|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Urodzinowe Bonsai Reni |
Autor |
Wiadomość |
trenia [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-22, 22:06 Urodzinowe Bonsai Reni
|
|
|
Oto moje małe bonsai
Jest nim Carmona Macrophylla.
Dostałam je od starszego brata na urodziny... dlatego nazwałam je Urodzinka ( choć jeszcze nie podjęłam ostatecznej decyzji o jego imieniu).
Kulturą wschodnią interesuję się od dawna,ale nie miałam okazji znaleźć bonsai... Wcześniej myślałam,że to są specjalne drzewka i dużo kosztują ( w kwiaciarni widziałam za niezłe stówki te drzewka), a nie technika ich hodowli (pielęgnowania).
Potem wychodziłam z założenia,że jest to droga przyjemność takiej hodowli...i nie będzie mnie na nie stać.
Aż mój brat sprawił mi drzewko...
Znam ogólnie warunki "chowania " roślinki (temp. minimum 15 do 24, duży dostęp do światła przy czym niebezpośrednio na słońcu ,wilgotne podłoże i nawożenie 1 raz na 2 miesiące) , ale uwierzcie mi,że nic nie wiem o podcinaniu i drutowaniu Jest mi to zupełnie obce.
Mam pytanie ....a w sumie to parę pytań:
1. Czy powinnam coś jeszcze wiedzieć o hodowaniu drzewka ( w instrukcji było tylko tyle)?
2. Czy do podcinania potrzebujemy specjalne nożyce?
Widziałam na allegro zestaw 14 częściowy do Bonsai z obcążkami i czymś jak kombinerki i cążki, oraz nożyczkami i miotełką... Kosztował 500 zł.... Nie ukrywam,że to duży wydatek, dlatego Was pytam czy jest mi to niezbędne i czy mogę zastąpić to czymś innym. ???
3. Jak się drutuje? I czy muszą to być specjalne druty?
4. Czy potrzebuję specjalną donicę do niego? Widziałam kilka donic rzekomo z przeznaczeniem na bonsai,ale czy to muszą być akurat te podłużne i płytkie? czy mogą być kwadratowe lub okrągłe i głębokie? Pytam z ciekawości... Ale zamierzam pod koniec kwietnia przesadzić Skarbka.
5. Czy przesadzenie pod koniec kwietnia jest dobrym terminem? Chcę aby się zaaklimatyzował.
To by było na tyle.
Poniżej fotki mojego Skarbka !!
IMG_9223.JPG Fotki z 21.03.2010r. |
|
Plik ściągnięto 1392 raz(y) 205,14 KB |
IMG_9239.JPG Fotki z 21.03.2010r. |
|
Plik ściągnięto 1389 raz(y) 225,34 KB |
IMG_9242.JPG Fotki z 21.03.2010r. |
|
Plik ściągnięto 1389 raz(y) 198,54 KB |
IMG_9235.JPG młode pędy. Fotki z 21.03.2010r. |
|
Plik ściągnięto 1389 raz(y) 241,49 KB |
Obraz 140.jpg Dzisiejsza fotka ( 22.03.2010r.) |
|
Plik ściągnięto 1394 raz(y) 190,19 KB |
|
|
|
|
|
komski [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-22, 22:38
|
|
|
2. Nie potrzebujesz zestawu za 500 złoty,na początek moim zdaniem wystarczą małe nożyczki takie jak do paznokci,jakiś mały sekator,cążki mogą też być takie jak do paznokci.To wszystko oczywiście do mniejszych okazów takich jak ten Twój.
4.O doniczkach masz dużo tematów na forum,skorzystaj z opcji "szukaj".Liściaste drzewka ładnie prezentują się w okrągłych doniczkach.I jeszcze jedno:doniczka musi współgrać z drzewkiem,muszą razem tworzyć jedność i razem się uzupełniać,to jest bardzo ważne w sztuce bonsai. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-03-23, 06:56
|
|
|
Dużo pytań.
tak z grubsza, do twojej roślinki nie potrzeba aż takich narzędzi,drut do bonsai jest specjalny aluminiowy lub miedziany wyżarzany, doniczki dobiera się według pewnej zasady poszperaj w necie lub zaopatrz się w jakąś książkę, możesz przesadzić. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
Starling
Lidka O.
|
Wysłany: 2010-03-27, 14:15
|
|
|
Poza tym Karmony z reguły się nie drutuje ze względu na łamliwe gałązki |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|