Grubosz Jajowaty- początki |
Autor |
Wiadomość |
piter919 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-08-18, 13:24 Grubosz Jajowaty- początki
|
|
|
Witam Drogich forumowiczów! Niedawno zacząłem przygodę z bonsai z moim gruboszem. Chciałbym uformować go w stylu Moyogi, bo zauważyłem że sadzonka sama posiada tendencje do formowania w tym stylu. Co sądzicie o moim drzewku? Jest po wstępnym przycięciu, co radzicie zrobić dalej? W załączniku dodaję zdjęcie drzewka.
IMG_2122.JPG
|
|
Plik ściągnięto 3988 raz(y) 73,23 KB |
|
|
|
|
|
AtriumAnterium [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-08-18, 17:26
|
|
|
Moim zdaniem powinieneś go zostawić w spokoju przez 1-2lata i cały czas dawać papu ,podlewać. potem może coś źdiałasz.
|
Ostatnio zmieniony przez AtriumAnterium 2012-08-18, 17:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2012-08-18, 21:15
|
|
|
To nie jest żadne drzewko tylko szczepka, sadzonka. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
piter919 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-08-19, 12:30
|
|
|
OK dzięki za odpowiedzi zrobie jak napisał AtriumAnterium i po 1-2 latach zobacze co będzie dalej. Jeszcze jedno pytanie: jaki zalecacie do niego nawóz i w którym okresie ewentualnie nawozić? ( i czy grubosze potrzebują częstego nawożenia?) |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2012-08-19, 20:28
|
|
|
Lepiej używać nawozów o żadszym jego dostarczania ,ale o dłuższym działaniu. Lepiej nawozić wiosną ,a i tak będziesz opisane zastosowanie na opakowaniu. Pamiętaj, po 3tyg. po przesadzeniu nie wolno nawozić rośliny. Powodzenia z drzewkiem |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2012-08-19, 21:25
|
|
|
AtriumAnterium napisał/a: | Lepiej używać nawozów o żadszym jego dostarczania ,ale o dłuższym działaniu. Lepiej nawozić wiosną ,a i tak będziesz opisane zastosowanie na opakowaniu. Pamiętaj, po 3tyg. po przesadzeniu nie wolno nawozić rośliny. Powodzenia z drzewkiem |
Bullshit.
Eh... Każdy nawóz będzie dobry. A nawozimy nie wiosną a od wiosny do jesieni. Systematycznie aby zapewnić roślinom niezbędnych składników w okresie wegetacji jak i lepiej przygotować je do zimy. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
Ostatnio zmieniony przez peper50 2012-08-19, 21:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2012-08-20, 13:47
|
|
|
Na jedno wychodzi, od wiosny ,a co do nawozów. Jak nie jest się zapominalskim to warto brać nawozy które wymieniłem , jak ktoś ma dobrą pamięć to polecam też te drugie |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2012-08-20, 13:47
|
|
|
Na jedno wychodzi, od wiosny ,a co do nawozów. Jak nie jest się zapominalskim to warto brać nawozy które wymieniłem , jak ktoś ma dobrą pamięć to polecam też te drugie |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2012-08-20, 20:59
|
|
|
AtriumAnterium, wiosną a od wiosny go jesieni nie wychodzi na jedno. "Jak się jest zapominalskim to warto brać nawozy które wymieniłem..." - jakie nawozy wymieniłeś? Ogólnie gramatyka leży, zdublowane posty. Czekam na reakcję admina. |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
Ostatnio zmieniony przez TigerStyle 2012-08-20, 21:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|