|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
sosna górska |
Autor |
Wiadomość |
damianfifi
Damian Madzia
|
Wysłany: 2012-10-11, 21:27 sosna górska
|
|
|
Ostatnio wyczytałem w książce Jorge Kinjo że sosnę ciąć jesienią , czy to prawda czy czekać do Wiosny .Chodzi mi o cięcie grubszych gałęzi .Z góry dzięki za pomoc .Pozdrawiam . |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2012-10-14, 21:32
|
|
|
Jeśli jest w dobrej kondycji , to czy ją przytniesz teraz , czy wiosną , to nie będzie miało wielkiego znaczenia . Jeśli zamierzasz robić jakieś zabiegi formujące zimą , czy teraz to tnij , jeśli jednak ma jedynie rosnąć i się zagęszczać to daj sobie spokój do wiosny , mniej stresu dla rośliny przed zimą , mniej kłopotu z zimowaniem . To tak pokrótce , wszystko zależy od tego co masz zaplanowane w związku z tą sosenką |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
damianfifi
Damian Madzia
|
Wysłany: 2012-10-18, 19:16
|
|
|
Dziękuję za odpowiedz . Po prostu jako szczepiona ma masę gałęzi ,wysokość jakieś 40 cm.wyżej nie chcę .Obciąłem tę nadwyżkę i niech sobie rośnie. W cięciu nie mam doświadczenia zostawię aż zgrubieje . Ne wiosnę dam zięcie jak będzie ok na razie według waszych okazów to marnioszek.Zobaczymy co będzie.Pozdrawiam |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2012-10-19, 20:35
|
|
|
my także mamy w swoich kolekcjach marnioszki |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|