|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Problemy z pieprzowcem |
Autor |
Wiadomość |
szeryf
|
Wysłany: 2013-09-02, 14:44
|
|
|
Witam Wszystkich! Mam problem ze swoim drzewkiem.
Od lutego 2013 roku posiadam drzewko: Pieprzowiec Chiński . Drzewko bardzo ładnie rosło, było(jest) podlewane przez podciekanie. Mój pieprz stoi na parapecie od strony południowej na 5 piętrze. Kiedy były dni upalne stał dale od okna- wiadomo dlaczego. Wszystko było ładnie, pięknie itp. do momentu aż dwa tygodnie temu zaczął schnąć. Obecnie drzewko nie ma liści. Na liściach i na pniu nie ma żadnego osadu. Pod korą u podstawy jest trochę zielonego. Moje pytanie brzmi co się stało i czy powinienem je (może) przesadzić do nowej ziemi. Będę wdzięczy za każdą pomocną odpowiedź.
Pozdrawiam
Łukasz
P.S. Mam nadzieję że większość bonsaistów wie jak wygląda Pieprzowiec. To mój wygląda tak samo tylko że bez "zielonego". |
_________________ Łukasz |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2013-09-08, 11:20
|
|
|
Witam,
Też mam pieprzowca od 3 ponad lat. Nigdy nic takiego nie miał. Czy ma zielono pod korą. Osobiście stawiam na przestawienie z inne mniej nasłonecznione miejsce. Co to znaczy podlewanie 'przez podciekanie'?
Pozdrawiam |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2013-09-09, 06:14
|
|
|
Pieprzowiec, bardzo trudne drzewko, czasami trzeba podlewać nawet dwa-trzy razy dziennie, przestawianie nie polecane, lepiej zacienić okno np. białą kartką papieru, fachowcy zalecają w krótkie jesienno-zimowe dni doświetlanie. Mój padł w lato gdy wyjechałem na tydzień, żonka go podlała dwa razy i wyszło, że za mało, gdy wróciłem był łysy i padł. A i jeszcze duża wilgotność powietrza, np. taca z keramzytem, nawilżacz powietrza, itp. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|