Filmy instruktażowe? |
Autor |
Wiadomość |
sejten88
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 13 Wrz 2013 Skąd: Wejherowo
|
Wysłany: 2014-03-27, 20:57 Filmy instruktażowe?
|
|
|
Tak się zastanawiałem, zna ktoś może jakieś filmy instruktażowe o bonsai? Chętnie bym takie coś obejrzał. Przypuszczam, że dobrze nakręcony film może więcej pomóc w tej kwestii niż wszystkie książki świata o bonsai. Pewnie po polsku nie ma, ale język angielski jest dla mnie jak najbardziej akceptowalny |
|
|
|
|
wog
Pomógł: 9 razy Wiek: 58 Dołączył: 11 Maj 2010 Skąd: Dzierżoniów
|
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
|
|
|
|
sejten88
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 13 Wrz 2013 Skąd: Wejherowo
|
Wysłany: 2014-03-27, 21:47
|
|
|
Cytat: | warsztaty lepsze niż film |
Powoli przymierzam się do warsztatów, ale z Wejherowa mam dość daleko zarówno do Sulęcina jak i do Szczecina co nieco utrudnia sprawę.
Cytat: | Na warsztatach zadajemy pytanie-otrzymujemy odpowiedz |
Najpierw trzeba wiedzieć jakie pytanie zadać Na pewno sprawdzę te filmiki na yt (już kiedyś oglądałem, któreś jego filmiki), ale myślałem, że może znajdzie się jakiś film typu Lekcja 1: robimy to i to, Lekcja 2: to i to... itd. Nie wiem czy w przypadku bonsai jest to możliwe, ale na pewno można by pokazać po kolei podstawowe style, wyszczególnić najważniejsze cechy, potem przejść do drutowania itp. Coś jak w książkach, ale wzbogacone ładną demonstracją. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2014-03-28, 06:39
|
|
|
Nie można nakręcić takiego filmu, każde drzewko wymaga innych zabiegów np. sosna cięcie(wyłamywanie) świeczek, liściaki nie posiadają i co będziesz szukał świeczek na grabie, klonie, buku. A na yt filmów jest mnogo. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
jareckiM66
|
Wysłany: 2014-03-28, 08:21
|
|
|
Popieram woga - żaden film nie odda warsztatów, gdzie nie tylko można obejrzeć ale i dotknąć drzewka i podejrzeć warsztat pracy bardziej doświadczonych kolegów. Jednakże ja ze swojej strony proponuję obejrzeć serię krótkich 8-10 minutowych filmików z serii "The Bonsai Art of Japan", prezentujących jedną z japońskich szkółek opiekujących się bonsai tj. Kouka-en pana Keiichi Fujikawy. Na chwilę obecną tych filmików na yt jest prawie 40. Pozdr. Jarek Ż. |
|
|
|
|
|