|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Jaka doniczka? |
Autor |
Wiadomość |
wkwast
|
Wysłany: 2011-01-24, 12:40 Jaka doniczka?
|
|
|
Witam. Mój wiąz aktualnie jest w doniczce 11 cm dlugości, 7 cm szerokości i 4 cm glębokości i chce go przesadzać tylko nie wiem do jakich wymiarów doniczki... Czy takich wymiarów będzie dobra? Doniczka 12x10x4,5 cm |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-01-24, 12:49
|
|
|
Płochocki strona 50. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2011-01-25, 06:26
|
|
|
Wklej zdęjcie drzewka to się pobawimy. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
Zbigniew [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-02-10, 21:25
|
|
|
Ogólnie wielkość pojemnika jest uzależniona od wielkości i kształtu drzewka t.j.Wysokość doniczki powinna być zbliżona do średnicy nasady/średnica przy ziemi/ drzewka,długość doniczki jest to około dwóch trzecich szerokości korony lub dwóch trzecich wysokości drzewka ,szerokość mniejsza od szerokości drzewka /mierzona pomiędzy najdalej wysuniętymi końcami gałązek.Jeżeli mogę radzić to kup na allegro książkę Płochockiego "Bonsai".Dostępna jest po przystępnej cenie,a może być i powinna /moim zdaniem/elementarzem każdego bonsaisty. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|