potrzebuję pomocy. |
Autor |
Wiadomość |
pacp [Usunięty]
|
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2010-05-07, 12:43
|
|
|
Myślę, że na tym etapie efektywniej będzie wrzucić pytanie na jakieś forum sadownicze. |
|
|
|
|
loongi
|
Wysłany: 2010-05-07, 16:17
|
|
|
chyba wiśnia... |
_________________ Pozdrawiam
Sebastian Dawidowski |
|
|
|
|
pacp [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-07, 18:52
|
|
|
na 80% jestem pewien, że to nie jest drzewo owocowe. rośliny te rosły sobie dość gęsto, na rozległej łące przy strumieniu który przez nią przepływał. (jeśli to Wam w czymś pomoże).
drugie pytanie. czy patrząc na budowę, strukturę rozgałęzień, budowę liści ... ukształtuję to w bonsai jeśli się postaram? (Waszym fachowym okiem). |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2010-05-07, 19:12
|
|
|
Mi to nie wygląda na wiśnię...nie widziałeś żeby te rośliny kwitły wiosną?Bo mam pewne podejrzenia tylko nie wiem jak ta roślina się nazywa,w każdym razie powinna kwitnąć na różowa jesli to jest to.
Same rośliny które pokazałeś nie mają raczej predyspozycji na bonsai (choć nie widać na zdjęciach pnia ani ogólnego pokroju).Ale bonsai można teoretycznie zrobić z każdej rośliny o drewniejących pędach więc jeśli się postarasz i dasz roślinie duuuużo czasu to oczywiście może z tego być bonsai. Tylko najpierw ustal co to jest żeby wiedzieć jak się tym zająć. |
|
|
|
|
pacp [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-07, 19:22
|
|
|
niezbyt często mam okazję przechodzić tamtędy. zobaczymy co z tego wyrośnie. dzięki za szybkie odpowiedzi. jeśli komuś coś się przypomni, będę wdzięczny. |
|
|
|
|
kubik1985 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-08, 08:01
|
|
|
wiśnia 90% |
|
|
|
|
mickel [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-08, 14:56
|
|
|
wiśnia lub czereśnia |
|
|
|
|
loongi
|
Wysłany: 2010-05-08, 15:04
|
|
|
to jest wisnia, na 99% czereśnia ma większe i troche inne liście. Po kwiatach nie poznasz bo wygląda mi to raczej na młodą roślinę a młode bardziej skupiają się na tym żeby szybko rosnąć i dopiero potem po uzyskaniu pewnej dojrzałości będzie kwitła. Jak możesz to daj zdjęcie całej rośliny i tak mniej więcej jej wymiary. |
_________________ Pozdrawiam
Sebastian Dawidowski |
|
|
|
|
pacp [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-08, 16:35
|
|
|
Zdjęcia całej rośliny nie posiadam. Stworzyłem natomiast schemat jej budowy, jej utwierdzenie w podłożu, proporcjonalną odległość od zasobu wodnego i szacowaną długość korzenia głównego, sposoby ucięcia przeze mnie korzenia (na czerwono) oraz zaznaczyłem kadr, który macie na zdjęciu powyżej (na zielono). Roślina ta nie jest więc taka młoda. Miała ~1,2m wysokości.
http://img52.imageshack.us/img52/6782/zielsko.jpg
Kolejne pytanie. Czy drzewo owocowe (w tym wypadku wiśnia) ze względu na niesprzyjające warunki środowiskowe może nie owocować? W ubiegłych latach bywałem tam dość często i nigdy nie widziałem owoców. |
|
|
|
|
|