej do wiosny, ale skoro okazało się, że pąki nierozwinięte to kwiaty, to może po ich przekwitnięciu jednak gałęzie przyciąć. Będzie to pierwsze cięcie formujące i nie wiem czy tracić ten sezon i zostawić ją swobodnie do wiosny, czy bez obaw mogę te ukwiecone ciachnąć? |
_________________ Damian S. |
|
|
|
 |
ogrodnik
Michał Krzyścin

Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-05-14, 11:29
|
|
|
Wrzuć fotkę, bo o ile rozumię to co napisałeś to byś przycinał te gałązki z liśćmi. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
 |
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-14, 12:41
|
|
|
Tak, na zdrowy rozum przycinanie po kwitnieniu (przed wypuszczeniem właściwych lisci) pasuje do tego przypadku; po prostu przytniesz tylko te gałązki które teraz kwitną, zanim wypuszczą liście. Chociaż ja bym jednak poczekała do przyszłego roku, aż rośłina się porządnie zaaklimatyzuje. Azalie dość niechętnie reaguja na przycinanie, lepiej trochę poczekać. |
|
|
|
 |
fidelpatcha
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 10 Kwi 2007 Skąd: Siemianowice
|
Wysłany: 2007-05-14, 14:32
|
|
|
ogrodnik napisał/a: | Wrzuć fotkę, bo o ile rozumię to co napisałeś to byś przycinał te gałązki z liśćmi. |
W żadnym razie z liścmi. Te z kwiatami - na kwiatach mi jakoś wielce nie zależy na razie, a chodzi mi o zmniejszenie wysokości całej rośliny. |
_________________ Damian S. |
|
|
|
 |
szef
Administrator Robert Napieralski

Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-05-14, 15:03
|
|
|
Poczekaj az przekwitnie i tnij. Jesli roslina jest ustabilizowana nie ma przeszkód. Gatunki kwitnące tnie sie właśnie po przekwitnięciu inaczej uciął bys paki kwiatowe, które powstały zeszłej jesieni.
U mnie taki termin sprawdza sie bardzo dobrze |
|
|
|
 |
Fidelpatcha
Gość
|
Wysłany: 2007-05-14, 20:03
|
|
|
Dzięki za wszelkie porady |
|
|
|
 |
Agula76 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-06, 10:00
|
|
|
Mam nadzieję, że nie będziesz zły, że podpięłam się pod Twój temat W zasadzie chodzi przecież o przycinanie. Niewiele osób ma azalie, ze względu na słaby przyrost ( albo się ukrywają) (?).
Tak więc żeby informacje były w jednym miejscu : azalia indyjska (doniczkowo-domowa)
Kupiona z początkiem lutego, kwitła sobie radośnie przez dwa miesiące, po przekwitnięciu odstała swoje na balkonie, a w ostatnich dniach poszła " pod nóż". Ze względu na to, że nie jest dostojnym starym okazem, jedyna forma jaka przyszła mi do głowy to ta na poniższych zdjęciach. Wys.15cm. Doniczka jedyna jaką dysponowałam...
Damianie w razie możliwości wklej fotki swojej azalki. Może z czasem będziemy mogli zamieścić informacje jak reagują na cięcie, jak się rozrastają itp.
Pozdr.
Aga |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|