|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Klon palmowy Veno Hommare - przesadzic czy nie?? |
Autor |
Wiadomość |
Prorok78 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-02, 20:41 Klon palmowy Veno Hommare - przesadzic czy nie??
|
|
|
Witam...Krotkie pytanie - moja kolekcja powiekszyla sie o w/w klonika... ma on srednice pnia okolo 1.5 cm (no moze ciut mniej) i wysokosc 40 cm (pien, razem z korona ma okolo 50-55)...
Doniczka w jakiej poki co mieszka ma okolo 13-15 cm srednicy, podobnie glebokosci...
No i teraz pytanie...przesadzac czy nie ? W sklepie informacja byla ze nie- ze nie ma potrzeby... ale na forum znalazlem informacje ze jesli chcemy zeby roslinka 'przytyla'... to nalezy ja posadzic do gruntu albo zmienic donice na duuza...:) No i teraz wlasnie.. jak to jest?? Grunt odpada...nie mam warunkow...:( Co zrobic zeby przed zima klonik jak najbardziej podrosl (zeby mial najwieksze szanse)?? Zimowac bedzie na balkonie, osloniety szklarenka - prawdopodobnie wg projektu z forum |
Ostatnio zmieniony przez Prorok78 2010-05-02, 20:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2010-05-04, 21:32
|
|
|
Jaka mieszanka jest w donicy?
Na twoim miejscu przeniósłbym klonika do większej donicy (np. 6 l) i uzupełnił ją o coś luźnego. Nie przesadzaj, nie ingeruj w bryłkę tylko przełóż i obsyp A na wiosnę przycięcie korzeni i z powrotem do tej samej donicy. Po kilku sezonach powinien ładnie przytyć.
Nie zapominaj o przycinaniu. Raz w sezonie wystarczy. |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Prorok78 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-04, 21:38
|
|
|
hmm nie ma pojecia co to za podloze jest...ale wyglada solidnie...jest dosc luzne, nie tworzy sie bloto, ma dosc duzo jakby igliwia...
dzieki za rady !! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|