|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Moje pierwsze drzewko po około pół roku kształtowania |
Autor |
Wiadomość |
nunfighter [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-05, 09:59 Moje pierwsze drzewko po około pół roku kształtowania
|
|
|
Witam, chciałbym poznać wasze opinie o moim drzewku (Ficus Benjamin).
2 drzewka kupiłem w TESCO, trochę poprzycinałem i po jakimś czasie postanowiłem je połączyć w jedno. Po około pół roku od tego (teraz) chciałbym zapytać co o nim myślicie.
Oczywiście teraz dopiero ściągnąłem to czym je owinąłem, celowo tak wcześnie, chciałem żeby pozostały widoczne 2 drzewka a nie jedno. Teraz zrobiłem fotkę i zaraz odrutuje żeby mi się nie wyprostowało. Jeśli chodzi o doniczkę to to zwykłe plastikowe pudełko z wypalonymi dużymi dziurami u dołu. Zostawiłem 2 duże korzenie nad ziemią aby w przyszłości osadzić to drzewko na skale, już nawet próbowałem kiedyś ale jeszcze źle się prezentowało. Może za pół roku
http://imageshack.us/phot.../pict0539q.jpg/ |
Ostatnio zmieniony przez nunfighter 2011-07-05, 10:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fafiko
|
Wysłany: 2011-07-05, 10:43
|
|
|
Co do doniczki to rozmiar dobry adekwatny do rośliny na tym etapie.Ale doniczka nie może być przezroczysta .Przecież korzenie nie mają światła w naturze.Teraz to jedynie starać się zagęścić korone , bo większy przyrost pnia gdy jest dużo liści.Poza tym beniamin nie jest dobrym materiałem na bonsai,z powodu liści trudno je zmniejszyć.Ale do nauki dobre drzewko trudno zniszczyć ten wygląda na zdrowy. |
|
|
|
|
nunfighter [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-05, 12:21
|
|
|
Tak, tak wiem że te liście są zbyt duże, ale niektóre drzewka dzięki temu fajnie wyglądają. Dziękuje za informacje o doniczce, bo szczerze mówiąc nie wiedziałem o tym. |
Ostatnio zmieniony przez nunfighter 2011-07-05, 12:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2011-07-06, 05:33
|
|
|
Beniamin jest dobrym materiałem na bonsai, tylko nie ten gatunek, no chyba, że jet wiekowy. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
eulrik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-15, 22:11
|
|
|
z tego co się orientuje (proszę mnie poprawić jesli tak nie jest) to beniamin to gatunek a fikus to rodzaj. więc post kolegi powyrzej chyba powinien brzmiec fikus jest dobrym materiałem,tylko nie ten gatunek (chodzi o beniaminka) ja osobiście dzisiaj zacząłem przygode z bonsai i jest nim właśnie fikus beniamin i maleńska sosna amerykańska |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2011-07-18, 05:48
|
|
|
Obaliłeś mnie, podział nie jest taki prosty Tak fikus to rodzaj, gatunek benjamina, ale są jeszcze odmiany i oto mi chodziło" nie ta odmiana". Czasami pisze się skrótowo by nie pisać
prac dyplomowych na forum. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
eulrik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-18, 07:02
|
|
|
no to może nie bede się ciebie czepiał tak tylko poprawiłem bo to troche dziwnie brzmiało. |
Ostatnio zmieniony przez eulrik 2011-07-18, 07:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Sandomierzanka [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-26, 14:54
|
|
|
Przeźroczyste doniczki są przeważnie dla kwiatków rosnących na drzewach np. dla storczyków, a nie dla samych drzew. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|