|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wiąz drobnolistny |
Autor |
Wiadomość |
Niwler [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-19, 23:26 Wiąz drobnolistny
|
|
|
Chciałbym powiedźeć że to moje pierwsze drzewko, kupiłem je tydzień temu i jak narazie ma sie dobrze. Nie wiem za bardzo jak to się robi, i proszę o podpowiedzi Co zrobic aby coś z tego było, jak przycinać, na czym polega drutowanie, bo jak narazie użyłem drucika żeby rosło pionowo w góre (było lekko przechylone)
|
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2010-11-19, 23:36
|
|
|
Łooo chłopie Ty płaciłeś coś za tą sadzonkę? Mam nadzieję, że nie.
Na tym etapie nic nie zrobisz. Niech sobie porośnie w dużej doniczce ładnych parę lat. Aktualna jest wystarczająca. Formowanie zaczniesz dopiero za parę lat. A ten drucik to nie potrzebny |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
sain1
|
Wysłany: 2010-11-19, 23:37
|
|
|
daj drzewku spokojnie rosnac. to tak jakbys chcial 2miesiecznego niemowlaka nauczyc chodzic;p tu ani nie ma czego przycinac anie drutowac, przedewszystkim trzeba zadbac o to zeby drzewko narazie roslo spokojnie, wypyszczalo przyrosty a tym samym zwiekszalo swoj pien i galezie. W tym czasie mozesz sie zstanowic w jakim stylu chcialbys je uformowac. poczytac troche o bonsai o tym jak sie uprawiqa sadzonki poogladac zdjecia. To drzewko przez najblizsze lata musi samo rosnac i meżnieć. A jezeli chcesz zaczac pzrzygode z bonsai i ma byc to Twoje pierwsze drzewko proponuje kupic juz wstepnie uformowane drzewko np ligustra albo ficusa zaczac nauke na nim od podlewania, nawozenia, przycinania oczywiscie wszystko w odpowiednich porach a w miedzy czasie Twoj wiaz urosnie do takiego stanuze mozna bedzie z nim cos robic bo teraz to mozesz mu tylko zrobic krzywde.
Taka jest moja opinia, prosze o wypowiedzenie sie innyc kolegow
pozdrawiam |
|
|
|
|
Łukasz Czarnecki
Junior Admin
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 18 Gru 2007 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2010-11-20, 10:44
|
|
|
Kolego zacznijmy od tego, że dołączyłeś do nas wczoraj o 23.24 a pierwszy temat założyłeś dwie minuty później więc prawdopodobnie nawet nie zadałeś sobie trudu, żeby zapoznać się z naszą wyszukiwarką a szkoda.
Polecam http://www.przyjacielebon...wforum.php?f=18 |
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Czarnecki 2010-11-20, 10:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|