Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bonsai w cieniu
Autor Wiadomość
Q
[Usunięty]

Wysłany: 2011-06-12, 23:20   Bonsai w cieniu

Witam serdecznie,

Zarejestrowałem się na forum, ponieważ chciałbym zająć się bonsai. Problem w tym, że nie jestem pewien, czy pokój, w którym mieszkam, się nadaje: przez cały dzień panuje tu ciemność (światło słoneczne dociera bezpośrednio tylko z samego rana, przez jakieś trzy godziny). Moje pytanie brzmi: jakimi gatunki drzew (czy krzewów) w takich warunkach mógłbym się zająć?
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

TigerStyle 
Piotr

Wysłany: 2011-06-17, 13:47   

Nikt nie może tutaj pomóc? Sam jestem ciekaw odpowiedzi.

Pit-B 
Piotr Brożek

Wysłany: 2011-06-17, 16:11   

Podchwytliwe pytanie bo jak wiemy wybór mamy nie wielki oczywiście jeśli chodzi o rośliny pasujące do tego forum. ;-) TigerStyle

nandu 
Lena

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 2011-06-17, 19:50   

Ja mam podobny problem, z tym, że mam balkon od północy. Również nie doczekałam się odpowiedzi i postanowiłam poeksperymentować. Kupuję co mi wpadnie w ręce i patrzę jak znosi te moje "trudne warunki". Mam np. jałowca i modrzewia i o dziwo całkiem ładnie dają sobie radę. Oczywiscie te rośliny muszą stać na zewnątrz i kolega Q musi poeksperymentować na roślinach indoor.

peper50 
Bartłomiej Olejnik

Wysłany: 2011-06-17, 21:25   

Wystarczyło chodzić na biologię w podstawówce, gimnazjum czy liceum... Rośliny przechodzą proces fotosyntezy... co jest do tego potrzebne? Radzę zajrzeć do książki. Odpowiedź sama się nasunie.
nie zastąpi ci jej."

http://bartlomiejolejnik.blogspot.com

Q
[Usunięty]

Wysłany: 2011-06-19, 20:25   

Cytat:
Wystarczyło chodzić na biologię w podstawówce, gimnazjum czy liceum... Rośliny przechodzą proces fotosyntezy... co jest do tego potrzebne? Radzę zajrzeć do książki. Odpowiedź sama się nasunie.

Tak, właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Jak też z tych lekcji biologii mogłeś się dowiedzieć, różne rośliny wymagają różnych warunków, w zależności od tego, w jakim środowisku żyją. Tak też jest ze światłem - jednym wystarcza w zupełności cień, a pełne słońce by było dla nich nieodpowiednie. I właśnie o takie rośliny mi chodzi. Przejdź się do lasu i spójrz, że niektóre rosną normalnie w miejscu, gdzie nad nimi jest pełne "zadaszenie" w postaci liści drzew. Pytanie jednak, na jakie mogę zwrócić uwagę, bo przecież nie wszystkie zdrewniałe nadają się na bonsai (z tego co czytałem).

Nikt nie może rzucić jakiś propozycji?

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2011-06-19, 20:41   

Na zewnętrzny parapet mażesz wziąć po uwagę Euomymus verrucosus, Taxus baccata, Hedera helix, Tsuga canadensis.

peper50 
Bartłomiej Olejnik

Wysłany: 2011-06-19, 20:52   

Pod warstwą drzew w lesie jest podszyt. Przeczytaj jakie rośliny tam żyją i odpowiedź masz jak znalazł - według Twej teorii.
nie zastąpi ci jej."

http://bartlomiejolejnik.blogspot.com

Q
[Usunięty]

Wysłany: 2011-06-20, 18:31   

seedkris napisał/a:
Na zewnętrzny parapet mażesz wziąć po uwagę Euomymus verrucosus, Taxus baccata, Hedera helix, Tsuga canadensis.

Bardzo dziękuję :)

Odpowiedz do tematu