|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wiąz żółknie |
Autor |
Wiadomość |
Radek925
Gość
|
Wysłany: 2006-09-02, 12:43 Wiąz żółknie
|
|
|
( Wątek z 24.04.2006, ze starej wersji forum. Ewentualne wyjaśnienia oznaczono brązową kursywą ).
Moje drzewko w ciagu jednego dnia nagle zmienilo barwe z zielonego na zółtą, czym to moze byc spowodowane? Bylo podlewane i zraszane.Czy moze byc to wina przelania? Stoi w dosc jansnym miejscu ale nie padaja na nie bezposrednio promienie słoneczne, listki na razie nie opadaja. co robić?? prosze o pomoc |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2006-09-02, 12:44
|
|
|
Jeśli stało się to dość szybko to całkiem możliwe że to przelanie, znacznie ogranicz podlewanie na kilka dni a później podlewaj gdy wierzchnia warstwa lekko przeschnie. Jeśli temperatura będzie taka jak dziś (około 20st) to śmiało możesz w dzień wystawić swojego wiąza na zewnątrz.
|
|
|
|
|
Radek925
Gość
|
Wysłany: 2006-09-02, 12:44
|
|
|
Tak własnie zrobie, dziekuje za porade |
|
|
|
|
Ascik
Gość
|
Wysłany: 2006-09-02, 12:45
|
|
|
Miałem ten sam problem, rowniez dziekuje za pomoc
|
|
|
|
|
Asifa [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-09-02, 12:47
|
|
|
Witam mam podobny problem z tym że ten proces(żółknięcie=>usychanie=>opadanie)zaczeło sie jakiś czas temu i nasila się.Drzewkiem opiekuje się staranie cały czas tak samo i jestem załamany.Podlewam raz lub dwa razy dziennie(delikatnie) i zraszam,co dwa tygodnie nawoże(pokon do Bonsai).Pomóżcie prosze niechce go stracić
|
|
|
|
|
Strawfake [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-09-04, 16:34
|
|
|
Nie nawozi sie drzewek jesli takie rzeczy sie z nimi dzieja, to po pierwsze.
Z tym podlewaniem to tez tak nie do konca dobrze robisz, zawsze lepiej jest podlac rzadziej ale intensywniej. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-02-25, 21:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|