Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy Fikus
Autor Wiadomość
marcinchicago39
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-02, 06:43   Nowy Fikus

Witam serdecznie. Mam na imię Marcin, mieszkam w USA w Chicago. Zawsze podobały mi się drzewka Bonsai, wczoraj postanowiłem kupić sobie pierwsze Fikus Retusa tzw. "Marchewa".
Zdaję sobie sprawę że fikus nie jest jakimś super profesjonalnym bonsai, nie jestem pewien czy na pewno należy do bonsai.
Ma chyba jednak trochę z tym wspólnego i jako coś na początek zdaje się dobrym wyborem, to już zostawiam do waszej oceny.
Szukałem na forum odpowiedzi na moje pytania i albo źle szukam albo nie ma tego o co dokładnie mi chodzi.
Wiem że powinienem na początek przeczytać poradnik co mam zamiar zrobić, proszę was tylko o jedną odpowiedź - czy powinienem jak najszybciej (zakup 27 luty 2010) przesadzić drzewko. Doniczka w której przyszło jest okropna i plastikowa. Jeżeli nie przesadzać teraz to kiedy i oczywiście do jakiego typu i wymiaru doniczki. Drzewko ma wysokość 30,5 cm, korona w najszerszym miejscu również 30,5 cm a pien przy samej ziemi jest gruby na 9 cm.
Bardzo dziękuję za wskazówki, mam nadzieję że będzie to moje pierwsze ale nie ostatnie drzewko, chciałbym po nabraniu jakiegoś doświadczenia powiększyć swoją kolekcję o jakieś ciekawsze okazy.
Poniżej zamieszczam zdjęcia mojej roślinki (zrobione telefonem):

marcinchicago39
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-02, 06:46   

Przepraszam moderatorów za zdublowanie mojego posta, chciałem go przenieść do tego działu zamiast działu "Witajcie", skopiowałem post i umieściłem go tu, stary chciałem usunąć ale się nie dało, proszę więc o usunięcie powtórzonego posta z działu "Witajcie", dziękuję.

Odpowiedz do tematu